Ο φόβος για αλλαγές στη ζωή είναι ασθένεια - Point of view

Εν τάχει

Ο φόβος για αλλαγές στη ζωή είναι ασθένεια




Μεταθεσιοφοβία, ονομάζεται ο επίμονος και αδικαιολόγητος φόβος στις αλλαγές και συνήθως συνοδεύεται από ανεξέλεγκτο άγχος. Δημιουργείται από το ασυνείδητο, ως ένας προστατευτικός μηχανισμός για κάποιο τραύμα του παρελθόντος, που συνδέει τις αλλαγές με άσχημα συναισθήματα.

Αυτός ο φόβος μειώνει σταθερά τη θέληση για να ζήσει το άτομο, ενώ κάποιες φορές μπορεί να αισθάνεται πως δεν έχει κανένα έλεγχο στη ζωή του, με αποτέλεσμα να επιθυμεί να πάψει να ζει.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή την ασθένεια, συνεχώς αναπολούν το παρελθόν και εύχονται να μπορούσαν να πάνε πίσω το χρόνο. Αν και κατά βάθος γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό, αυθυποβάλλονται και είναι πρόθυμοι να κάνουν οτιδήποτε για να γυρίσουν πίσω, με αποτέλεσμα να γεμίζουν με ψεύτικες ελπίδες και αργότερα να χάνουν την πίστη τους και πάλι στη ζωή.


Η μεταθεσιοφοβία, προέρχεται συνήθως από την ανασφάλεια, αλλά όχι πάντα, αφού μπορεί, όπως και άλλες φοβίες, να εμφανιστεί μετά από ένα τραυματικό γεγονός, του οποίου η σοβαρότητα ποικίλει για τον καθένα από τους πάσχοντες. Πιστεύεται ότι, η κληρονομικότητα, η γενετική και η χημεία του ανθρώπινου εγκεφάλου, συνδυασμένες με τις εμπειρίες της ζωής, μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη φοβιών.

Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν: δυσκολία στην αναπνοή, εφίδρωση, ναυτία, καρδιακή αρρυθμία και γενικότερα αίσθημα τρόμου.
via

Pages