
Είναι καλό βέβαια να ξέρεις, αλλά η γνώση: αφενός απαιτεί χρόνο ενασχόλησης, φυσιοί, (δηλαδή κάνει εγωιστή τον άνθρωπο) και μπορεί στην προσπάθεια να βρει στοιχεία (να μπλεχτεί σε λάθος μονοπάτια) που να του εμποδίζουν την πίστη και άδολη αγάπη. Αφετέρου, δεν είναι η πρωτεύουσα αιτία της σωτηρίας, καθώς ακούγεται η πίστις σου σέσωσε (και όχι η γνώσις σου ή η δύναμις..).
Αυτή ήταν (και είναι) η προ Χριστού κατάσταση (ανεξάρτητα της εξωτερικής χρονολογίας, για τον καθένα ξεχωριστά), ώστε να οικονομήσει ο Υιός του Θεού να γεννηθεί ασπόρως από την Παναγία. "...οι τοις άστροις λατρεύοντες, υπό αστέρος εδιδάσκοντο σε προσκυνείν και σε γιγνώσκειν εξ ύψους Ανατολής, Κύριε δόξα Σοι! (απολυτίκιο Χριστουγέννων).
Μετά από αυτήν την ευλογημένη ένωση, ο άνθρωπος ενώνεται με την πηγή της Ζωής, της γνώσης, ...την Παντογνωσία. Τότε αυτή η γνώση είναι ουράνιος καρπός, καρπός της ορθής πίστης, υπερφυσικός (οπότε ο μετέχων στα Μυστήρια, θεολογεί ορθοδόξως ως μύστης της Τριάδος) ή φυσικός, οπότε ο καλός Θεός οικονομεί στον άνθρωπο να διακρίνει αν η γνώση που βρίσκει σε οποιαδήποτε προσέγγιση, θρησκευτική - επιστημονική, ως μύστης της φύσης, ευσταθεί.