Νυκτερινές μυϊκές κράμπες στα πόδια - Point of view

Εν τάχει

Νυκτερινές μυϊκές κράμπες στα πόδια







Είναι σημαντικό να γίνεται η διαφοροποίηση των μυϊκών νυκτερινών κραμπών από μια άλλη συχνή αιτία ενοχλήσεων την νύκτα που είναι το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.
Σας έτυχε ποτέ, ενώ κοιμάστε ήσυχα να νιώσετε ξαφνικά ένα έντονο πόνο στα πόδια που να σας ξυπνά πανικόβλητους;
Εάν ναι, τότε μάθετε ότι δεν είστε οι μόνοι που βίωσαν τη δυσάρεστη αυτή εμπειρία. Μάλιστα οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου 70% των ενηλίκων άνω των 50 ετών βιώνουν κατά καιρούς, νυκτερινές μυϊκές κράμπες.

Οι νυκτερινές μυϊκές κράμπες στα κάτω άκρα, είναι συσπάσεις των μυών που συμβαίνουν συνήθως στους μυς του πίσω μέρους της κνήμης. Κάποτε μπορούν να συμβούν και στους μυς του πέλματος των ποδιών. Προκαλούν πολύ έντονο πόνο και ο ασθενής δεν μπορεί να κινήσει τους μυς που επηρεάζονται.
Πρόκειται για παρατεταμένες συσπάσεις μιας ή περισσότερων ομάδων μυών που επέρχονται χωρίς τη θέληση του ασθενούς. Παρατηρούνται συχνότερα όταν ο ασθενής αποκοιμάται ή όταν είναι στο στάδιο που ξυπνά.
Η διάρκεια τους είναι από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και 10 λεπτά. Ο πόνος όμως που προκαλούν, μπορεί να παραμένει για περισσότερο.
Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν περιστασιακά κράμπες στα πόδια. Όμως συμβαίνουν συχνότερα σε μεσήλικες και πιο ηλικιωμένους.
Ο ακριβής αιτιολογικός μηχανισμός που ευθύνεται για τις νυκτερινές κράμπες στα πόδια δεν είναι γνωστός. Ανωμαλίες που σχετίζονται με το μεταβολισμό των ηλεκτρολυτών που είναι στοιχεία απαραίτητα για τη λειτουργία των μυών, θεωρούνται ως από τους πιθανότερους παράγοντες που προκαλούν κράμπες.

Οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν νυκτερινές κράμπες περιλαμβάνουν:

   1. Υπερβολικές μυϊκές προσπάθειες ή ασκήσεις
      
   2. Μεγάλη χρονική διάρκεια σε καθιστική θέση
      
   3. Αφυδάτωση
      
   4. Εγκυμοσύνη
      
   5. Διαβήτης
      
   6. Υπογλυκαιμία
      
   7. Παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα και άλλα ενδοκρινολογικά προβλήματα
      
   8. Αναιμία
      
   9. Χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα
      
  10. Παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος όπως η νόσος του Πάρκινσον 

  11. Κακή κυκλοφορία κάτω άκρων
      
  12. Ορισμένα φάρμακα όπως διουρητικά, αντιψυχωτικά φάρμακα, αλβουτερόλη (βήτα αγωνιστής, χρησιμοποιείται για θεραπεία άσθματος), αναστολείς των καναλιών ασβεστίου (χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ψηλής πίεσης), νιακίνη (ανήκει στην οικογένεια βιταμινών Β)
      
  13. Κατάχρηση αλκοόλ

Σε άτομα που παθαίνουν κράμπες, τα ακόλουθα μπορούν για να βοηθήσουν για την υποχώρηση τους:

    * Μασάζ στο μυ που παρουσιάζει την κράμπα
      
    * Περπάτημα με το πόδι που έχει επηρεαστεί
      
    * Ευθυγράμμιση του ποδιού με το γόνατο και κάμψη του ποδιού προς το γόνατο έως να γίνει αισθητό το τέντωμα των μυών του πίσω μέρους της κνήμης
      
    * Τοποθέτηση πάγου στο μυ που έχει επηρεαστεί
      
    * Ζεστό μπάνιο

Για την πρόληψη των νυκτερινών μυϊκών κραμπών:

   1. Καλή κατάσταση ενυδάτωσης με άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας (6-8 ποτήρια νερό ημερησίως και ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού για τον κάθε ασθενή)
      
   2. Τέντωμα των μυών των κάτω άκρων πριν από τον ύπνο
      
   3. Καλή πρόσληψη καλίου από τη διατροφή

Άτομα που έχουν συχνές και σοβαρές κράμπες τη νύκτα, πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους. Τα αποτελέσματα των θεραπειών ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι πλέον αποτελεσματικές θεραπείες πιθανόν να βασίζονται στη βιταμίνη Β12 και στη γκαμπαπεντίνη.

Είναι σημαντικό να γίνεται η διαφοροποίηση των μυϊκών νυκτερινών κραμπών από μια άλλη συχνή πάθηση και αιτία ενοχλήσεων την νύκτα που είναι το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.

Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών επηρεάζει 10% του πληθυσμού. Είναι μια περίεργη νευρολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ακατανίκητη ανάγκη κίνησης των ποδιών. Οι ασθενείς έχουν ασυνήθιστες δυσάρεστες αισθήσεις, κυρίως στα πόδια, που τους κάνουν να θέλουν να τα κινούν. Ο ασθενής με τα συμπτώματα αυτά νιώθει την άμεση ανάγκη να κινηθεί, να περπατήσει, να ταλαντευτεί, να τεντωθεί. Κάνοντας τις διάφορες αυτές κινήσεις, τις οποίες μπορεί να ελέγχει, ο ασθενής νιώθει ανακούφιση.

Η θεραπεία για τις νυκτερινές κράμπες είναι διαφορετική από αυτή που απαιτείται για το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι απαραίτητο ένα Doppler και Triplex αρτηριών και φλεβών κάτω άκρων σε οποιαδήποτε μορφή κράμπας στα κάτω άκρα. 

Αντωνακάκης Ε. Σωκράτης
Γενικός Χειρουργός
Πηγάδια Καρπάθου
τηλ. 6974 139 931
via

Pages