Ινοαδένωμα μαστού και Φυλλοειδής όγκος μαστού - Point of view

Εν τάχει

Ινοαδένωμα μαστού και Φυλλοειδής όγκος μαστού





Το ινοαδένωμα είναι καλοήθες μόρφωμα που μπορεί να αναπτυχθεί στον μαστό ιδιαίτερα των νέων γυναικών (κάτω των 30 ετών). Συνήθως, ψηλαφάτε σαν ένα μόρφωμα κινητό με υφή «γομολάστιχας» και έχει ελλειψοειδές σχήμα με στενή ουρά σαν του ποντικιού και γι’ αυτό το ινοαδένωμα ονομάζεται και «ποντικός του μαστού» .
Αν και συνήθως μια γυναίκα αναπτύσσει μόνο ένα ινοαδένωμα, δεν αποκλείεται κατά την εξέταση να εντοπιστούν και άλλα, συνήθως μικρότερα.
Από τη στιγμή που εντοπιστεί ένα μόρφωμα που μοιάζει με ινοαδένωμα, το επόμενο βήμα είναι να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. 
Ο μαστογραφικός και ο υπερηχοτομογραφικός έλεγχος είναι εξετάσεις εκλογής για τη διάγνωση του ινοαδενώματος, ενώ στις περιπτώσεις που υπάρχει αμφιβολία η εκτομή και η βιοψία θα θέσει τη διάγνωση.  Αυτό συνήθως γίνεται με τοπική βιοψία με ειδική βελόνα ή εναλλακτικά αφαιρείται όλο το μόρφωμα με μικρή επέμβαση. Στη δεύτερη περίπτωση, η διάγνωση και η θεραπεία γίνονται ταυτόχρονα. Καμιά θεραπευτική αντιμετώπιση δεν είναι απαραίτητη, αν η διάγνωση τεθεί με βιοψία δια βελόνης ή κυτταρολογική εξέταση. 



Στην περίπτωση που έχει επιβεβαιωθεί η διάγνωση και το ινοαδένωμα δεν έχει αφαιρεθεί, τότε υπάρχουν δύο επιλογές:

*Παρακολούθηση του μεγέθους του ινοαδενώματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν είναι σπάνιο κάποια ινοαδενώματα να μικρύνουν ή και να εξαλειφθούν από μόνα τους.

*Θεραπεία του ινοαδενώματος.

Η «παραδοσιακή» θεραπεία του ινοαδενώματος είναι η χειρουργική αφαίρεσή του διαμέσου μικρής τομής στο δέρμα. Αυτή ενδείκνυται κυρίως αν η γυναίκα επιθυμεί την απομάκρυνση τέτοιου μορφώματος από τον μαστό της. Το μόρφωμα που αφαιρείται στέλνεται πάντα για ιστολογική εξέταση, κατοχυρώνοντας τη διάγνωση.

Υπάρχει διαθέσιμη, στις μέρες μας, εναλλακτική θεραπεία με laser. Ο ακτινολόγος ή ο χειρουργός μαστού τοποθετεί μια ειδική βελόνα μέσα στο ινοαδένωμα, διαμέσου της οποίας μια δέσμη laser καταστρέφει τον πυρήνα του ινοαδενώματος.

Σταδιακά, το ινοαδένωμα αρχίζει και μικραίνει τους πρώτους μήνες μετά τη θεραπεία και μπορεί να μην ψηλαφάται πια μετά από περίπου 1 χρόνο. Το προσόν αυτής τη θεραπείας είναι ότι αποφεύγεται μια μικρή επέμβαση και, ενδεχομένως, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο (δεν γίνεται τομή). Από την άλλη μεριά, πρέπει να έχει ήδη επιβεβαιωθεί η διάγνωση του ινοαδενώματος με βιοψία, πριν προχωρήσει κανείς σε θεραπεία με laser.

Ο Φυλλοειδής όγκος είναι ογκόμορφη βλάβη που μοιάζει με ινοαδένωμα, με άφθονο κυτταρικό στρώμα, που τείνει να μεγαλώνει γρήγορα. Μπορεί να φτάσει μεγάλο μέγεθος και να υποτροπιάσει τοπικά αν δεν αφαιρεθεί  πλήρως. Η βλάβη μπορεί να είναι καλοήθης ή κακοήθης. Η θεραπεία του καλοήθους φυλλοειδούς όγκου γίνεται με τοπική αφαίρεση της μάζας, με περιβάλλον όριο υγιούς ιστού. Η θεραπεία του κακοήθους φυλλοειδούς όγκου είναι περισσότερο αμφιλεγόμενη. Γενικώς η πλήρης αφαίρεση με περιβάλλον υγιές παρέγχυμα εξασφαλίζει την αποφυγή της τοπικής υποτροπής. Μερικές φορές οι όγκοι αυτοί είναι μεγάλου μεγέθους και απαιτείται απλή μαστεκτομή για να επιτευχθεί έλεγχος της τοπικής νόσου. Ο λεμφαδενικός καθαρισμός δεν απαιτείται, αφού το τμήμα του όγκου με τα σαρκώδη στοιχεία μπορεί να δώσει μεταστάσεις απευθείας στους πνεύμονες, χωρίς να θίξει τους λεμφαδένες.


 Υπερηχογραφικά το ινοαδένωμα

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ:
Α. Ινοαδένωμα: Οφείλεται σε υπερπλασία του διαμέσου συνδετικού ιστού των λοβίων και διάταση των πόρων και των αδενικών λοβίων του μαζικού αδένα. Το υπερηχογράφημα αποτελεί την καταλληλότερη εξέταση για την απεικόνιση των ινοαδενωμάτων κυρίως λόγω της εμφάνισης αυτών σε νεαρές γυναίκες.
Η παρουσία σαφώς αφοριζόμενου συμπαγούς υποηχογενούς μορφώματος, ομοιογενούς συστάσεως, ελλειψοειδούς σχήματος, ευπίεστου, χωρίς οπίσθια ακουστική σκίαση αποτελούν τα χαρακτηριστικά υπερηχογραφικά ευρήματα του ινοαδενώματος. Βεβαίως σε πολλές περιπτώσεις τα ευρήματα δεν είναι ειδικά και η διαφορική διάγνωση είναι αδύνατη από τον φυλλοειδή όγκο και από τις περιγεγραμμένες νεοπλασματικές εξεργασίες.


 Υπερηχογραφικά ο Φυλλοειδής όγκος

Β. Φυλλοειδής όγκος: Aποτελεί το 0.3%-1.0% των αλλοιώσεων του μαστού. Συνήθως απαντάται σε γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών. Στο υπερηχογράφημα εμφανίζεται ως υποηχωγενής μάζα, με σαφές περίγραμμα και λοβωτή παρυφή. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων συνυπάρχουν κυστικά μορφώματα εντός της μάζας ενώ σύμφωνα με την πρόσφατη διεθνή βιβλιογραφία δεν υπάρχουν ειδικά διαγνωστικά κριτήρια για τον διαχωρισμό των καλοήθων από τους κακοήθεις φυλλοειδείς όγκους.

Σωκράτης Ε. Αντωνακάκης
Γενικός Χειρουργός
Πηγάδια Καρπάθου
τηλ. 6974 139 931
via

Pages