Πιθανή διάγνωση ο καρκίνος, η νεοπλασία των όρχεων, μέχρι αποδείξεως του εναντίον. Αυτή θεωρείται και η πιο πιθανή διάγνωση μεταξύ 18-34 ετών. Ουρολογική εξέταση και γνώμη είναι απολύτως απαραίτητες, όπως και κλινική εξέταση των λεμφαδένων τοπικά στη μικροβουβωνική πτυχή, αλλά και της κοιλίας γενικότερα.
Βασικά κλινικά στοιχεία είναι:
1. Ο διαχωρισμός «το ξεχώρισμα» της μάζας από τον όρχη. Αν συμβαίνει αυτό το ψηλαφητό μόρφωμα, μάζα είναι καλοήθες.
2. Αν η ψηλαφητή μάζα αλλάζει μέγεθος (μεγαλώνει ή μικραίνει) μπορεί η μάζα αυτή να είναι μια κιρσοκήλη ή μια υδροκήλη.
Βασική εμπειρική κλινική εξέταση για τον καθορισμό υδροκήλης ή σπερματοκήλης είναι η εξής: Αν φωτιστεί ο σάκκος των όρχεων από πίσω με μια φωτεινή πηγή (ένα φακό) και προκύψει οπτικά διαφάνειά του, τότε το μόρφωμα μπορεί να είναι κυστικό και καλοήθες (π.χ. σπερματοκήλη - υδροκήλη).
Γενικά πάντως η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει:
1. Υδροκήλη (ασήπτου υγρού παρουσία στο σάκο των όρχεων)
2. Κιρσοκήλη (άθροισμα αγγείων στον όρχη)
3. Σπερματοκήλη (σπερματική κύστη, συνήθως στο άνω πόλο όρχεων)
4. Όγκους επιδυδιμίδος
5. Καλοήθεις κύστεις όρχεων και επιδυδιμίδων
6. Λέμφωμα
Το υπερηχογράφημα (U/S) των όρχεων πρέπει απαραίτητα να γίνεται και είναι πολύ αξιόπιστο για την διαφορική διάγνωση της μάζας που εμφανίζεται στους όρχεις.
Ειδικές εργαστηριακές είναι η μέτρηση:
α) της α-εμβρυϊκής σφαιρίνης (alpha fetoprotein) του ορού
β) της ανθρώπινης χοριονικής γοναδοτροπίνης που χαρακτηρίζουν τον καρκίνο των όρχεων. Αύξηση των τιμών των δεικτών αυτών εγείρουν μεγάλη υποψία για καρκίνο – νεοπλασία. Αρνητικοί παραπάνω δείκτες δεν αποκλείουν τον καρκίνο.
Το υπερηχογράφημα (U/S) των όρχεων πρέπει απαραίτητα να γίνεται και είναι πολύ αξιόπιστο για την διαφορική διάγνωση της μάζας που εμφανίζεται στους όρχεις.
Aντωνακάκης Ε. Σωκράτης
Γενικός Χειρουργός
Πηγάδια Καρπάθου
τηλ. 6974 139 931