Φυσική επιλογή και κουραφέξαλα - Point of view

Εν τάχει

Φυσική επιλογή και κουραφέξαλα


 Φυσική επιλογή και κουραφέξαλα: Ο ευφυής σχεδιασμός ενός βακτηριακού μαστιγίου απαιτεί τουλάχιστον πληροφορία και απαραιτήτως νοημοσύνη.

  Το Βακτηριακό Μαστίγιο


  ● Ακόμη και κάτω από ένα ισχυρό μικροσκόπιο, φαίνεται μικροσκοπικό και ασήμαντο. Έχει συγκριθεί με έναν ισχυρό εξωλέμβιο κινητήρα συνδεδεμένο σε ένα σκάφος. 


  Τι είναι το βακτηριακό μαστίγιο;

  Υπάρχουν διάφορα είδη μαστιγίων, αλλά το βακτηριακό μαστίγιο (λατινικά, “whip”) είναι ίσως το πιο μελετημένο. 

  Προσκολλημένο στο κυτταρικό τοίχωμα των βακτηρίων, το μαστίγιο περιστρέφεται, επιτρέποντας στον μικροοργανισμό να πάει μπροστά, να σταματήσει, να κινηθεί αντίστροφα και να αλλάξει κατεύθυνση. 

  Υπολογίζεται ότι τα μισά από όλα τα γνωστά βακτήρια είναι εξοπλισμένα με παραλλαγές μαστιγίων.

  Το DNA του βακτηρίου ή του μικροοργανισμού περιέχει τα «σχήματα» του μαστιγίου και της μονάδας πρόωσής του. 

  Ολόκληρο το συγκρότημα αποτελείται από περίπου 40 πρωτεΐνες, οι οποίες μπορούν να συγκριθούν με τα μέρη ενός κινητήρα. Παραδόξως, χτίζεται μόνο του σε μόλις 20 λεπτά!

  Η δημοσίευση The Evolution Controversy αναφέρει: «Το βακτηριακό μαστίγιο περιλαμβάνει έναν περιστροφικό κινητήρα που περιστρέφεται με ταχύτητες από 6.000 έως 17.000 στροφές ανά λεπτό (σ.α.λ.)

 Ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι ότι μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση σε μόλις ένα τέταρτο της στροφής και στη συνέχεια να στραφεί 17.000 rpm προς την άλλη κατεύθυνση.»

 Το περιοδικό New Scientist αποκαλεί το βακτηριακό μαστίγιο «ένα πρωταρχικό παράδειγμα ενός πολύπλοκου μοριακού συστήματος​—μια περίπλοκη νανομηχανή που ξεπερνά το σκάφος οποιουδήποτε ανθρώπινου μηχανικού».

  Οι επιστήμονες μπερδεύονται με το γεγονός ότι το μικροσκοπικό βακτηριακό μαστίγιο αυτοσυναρμολογείται με την ακριβή σειρά που χρειάζεται για να ταιριάζουν σωστά και τα 40 μέρη μεταξύ τους και να λειτουργούν σωστά.



  Τι νομίζετε;

    Το βακτηριακό μαστίγιο προέκυψε τυχαία ή σχεδιάστηκε;



Pages