Πρόβλεψη προσδόκιμου ζωής - Point of view

Εν τάχει

Πρόβλεψη προσδόκιμου ζωής



  Με τη δοκιμή της δύναμης λαβής, μπορεί κανείς να προσδιορίσει γρήγορα και εύκολα, έναν σημαντικό προγνωστικό παράγοντα θανάτου. Η δύναμη της λαβής σχετίζεται με το φύλο, το ύψος του σώματος και την ηλικία που θα χρησιμοποιηθούν για σύγκριση και συμπέρασμα. Το άνοιγμα βάζων ή η μεταφορά ειδών παντοπωλείου είναι εργασίες που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δεδομένες. Ωστόσο, η λαβή είναι ένα προγνωστικό εργαλείο ελέγχου  διάρκειας ζωής και ζητημάτων υγείας.

 Η χαμηλής δύναμης λαβή είναι σημάδι υποκείμενων προβλημάτων υγείας.

 Η χαμηλής δύναμης λαβή φανερώνει συμπτώματα που συνδέονται με καρδιακά και πνευμονικά προβλήματα.

 Η χαμηλής δύναμης λαβή προμηνύει περιορισμένο προσδόκιμο ζωής.

  Οι μετρήσεις και τα προγνωστικά, λαμβάνονται  υπόψη από τη σχέση/σύγκριση μεταξύ του φύλου, του ύψους του σώματος και της δύναμης της λαβής καθώς και την απώλεια αυτής με την αύξηση της ηλικίας. 

  Υπάρχουν καθορισμένα όρια που συσχετίζουν άμεσα τη δύναμη της χειρολαβής με το υπολειπόμενο προσδόκιμο ζωής, επιτρέποντας να εντοπίσουμε όσους είναι πιο πιθανό να πεθάνουν νωρίς. «Γενικά, η δύναμη της λαβής εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία και το ύψος ενός ατόμου.  Εάν η δύναμη χειρολαβής του εξεταζόμενου είναι κάτω από το όριο σημαίνει ότι χρήζει περαιτέρω εξετάσεων. Είναι παρόμοιο με τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Όταν το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης είναι εκτός ενός συγκεκριμένου εύρους, ο γιατρός αποφασίζει να συνταγογραφήσει ένα συγκεκριμένο φάρμακο ή στέλνει τον ασθενή για περαιτέρω εξέτασεις.




 Η δύναμη της χειρολαβής μετριέται πιέζοντας ένα δυναμόμετρο με το ένα χέρι. Ο εξεταζόμενος καλείται να εκτελέσει δύο προσπάθειες με κάθε χέρι, ενώ η καλύτερη δοκιμή χρησιμοποιείται για μέτρηση. Υπάρχει ένα ειδικό πρωτόκολλο για αυτή τη διαδικασία καθώς οι τιμές μπορεί να εξαρτώνται από το αν η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε όρθια ή καθιστή θέση, μεταξύ άλλων παραγόντων.

  Στην πραγματικότητα, εάν η δύναμη χειρολαβής είναι έστω και μόνο ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο του συγκρίσιμου πληθυσμού  είναι ενδεικτική παθήσεων υγείας που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο. Αντιθέτως μία ισχυρότερη λαβή σε σύγκριση με άλλα άτομα δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας.

  Ο έλεγχος της δύναμης της χειρολαβής είναι μια φθηνή και εύκολη εξέταση που μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων υγείας και άλλων υποκείμενων παθήσεων υγείας. Η παρακολούθηση των ηλικιωμένων   μας καθιστά σαφές ότι η δύναμη της λαβής είναι ένα πολύ ακριβές και ευαίσθητο μέτρο των υποκείμενων παθήσεων υγείας και του προσδόκιμου ζωής αυτών.

  Να επισημάνουμε ότι δεν προτείνεται οι άνθρωποι να εκπαιδεύονται στη δύναμη της χειρολαβής για να μειώσουν τους κινδύνους θνησιμότητας. Πιθανότατα, εάν κάποιος βελτιώσει τη δύναμη της χειρολαβής του μέσω ασκήσεων, δεν θα έχει καθόλου ή πολύ μικρό αντίκτυπο στη γενική του υγεία.


 Ωστόσο, η χαμηλή δύναμη χειρολαβής μπορεί να χρησιμεύσει ως δείκτης αναπηρίας επειδή αντανακλά χαμηλή μυϊκή δύναμη, η οποία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Pages