«Το διπολικό επηρεάζει τις διαθέσεις,
όχι την προσωπικότητα»
Η αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής
ενός αγαπημένου προσώπου δεν είναι εύκολη υπόθεση
Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να πλοηγηθείτε στις προκλήσεις και να υποστηρίξετε τον φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον με διπολική διαταραχή;
Η αντιμετώπιση των σκαμπανεβάσεων της διπολικής διαταραχής μπορεί να είναι δύσκολη — και όχι μόνο για το άτομο με την ασθένεια. Οι διαθέσεις και οι συμπεριφορές ενός ατόμου με διπολική διαταραχή επηρεάζουν τους πάντες γύρω - ιδιαίτερα τα μέλη της οικογένειας και τους στενούς φίλους.
Μπορεί να ασκήσει πίεση στη σχέση σας και να διαταράξει όλες τις πτυχές της οικογενειακής ζωής.
Κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου, μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε απερίσκεπτες γελοιότητες, εξωφρενικές απαιτήσεις, εκρηκτικά ξεσπάσματα και ανεύθυνες αποφάσεις. Και μόλις περάσει ο ανεμοστρόβιλος της μανίας, συχνά σας πέφτει να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων κατάθλιψης, μπορεί να χρειαστεί να χαλαρώσετε για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που δεν έχει την ενέργεια να ανταποκριθεί στις ευθύνες στο σπίτι ή στη δουλειά.
Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα άτομα με διπολική διαταραχή μπορούν να σταθεροποιήσουν τη διάθεσή τους με την κατάλληλη θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή και υποστήριξη.
Η υπομονή, η αγάπη και η κατανόησή σας μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία και την ανάρρωση του αγαπημένου σας προσώπου. Συχνά, μόνο το να έχεις κάποιον να μιλήσεις μπορεί να κάνει τη διαφορά στην προοπτική και στα κίνητρά του.
Αλλά η φροντίδα ενός ατόμου με διπολική διαταραχή μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής εάν παραμελείτε τις δικές σας ανάγκες, επομένως είναι σημαντικό να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ της υποστήριξης του αγαπημένου σας προσώπου και της φροντίδας του εαυτού σας.
Άλλοι τρόποι για να βοηθήσετε κάποιον με διπολική διαταραχή
Μπορείτε επίσης να στηρίξετε το αγαπημένο σας πρόσωπο με:
Μαθαίνοντας για τη διπολική διαταραχή. Μάθετε ό,τι μπορείτε για τα συμπτώματα και τις θεραπευτικές επιλογές. Όσο περισσότερα γνωρίζετε για τη διπολική διαταραχή, τόσο καλύτερα εξοπλισμένοι θα είστε για να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο και να κρατήσετε τα πράγματα σε προοπτική.
Ενθάρρυνση του ατόμου να λάβει βοήθεια. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί η διπολική διαταραχή, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση, γι' αυτό παροτρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να αναζητήσει αμέσως επαγγελματική βοήθεια. Μην περιμένετε να δείτε αν θα βελτιωθούν χωρίς θεραπεία.
Το να είσαι κατανοητός. Ενημερώστε τον φίλο ή το μέλος της οικογένειάς σας ότι βρίσκεστε εκεί, εάν χρειάζονται ένα συμπαθητικό αυτί, ενθάρρυνση ή βοήθεια με τη θεραπεία. Τα άτομα με διπολική διαταραχή συχνά διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια επειδή δεν θέλουν να αισθάνονται βάρος για τους άλλους, γι' αυτό υπενθυμίστε στο άτομο ότι νοιάζεστε και ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να βοηθήσετε.
Δείχνοντας υπομονή. Η βελτίωση απαιτεί χρόνο, ακόμη και όταν ένα άτομο είναι αφοσιωμένο στη θεραπεία. Μην περιμένετε γρήγορη ανάρρωση ή μόνιμη θεραπεία. Να είστε υπομονετικοί με τον ρυθμό της ανάκαμψης και να προετοιμαστείτε για αποτυχίες και προκλήσεις. Η διαχείριση της διπολικής διαταραχής είναι μια δια βίου διαδικασία.
Η σημασία της υποστήριξης στην αποκατάσταση της διπολικής διαταραχής
Τα άτομα με διπολική διαταραχή τα καταφέρνουν καλύτερα όταν έχουν υποστήριξη από μέλη της οικογένειας και φίλους. Τείνουν να αναρρώνουν πιο γρήγορα, παρουσιάζουν λιγότερα μανιακά και καταθλιπτικά επεισόδια και έχουν πιο ήπια συμπτώματα.
Διπολική διαταραχή και οικογένεια
Η συμβίωση με ένα άτομο που έχει διπολική διαταραχή μπορεί να προκαλέσει άγχος και ένταση στο σπίτι. Εκτός από την πρόκληση της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του αγαπημένου σας προσώπου και των συνεπειών τους, τα μέλη της οικογένειας συχνά παλεύουν με αισθήματα ενοχής, φόβου, θυμού και αδυναμίας. Τελικά, το στέλεχος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη σχέση. Υπάρχουν όμως καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης.
Το πρώτο βήμα για την επιτυχή αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής είναι να μάθουν οι οικογένειες να αποδέχονται την ασθένεια και τις δυσκολίες της. Όταν νιώθετε απογοήτευση ή ενοχή, να θυμάστε ότι η διπολική διαταραχή δεν φταίει κανένας.
Η αποδοχή της διπολικής διαταραχής περιλαμβάνει την αναγνώριση ότι τα πράγματα μπορεί να μην είναι ποτέ ξανά «φυσιολογικά».
Η θεραπεία μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά για το αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά μπορεί να μην φροντίζει όλα τα συμπτώματα ή τις βλάβες. Για να αποφύγετε την απογοήτευση και την αγανάκτηση, είναι σημαντικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Το να περιμένετε πολλά από το μέλος της οικογένειάς σας μπορεί να είναι συνταγή αποτυχίας. Από την άλλη πλευρά, το να περιμένει κανείς πολύ λίγα μπορεί επίσης να εμποδίσει την ανάρρωσή τους, οπότε προσπαθήστε να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ της ενθάρρυνσης της ανεξαρτησίας και της παροχής υποστήριξης.
Συμβουλές για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής στην οικογένεια
Αποδεχτείτε τα όρια του αγαπημένου σας προσώπου. Το αγαπημένο σας πρόσωπο με διπολική διαταραχή δεν μπορεί να ελέγξει τη διάθεσή του. Δεν μπορούν απλώς να ξεφύγουν από την κατάθλιψη ή να κρατήσουν τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου. Ούτε η κατάθλιψη ούτε η μανία μπορούν να ξεπεραστούν με αυτοέλεγχο, θέληση ή συλλογισμό. Επομένως, το να πείτε στο αγαπημένο σας πρόσωπο «Σταμάτα να τρελαίνεσαι» ή «Κοίτα τη θετική πλευρά» δεν θα βοηθήσει.
Αποδεχτείτε τα δικά σας όρια. Δεν μπορείτε να σώσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο με διπολική διαταραχή, ούτε μπορείτε να το αναγκάσετε να αναλάβει την ευθύνη για να γίνει καλύτερα. Μπορείτε να προσφέρετε υποστήριξη, αλλά τελικά, η ανάρρωση είναι στα χέρια του ατόμου με την ασθένεια.
Μειώστε το άγχος. Το άγχος χειροτερεύει τη διπολική διαταραχή, γι' αυτό προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να μειώσετε το άγχος στη ζωή του αγαπημένου σας προσώπου. Ρωτήστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε και να προσφερθείτε εθελοντικά για να αναλάβετε ορισμένες από τις ευθύνες του ατόμου εάν χρειαστεί. Η καθιέρωση και η επιβολή μιας καθημερινής ρουτίνας —με τακτικές ώρες για το ξύπνημα, τα γεύματα και την κατάκλιση— μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος της οικογένειας.
Επικοινωνήστε ανοιχτά. Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής στην οικογένεια. Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με αγάπη, ρωτήστε το αγαπημένο σας πρόσωπο πώς αισθάνεται και προσπαθήστε να ακούσετε αληθινά — ακόμα κι αν διαφωνείτε με το αγαπημένο σας πρόσωπο ή δεν έχετε σχέση με αυτά που λέγονται.
Υποστήριξη ατόμου με διπολική διαταραχή
Τι μπορείτε να πείτε που βοηθάει:«Δεν είσαι μόνος σε αυτό. Είμαι εδώ για σένα."
«Καταλαβαίνω ότι είναι η ασθένειά σας που προκαλεί αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα».
«Μπορεί να μην το πιστεύετε τώρα, αλλά ο τρόπος που νιώθετε μπορεί και θα αλλάξει».
«Μπορεί να μην μπορώ να καταλάβω ακριβώς πώς νιώθεις, αλλά νοιάζομαι για σένα και θέλω να σε βοηθήσω και να σε υποστηρίξω».
«Είσαι σημαντικός για μένα. Η ζωή σου είναι σημαντική για μένα».
Πείθεις το άτομο με διπολική διαταραχή να δει γιατρό
Εκτός από την προσφορά συναισθηματικής υποστήριξης, ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο με διπολική διαταραχή είναι η ενθάρρυνση και η υποστήριξη της θεραπείας. Συχνά, αυτό μπορεί να είναι περισσότερο πρόκληση από ό,τι ακούγεται. Δεδομένου ότι τα άτομα με διπολική διαταραχή τείνουν να μην γνωρίζουν την κατάστασή τους, δεν είναι πάντα εύκολο να τους πάνε σε γιατρό. Όταν το αγαπημένο σας πρόσωπο είναι μανιακό, νιώθει υπέροχα και δεν συνειδητοποιεί ότι υπάρχει πρόβλημα. Όταν το αγαπημένο σας πρόσωπο είναι σε κατάθλιψη, μπορεί να αναγνωρίσει ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά συχνά δεν έχει την ενέργεια να αναζητήσει βοήθεια.
Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν θα αναγνωρίσει την πιθανότητα διπολικής διαταραχής, μην διαφωνείτε. Η ιδέα μπορεί να τους τρομάζει, γι' αυτό να είστε ευαίσθητοι.
Προτείνετε αντ 'αυτού έναν τακτικό ιατρικό έλεγχο ή μια επίσκεψη σε γιατρό για ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα, όπως αϋπνία, ευερεθιστότητα ή κόπωση—και στη συνέχεια καλέστε ιδιωτικά για να ενημερώσετε τον γιατρό για τις ανησυχίες σας σχετικά με τη διπολική διαταραχή.
Πράγματα που μπορείτε να πείτε που μπορεί να βοηθήσουν:
«Η διπολική διαταραχή είναι μια πραγματική ασθένεια, όπως ο διαβήτης. Απαιτεί ιατρική περίθαλψη».
«Δεν φταις εσύ για τη διπολική διαταραχή. Δεν το προκάλεσες εσύ. Δεν φταίς εσύ."
«Μπορείς να νιώσεις καλύτερα. Υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν».
«Όταν η διπολική διαταραχή δεν αντιμετωπίζεται, συνήθως χειροτερεύει».
Υποστήριξη ενός αγαπημένου προσώπου κατά τη διάρκεια της θεραπείας διπολικής διαταραχής
Μόλις ο φίλος ή το μέλος της οικογένειάς σας συμφωνήσει να επισκεφτεί έναν γιατρό, μπορείτε να βοηθήσετε ως συνεργάτης στη θεραπεία. Η υποστήριξή σας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην επιτυχία της θεραπείας τους, γι' αυτό προσφερθείτε να συμμετέχετε με όποιον τρόπο θέλει ή χρειάζεται το αγαπημένο σας πρόσωπο.
Πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής ενός αγαπημένου σας προσώπου:
Βρείτε ειδικευμένους γιατρούς και θεραπευτές.
Κλείστε ραντεβού και συνεχίστε.
Προσφέρετε τις γνώσεις σας στον γιατρό.
Παρακολουθήστε τις διαθέσεις του αγαπημένου σας προσώπου.
Μάθετε για τα φάρμακά τους.
Παρακολουθήστε την πρόοδο της θεραπείας.
Προσέξτε για σημάδια υποτροπής.
Ενημερώστε τον γιατρό για προβλήματα.
Ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να πάρει φάρμακα για τη διπολική διαταραχή
Η φαρμακευτική αγωγή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας για τη διπολική διαταραχή και οι περισσότεροι άνθρωποι τη χρειάζονται για να ρυθμίσουν τη διάθεσή τους και να αποφύγουν την υποτροπή. Παρά την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή, πολλά άτομα με διπολική διαταραχή σταματούν να τα παίρνουν. Μερικοί σταματούν επειδή αισθάνονται καλύτερα, άλλοι λόγω παρενεργειών και άλλοι επειδή απολαμβάνουν τα συμπτώματα της μανίας. Οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν ότι έχουν πρόβλημα είναι ιδιαίτερα πιθανό να σταματήσουν να παίρνουν φάρμακα.
Μπορείτε να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να παραμείνει σε καλό δρόμο δίνοντας έμφαση στη σημασία της φαρμακευτικής αγωγής και φροντίζοντας να λαμβάνει όλες τις συνταγές σύμφωνα με τις οδηγίες. Ενθαρρύνετε επίσης το αγαπημένο σας πρόσωπο να μιλήσει στον γιατρό του για τυχόν ενοχλητικές παρενέργειες.
Οι παρενέργειες μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστες εάν η δόση του φαρμάκου είναι πολύ χαμηλή ή πολύ υψηλή, αλλά μια αλλαγή στο φάρμακο ή τη δόση μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Υπενθυμίστε στον αγαπημένο σας ότι η απότομη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής είναι επικίνδυνη.
Προσέξτε για προειδοποιητικά σημάδια υποτροπής της διπολικής διαταραχής
Ακόμα κι αν το αγαπημένο σας πρόσωπο με διπολική διαταραχή έχει δεσμευτεί στη θεραπεία, μπορεί να υπάρχουν φορές που τα συμπτώματά του χειροτερεύουν. Λάβετε μέτρα αμέσως εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ανησυχητικά συμπτώματα ή αλλαγές στη διάθεση. Επισημάνετε τα αναδυόμενα διπολικά συμπτώματα στο αγαπημένο σας πρόσωπο και ειδοποιήστε τον γιατρό. Με την ταχεία παρέμβαση, μπορεί να μπορέσετε να αποτρέψετε την πλήρη ανάπτυξη ενός επεισοδίου μανίας ή κατάθλιψης.
Προειδοποιητικά σημεία και συμπτώματα μανίας:
Λιγότερος ύπνος
Ανεβασμένη διάθεση
Ανησυχία
Μιλώντας γρήγορα
Αύξηση του επιπέδου δραστηριότητας
Ευερεθιστότητα ή επιθετικότητα
Προειδοποιητικά σημεία και συμπτώματα κατάθλιψης:
Κόπωση και λήθαργος
Κοιμάται περισσότερο
Πρόβλημα συγκέντρωσης
Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες
Απόσυρση από τους άλλους
Αλλαγή στην όρεξη
Αντιμετώπιση μανίας και κατάθλιψης: Συμβουλές για την οικογένεια και τους φίλους
Εάν δεν είναι δυνατό να αποτρέψετε την υποτροπή του αγαπημένου σας προσώπου, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια ενός μανιακού ή καταθλιπτικού επεισοδίου.
Μην παίρνετε προσωπικά τα διπολικά συμπτώματα. Όταν βρίσκεστε στη μέση ενός διπολικού επεισοδίου, οι άνθρωποι συχνά λένε ή κάνουν πράγματα που είναι ενοχλητικά ή ενοχλητικά. Όταν είναι μανιακό, το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να είναι απερίσκεπτο, σκληρό, επικριτικό και επιθετικό. Όταν βρίσκονται σε κατάθλιψη, μπορεί να είναι απορριπτικά, ευερέθιστα, εχθρικά και κυκλοθυμικά. Είναι δύσκολο να μην πάρετε προσωπικά τέτοιες συμπεριφορές, αλλά προσπαθήστε να θυμάστε ότι είναι συμπτώματα της ψυχικής ασθένειας του αγαπημένου σας προσώπου και όχι αποτέλεσμα εγωισμού ή ανωριμότητας.
Να είστε προετοιμασμένοι για καταστροφικές συμπεριφορές. Όταν είναι μανιακά ή καταθλιπτικά, τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορεί να συμπεριφέρονται με καταστροφικούς ή ανεύθυνους τρόπους. Ο εκ των προτέρων προγραμματισμός για το πώς να χειριστείτε μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να βοηθήσει. Όταν το αγαπημένο σας πρόσωπο είναι καλά, διαπραγματευτείτε ένα συμβόλαιο θεραπείας που σας δίνει εκ των προτέρων έγκριση για την προστασία του όταν τα συμπτώματα εκδηλώνονται. Συμφωνήστε σε συγκεκριμένα βήματα που θα κάνετε, όπως αφαίρεση πιστωτικών καρτών ή κλειδιών αυτοκινήτου, μετάβαση μαζί στον γιατρό ή ανάληψη των οικονομικών του νοικοκυριού.
Μάθετε τι να κάνετε σε μια κρίση. Είναι σημαντικό να προγραμματίζετε εκ των προτέρων για περιόδους κρίσης, ώστε να μπορείτε να ενεργείτε γρήγορα και αποτελεσματικά όταν συμβεί. Το να έχεις ένα σχέδιο κρίσης μπορεί να βοηθήσει. Φροντίστε να συμπεριλάβετε μια λίστα με στοιχεία επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης για γιατρούς, θεραπευτές και άλλους φίλους ή μέλη της οικογένειας που θα βοηθήσουν. Συμπεριλάβετε επίσης τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του νοσοκομείου όπου θα μεταφέρετε το αγαπημένο σας πρόσωπο εάν χρειαστεί.
Καλέστε το 112 (ή τον αριθμό των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της χώρας σας) σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο με διπολική διαταραχή είναι αυτοκτονικό ή βίαιο, μην προσπαθήσετε να χειριστείτε μόνοι σας την κατάσταση. Εάν ανησυχείτε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να σας βλάψει, ασφαλίστε και καλέστε (100) την αστυνομία. Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο είναι αυτοκτονικό, μην το αφήσετε μόνο του. Καλέστε (166) ένα ασθενοφόρο και μείνετε με το αγαπημένο σας πρόσωπο μέχρι να φτάσει.
Υποστηρίζοντας κάποιον που είναι μανιακός
Περάστε χρόνο με το αγαπημένο σας πρόσωπο. Τα άτομα που είναι μανιακά συχνά νιώθουν απομονωμένα από άλλους ανθρώπους. Το να περνάτε ακόμη και μικρά χρονικά διαστήματα μαζί τους βοηθά. Αν ο αγαπημένος σας έχει πολλή ενέργεια, περπατήστε μαζί. Αυτό επιτρέπει στον αγαπημένο σας να συνεχίσει να κινείται αλλά να μοιράζεται την παρέα σας.
Απαντήστε στις ερωτήσεις με ειλικρίνεια. Ωστόσο, μην μαλώνετε ή συζητάτε με κάποιον κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου. Προσπαθήστε να αποφύγετε την έντονη συζήτηση.
Μην παίρνετε κανένα σχόλιο προσωπικά. Κατά τη διάρκεια μανιακών επεισοδίων, το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να πει ή να κάνει πράγματα που είναι εκτός χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης σε αρνητικές πτυχές των άλλων.
Προσπαθήστε να αποφύγετε λογομαχίες.
Ετοιμάστε εύκολα στην κατανάλωση γεύματα και ποτά. Είναι συχνά δύσκολο για κάποιον που είναι μανιακός να καθίσει για ένα γεύμα, οπότε δοκιμάστε να του προσφέρετε σάντουιτς, μήλα, κράκερ τυριών και χυμούς, για παράδειγμα.
Αποφύγετε να υποβάλλετε το αγαπημένο σας πρόσωπο σε πολλή δραστηριότητα και τόνωση. Είναι καλύτερα να διατηρείτε το περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο ήσυχο.
Αφήστε το αγαπημένο σας πρόσωπο να κοιμηθεί όποτε είναι δυνατόν. Σε περιόδους υψηλής ενέργειας, ο ύπνος είναι δύσκολος, αλλά οι σύντομοι υπνάκοι κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να βοηθήσουν. Μερικές φορές ένα άτομο που είναι μανιακό μπορεί να αισθάνεται ξεκούραστο μετά από λίγες μόνο ώρες ύπνου.
Φροντίστε τον εαυτό σας όταν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έχει διπολική διαταραχή
Είναι εύκολο να παραμελήσετε τις δικές σας ανάγκες όταν υποστηρίζετε κάποιον με ψυχική ασθένεια. Αλλά αν δεν φροντίζετε τον εαυτό σας, διατρέχετε τον κίνδυνο της εξουθένωσης —και αυτό δεν θα βοηθήσει εσάς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο. Όταν φροντίζετε τον εαυτό σας τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά, θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε καλύτερα το άγχος της φροντίδας κάποιου με διπολική διαταραχή και θα έχετε την ενέργεια που χρειάζεστε για να υποστηρίξετε την ανάρρωση του αγαπημένου σας προσώπου.
Επικεντρωθείτε στη δική σας ζωή. Η υποστήριξη του αγαπημένου σας μπορεί να περιλαμβάνει κάποιες προσαρμογές στη ζωή σας, αλλά φροντίστε να μην χάνετε τους δικούς σας στόχους και προτεραιότητες. Μην εγκαταλείπετε φιλίες, σχέδια ή δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά.
Αναζητήστε υποστήριξη. Η αντιμετώπιση της ψυχικής ασθένειας ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να είναι επώδυνη και απομονωτική. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τη συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζεστε για να αντεπεξέλθετε. Μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε για αυτό που περνάτε. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να πάρετε τη δική σας θεραπεία ή να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης.
Θέστε όρια. Να είστε ρεαλιστές σχετικά με το ποσό της φροντίδας που μπορείτε να παρέχετε χωρίς να αισθάνεστε συγκλονισμένοι και αγανακτισμένοι. Θέστε όρια σε αυτά που είστε πρόθυμοι και ικανοί να κάνετε και τηρήστε τα. Το να αφήσετε τη διπολική διαταραχή να κυριαρχήσει στη ζωή σας δεν είναι υγιές για εσάς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο.
Διαχειριστείτε το άγχος. Το άγχος επηρεάζει το σώμα και το μυαλό, οπότε βρείτε τρόπους να το κρατήσετε υπό έλεγχο. Φροντίστε να τρώτε σωστά και να κοιμάστε αρκετά και να ασκηθείτε. Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε το άγχος υπό έλεγχο ασκώντας τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός.
Ζητήσετε βοήθεια. Εάν ο φίλος ή το μέλος της οικογένειάς σας χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από αυτή που μπορείτε να δώσετε, ζητήστε βοήθεια από άλλους. Απευθυνθείτε σε άλλους συγγενείς ή στενούς φίλους ή επικοινωνήστε με έναν οργανισμό υποστήριξης διπολικής διαταραχής.
Συγγραφείς:
Jeanne Segal, Ph.D.,
Lawrence Robinson και
Melinda Smith, MA