Κάποιο λάκκο έχει η φάβα*. Τι πάει λάθος; - Point of view

Εν τάχει

Κάποιο λάκκο έχει η φάβα*. Τι πάει λάθος;





 Ο Βρετανός καλλιτέχνης, Στιβ Κατς, παρουσιάζει την ωμή αλήθεια σε μια μικρού μήκους ταινία που σίγουρα θα σας προβληματίσει.

 Που αναζητούμε σήμερα την ευτυχία; Στη σημερινή κοινωνία όλοι τρέχουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ σε μια κούρσα που τελικά καταλήγει σε ένα διαρκές κυνήγι υλικών αγαθών.

 Ένα καλό αυτοκίνητο, καριέρα, ψώνια που τελικά δε φέρνουν την ευτυχία κάνοντας μας να την αναζητήσουμε στο αλκοόλ, και τα ψυχοφάρμακα και στο τέλος παγιδευμένοι συνεχίζουμε να ζούμε σαν μηχανές που δουλεύουν απλά για τα χρήματα, χάνοντας ουσιαστικά την ουσία της πραγματικής ευτυχίας που κρύβεται αλλού.

 Τα παραπάνω καυτηριάζει με ωμό τρόπο ο καλλιτέχνης Στιβ Κατς που δημιούργησε ένα animation που παρομοιάζει τους ανθρώπους με ποντίκια.


https://www.youtube.com/watch?v=e9dZQelULDk


 *"Κάποιο λάκκο έχει η φάβα". 





 Πώς βγήκε η παροιμιώδης φράση και τι σημαίνει

 Η οικονομία της Σαντορίνης, εκτός από τον τουρισμό, στηρίζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην παραγωγή κρασιού και φάβας.


 Για την καλλιέργεια του κρασιού, οι κάτοικοι της Σαντορίνης έχουν καθιερώσει έναν δικό τους τρόπο κλαδέματος των αμπελιών ώστε να τα προστατεύουν από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν συχνά στο νησί. Η ιστορία της φάβας άρχισε πριν από σχεδόν 3.500 χρόνια και κάποιοι παραγωγοί χρησιμοποιούν ακόμα τον παραδοσιακό τρόπο αλωνίσματος. Σήμερα, η «Φάβα Σαντορίνης» είναι «Προϊόν προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ).

 

Οι νοικοκυρές, όταν μαγείρευαν τη φάβα έριχναν λάδι (ελαιόλαδο), αλλά το λάδι το «ρούφαγε» η φάβα. Η έλλειψη μεγάλων ποσοτήτων λαδιού άγχωνε τον άντρα του σπιτιού μήπως και τελειώσει το δυσεύρετο λάδι. Έτσι έλεγαν στη γυναίκα τους να κάνουν οικονομία και να μη ρίχνουν άλλο λάδι γιατί κάποιο λάκκο, δηλαδή κάποια τρύπα, έχει η φάβα μέσα στη κατσαρόλα και ρουφάει το λάδι.

 Η φράση «κάποιο λάκκο έχει φάβα» που επικράτησε σημαίνει ότι κάτι κρύβεται πίσω αυτό που φαίνεται. Οι νοικοκυρές, όταν μαγείρευαν τη φάβα έριχναν λάδι (ελαιόλαδο), αλλά το λάδι το «ρούφαγε» η φάβα. Η έλλειψη μεγάλων ποσοτήτων λαδιού άγχωνε τον άντρα του σπιτιού μήπως και τελειώσει το δυσεύρετο λάδι. Έτσι έλεγαν στη γυναίκα τους να κάνουν οικονομία και να μη ρίχνουν άλλο λάδι γιατί κάποιο λάκκο, δηλαδή κάποια τρύπα, έχει η φάβα μέσα στη κατσαρόλα και ρουφάει το λάδι. Η φράση «κάποιο λάκκο έχει φάβα» που επικράτησε σημαίνει ότι κάτι κρύβεται πίσω αυτό που φαίνεται.

Pages