Αυτός που συγχωρεί το έγκλημα γίνεται συνένοχος – Voltaire - Point of view

Εν τάχει

Αυτός που συγχωρεί το έγκλημα γίνεται συνένοχος – Voltaire

 

Ο Βολταίρος θεωρήθηκε αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός άνθρωπος του 18ου  αίωνα   αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας. Η προσφορά του στην ανθρωπότητα είναι ανυπολόγιστη  γιατί  θεμελίωσε την  “ελευθερία  του λόγου” σαν βασικό δικαίωμα  κάθε πολίτη του κόσμου.

Aν και  υπήρχε  απέραντο   σκοτάδι γύρω του,  αντέταξε την ελευθερία του ανθρώπου,  κατεδίκασε και κατάκρινε με το  ελεύθερο πνεύμα του, πολλές φορές με σατυρικό τρόπο, σε κάθε ευκαιρία το κατεστημένο της εποχής του  και της μοναρχίας. Φυσικά για τις απόψεις του φυλακίσθηκε στη Βαστίλη για προσβολή του αντιβασιλέα και των ευγενών και εξορίσθηκε.  Έζησε σε όλη  σχεδόν την Ευρώπη, περισσότερα χρόνια στην Ελβετία, άφου ήταν ανεπιθύμητος  για τις απόψεις του στη Γαλλία και όπου βρισκότανε.

Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τους ανθρώπους είναι ότι οι περισσότεροι αντιπρόσωποι, διαχειριστές, “πλούσιοι”  και “ειδικοί” , “μορφωμένους ” τους λέει ο λαός μας,  δεν ασχολούνται με αυτά που πρέπει να σχολούνται , που θα ήταν περισσότερο εύκολο για αυτούς , ασχολούνται με λάθος θέματα,  πολυτέλειες και ψηφιδωτά.  Για τους “δικούς τους λόγους”  βγάζουν λάθος συμπεράσματα  σε καυτά θέματα της κοινωνίας και πολλές φορές έχουν γνώμη  και για αυτά που δεν κατέχουν γιατί δήθεν από την θέση τους τα  ξέρουν όλα.  Και δεν μας φτάνουν όλοι αυτοί έχουμε  επιπλέον τους “συνεργάτες“, τους κόλακες και τους κοτζαμπάσηδες που δεν φεύγουν ποτέ από την  ζωή μας.

Το αξιοθαύμαστο είναι οτι ο Βολταίρος αν και ήταν πλούσιος και “ειδικός”  δεν σπατάλησε την ζωή του με αριστοκρατίες, πολυτέλειες και ψηφιδωτά αλλά διάλεξε τις φυλακές και τις εξορίες και τάραξε τον κόσμο.

Tελικά  έμεινε όρθιος και ανέτρεψε την απολυταρχία και το δεσποτισμό  στην  Ευρώπη και όλη την ανθρωπότητα. “Θεωρείται κεντρική μορφή και ενσάρκωση του Διαφωτισμού του 18ου αιώνα”.

Χωρίς τον Βολταίρο, θα ήταν δίκαιο να λέγαμε, δεν θα υπήρχε Γαλλική και Αμερικανική επανάσταση, ούτε το σύγχρονο κράτος δικαίου σε ολόκληρη την ανθρωπότητα,  όπως το ξέρουμε σήμερα.


 Βολταίρος

Ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ (François-Marie Arouet, 21 Νοεμβρίου 1694 – 30 Μαΐου 1778), ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο Βολταίρος (Voltaire), ήταν Γάλλος συγγραφέας, ιστορικός και φιλόσοφος, διάσημος για το πνεύμα του, τις επιθέσεις του εις βάρος της Καθολικής Εκκλησίας και την υπεράσπιση της ανεξιθρησκίας, της ελευθερίας του λόγου και του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους.

Θεωρείται κεντρική μορφή και ενσάρκωση του Διαφωτισμού του 18ου αιώνα. Θεωρείται επίσης -όχι άδικα- ο πιο σημαντικός άνθρωπος του 18ου αιώνα.”


Απόψεις Βολταίρου

Κάθε άνθρωπος είναι ένοχος όλων των αγαθών που δεν έκανε.

Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος από τη στιγμή που το θελήσει να είναι.

Σκεφτείτε μόνοι σας και αφήστε τους άλλους να απολαύσουν το προνόμιο να το κάνουν. 

Αν μισώ τους τυράννους, πολύ περισσότερο μισώ τους κόλακες.

Όταν πρόκειται για λεφτά, όλοι έχουν την ίδια θρησκεία.

Είναι δύσκολο να ελευθερώσετε τους ανόητους από τις αλυσίδες που αγαπούν.

Είναι επικίνδυνο να έχεις δίκιο σε θέματα στα οποία οι καθιερωμένες αρχές είναι λάθος.

Για να βρεις ποιος σε εξουσιάζει, απλώς σκέψου ποιος είναι αυτός που δεν επιτρέπεται να κριτικάρεις.

Αυτός που συγχωρεί το έγκλημα γίνεται συνένοχος. 

Η κοινή λογική δεν είναι και τόσο κοινή.

Οι πολλοί νόμοι σε μια χώρα είναι, όπως οι πολλοί γιατροί, σημείο αδυναμίας κι αρρώστιας.

Για να κρατήσετε ένα στυλό πρέπει να είστε σε πόλεμο.

Η αδικία τελικά παράγει ανεξαρτησία.

Απαγορεύεται να σκοτώνεις. Γι’ αυτό, όλοι οι δολοφόνοι τιμωρούνται, εκτός αν σκοτώνουν σε μεγάλους αριθμούς και υπό τον ήχο σαλπίγγων.

 Κι αν ακόμα δεν υπήρχε Θεός, θα έπρεπε να εφεύρουμε έναν.

 Είναι κρίμα που για να είσαι καλός πατριώτης πρέπει να γίνεις εχθρός της υπόλοιπης ανθρωπότητας.

Αυτοί που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις απιθανότητες, είναι ικανοί να σε πείσουν να διαπράξεις φρικαλεότητες.

 Είμαστε όλοι καμωμένοι από αδυναμίες και λάθη.

 Ας συγχωρήσουμε αμοιβαία τις ανοησίες μας: είναι ο πρώτος νόμος της φύσης. 

Αυτό το συνονθύλευμα που αυτοαποκαλείται «Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία» δεν υπήρξε ποτέ, με κανένα τρόπο, ούτε Αγία ούτε Ρωμαϊκή ούτε Αυτοκρατορία.

 Όταν αυτός που του μιλάνε δεν καταλαβαίνει τίποτα και όταν αυτός που του μιλάει δεν καταλαβαίνει ούτε ο ίδιος τίποτα, αυτό είναι μεταφυσική.

 Η δεισιδαιμονία είναι για τη θρησκεία ό,τι η αστρολογία για την αστρονομία· η τρελή θυγατέρα μιας σοφής μητέρας. Αυτές οι θυγατέρες έχουν κυριαρχήσει στη γη για υπερβολικά πολύ καιρό.

Δεν ζούμε ποτέ, είμαστε πάντα στην προσδοκία της ζωής.

Η ψευδαίσθηση είναι η πρώτη από τις απολαύσεις.

Όλα είναι καλά σήμερα, αυτή είναι η ψευδαίσθηση μας.

Ο Θεός είναι ένας κωμικός που παίζει σε ένα κοινό που φοβάται πάρα πολύ να γελάσει.

Πεθαίνω να λατρεύω τον Θεό, να αγαπώ τους φίλους μου, να μην μισώ τους εχθρούς μου και να κατακρίνω την δεισιδαιμονία.

Για την εκπαίδευσή του  έγραψε αργότερα ότι δεν είχε μάθει τίποτα “εκτός από λατινικά και ανοησίες”.

Pages