Έρωτας και Αθανασία - Point of view

Εν τάχει

Έρωτας και Αθανασία





Αυτό που γράφει ο ιερός Αυγουστίνος για τον χρόνο ισχύει το ίδιο και για τον έρωτα. Όσο λιγότερο τον σκεφτόμαστε, τόσο πιο αυτονόητος μας φαίνεται. Όταν όμως αρχίζουμε και στύβουμε το μυαλό μας για να τον καταλάβουμε, τότε πέφτουμε στο καζάνι του Διαβόλου.


ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ υπάρχει στον έρωτα, κάτι που ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να γνωρίσει απόλυτα και να εξηγήσει πέρα για πέρα. Το ίδιο, βέβαια, θα μπορούσαμε να πούμε και για τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε τον κόσμο ή για το ερώτημα του πώς θα είναι ο καιρός σε δυο βδομάδες από σήμερα.


ΑΛΛΑ ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ του σύμπαντος και οι μετεωρολογικές προβλέψεις εμπνέουν τους ποιητές και το κοινό τους πολύ λιγότερο από οτιδήποτε σχετίζεται με τον έρωτα. Άρα ο έρωτας έχει κάτι περισσότερο από το αινιγματικό και μυστηριώδες.


ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ των θεωρούν προσωπική τους υπόθεση -και μάλιστα υπόθεση εξαιρετικά σημαντική για την ύπαρξή τους την ίδια. Τόσο σημαντική, ώστε ακόμα και οι αστροφυσικοί όταν ερωτεύονται, δεκάρα δεν δίνουν για τη γέννηση του σύμπαντος -κι ας μη μιλήσουμε καν για τις μετεωρολογικές προβλέψεις.


Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΒΕΒΑΙΑ, ΘΕΟΣ. Δεν είναι ούτε καλός, ούτε κακός. Δεν είναι όμορφος ή άσχημος. Είναι ένας ισχυρός δαίμων, ένας μεσολαβητής μεταξύ θεών κι ανθρώπων, μια δύναμη που ενσταλάζει στους ανθρώπους τον πόθο για όσα του λείπουν: τον πόθο για το ωραίο, για το καλό, για την ευτυχία, για την τελειότητα -όλα χαρακτηριστικά των θεών, αντιφέγγισμα των οποίων ο ερωτευμένος βλέπει στο αντικείμενο του έρωτά του -τον πόθο, εντέλει, για την αθανασία.


Αποσπάσματα από το βιβλίο
 του Πάτρικ Ζίσκιντ, 
Για τον Έρωτα και το Θάνατο, 
εκδόσεις Ψυχογιός.

Ο Πάτρικ Ζίσκιντ είναι Γερμανός συγγραφέας, σεναριογράφος και δημοσιογράφος. Θεωρείται ένας από τους πλέον καταξιωμένους σύγχρονους συγγραφείς. Σπούδασε μεσαιωνική και σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το Άρωμα, το πρώτο του μυθιστόρημα, εκδόθηκε το 1985, και έγινε παγκόσμια επιτυχία με αλλεπάλληλες επανεκδόσεις.
Μεταφράστηκε σε 37 γλώσσες, πούλησε περισσότερα από 12 εκατομμύρια αντίτυπα και τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία. Επιλέχθηκε από τους New York Times ως το βιβλίο της χρονιάς για το 1986 και γυρίστηκε σε κινηματογραφική ταινία. Άλλα γνωστά βιβλία του είναι Το Περιστέρι, Το Κοντραμπάσο, Για τον Έρωτα και το Θάνατο.



Pages