Οι καλοί άνθρωποι σκέφτονται με την καρδιά - Point of view

Εν τάχει

Οι καλοί άνθρωποι σκέφτονται με την καρδιά



Σε μια εποχή που η υποκρισία, η ζήλια και η κακία βρίσκονται στο ζενίθ τους, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αντιπροσωπεύουν επάξια τις λέξεις αγνότητα και καλοσύνη! Βρίσκονται ανάμεσά μας! Θα τους αναγνωρίσετε εύκολα αφού έχουν έτοιμο ένα χαμόγελο για τον καθένα! Η ματιά τους είναι καθαρή και αγνή και καθρεπτίζεται ολη η καλοσύνη που έχουν στην ψυχή τους σε τέτοιο σημείο που δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω τους!

Άραγε είναι αληθινά καλοί ή προσποιούνται; θα σκεφτούν κάποιοι! Και όμως! Οι ανιδιοτελείς πράξεις τους δεν θα σε αφήσουν να τους αμφισβητήσεις! Βοηθούν με γνώμονα την καρδιά χωρίς να περιμένουν κατι ως αντάλλαγμα! Το μόνο που αποζητούν είναι η αναγνώριση όσων προσφέρουν όχι με υλικά αγαθά αλλά με το να τους νοιάζεσαι και να τους αγαπάς! Έχουν τόση αγάπη μέσα τους να διοχετεύσουν αλλά θέλουν να αισθάνονται ότι παίρνουν και εκείνοι αγάπη!

Συχνά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, το καταλαβαίνουν βέβαια κάποια στιγμή και πληγώνονται βαθιά γι’ αυτό, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν! Κάνουν ξανά τα ίδια λάθη γιατί σκέφτονται με την καρδιά! Πιστεύουν ότι εκεί εξω πρέπει να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που να εκτιμούν, να αγαπούν, να νοιάζονται!



Έτσι, όταν νιώσουν την αδικία, απομακρύνονται… χωρίς πολλά λόγια, αντιδικίες και εξηγήσεις! Όπως καλοσυνάτα μπήκαν στη ζωή σου, έτσι θα αποχωρήσουν από αυτή! Αθόρυβα! Γι’ αυτό αν έχεις την τύχη να συναντήσεις κάποτε έναν τέτοιο άνθρωπο, μην κάνεις το λάθος και τον χάσεις από τη ζωή σου! Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσέξεις την συμπεριφορά σου!



Η Λογική του συναισθήματος 
ή συναισθηματική ευφυΐα


Παρατήρησα ότι όταν, η κοινή Λογική λέει άλλα και ακολουθείς το συναίσθημά σου, η Λογική λαθεύει.
     
        

Η πλάνη αυτή του Λογικού οφείλεται στους καλούμενους αστάθμητους παράγοντες (τυχαίον) που επηρεάζουν τα δρώμενα ή αλλιώς σε αυτό που λέμε ότι συνωμοτεί το Σύμπαν σε μια άλλη Λογική ενάντια της δική σου.

Εδώ φαίνεται η αδυναμία που φέρει το Λογικό του ανθρώπου όπου δεν μπορεί αυτοτελώς να δώσει πορεία στην ύλη (στα σώματα).

Αυτή την Λογική του Σύμπαντος, βαφτίζω Λογική του συναισθήματος, δρα δε αντίθετα με την Λογική του σκεπτόμενου ανθρώπου.

Αυτή η Λογική έχει καλλιεργηθεί από τον σύγχρονο σκεπτόμενο άνθρωπο εξαιτίας του έντονου ρυθμού της ζωής του και εκτιμώ ότι είναι ισχυρότερη της τετράγωνης κοινώς, Λογικής.


Τελευταίες μελέτες προσπαθούν να αποδείξουν την σχέση της καρδιάς με την μνήμη. Δηλαδή υποστηρίζεται σθεναρά από ερευνητές ότι η καρδιά μας διαθέτει μνήμη μέσω της οποίας γίνεται καταγραφή συναισθημάτων. Η διαδικασία αυτή πιστεύεται ότι μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη των πολύπλοκων νευρώνων που διαθέτει η καρδιά μας. Υποστηρίζουν τέλος, ότι αυτή η μνήμη καταγράφει ταχύτερα από ότι καταγράφει ο εγκέφαλος μας.

Ίσως αυτή η πιθανή λειτουργία της καρδιάς να πλημμυρίζει ή καλύτερα να επισκιάζει το Λογικό του εγκεφάλου δρώντας στην διάθεση του σώματος. Εξ ου και οι λαϊκές ρήσεις αυτός σκέφτεται με την καρδιά ή αυτός έχει μεγάλη καρδιά ή μου πάγωσες ή μου ράγισες την καρδιά κ.α.  

Είναι δε ευρέως διαδεδομένη στους χώρους του παραλόγου και των ψυχικά ασθενών ανθρώπων. Μήπως είναι σημάδι των καιρών μας (παράλογη εποχή) που δρούμε όλο και πιο πολύ με αυτή την Λογική (του Συναισθήματος) σήμερα; Δηλαδή μήπως η καρδιά του σύγχρονου ανθρώπου εξελίσσεται για να αντικαταστήσει τον εγκέφαλο ή καλύτερα να συναποφασίζει με τον εγκέφαλο.

Είναι η καρδιά ένα σύμπλεγμα
ψυχή, μυαλό και αίμα
για αυτό μπερδεύει συνεχώς
την αλήθεια με το ψέμα.
(Μαρία Καλογεράκη, συγγραφέας).

Οι αρχαίοι υμών φιλόσοφοι, πρόγονοι μας όντας θεμελιωτές του ορθολογισμού πάγωναν το συναίσθημα τους επιδιώκοντας το:



*MH ΕΠΙ ΠΑΝΤΙ ΛΥΠΟΥ*. Να μη λυπάσαι για το κάθε τι. 
(Περίανδρος από Κόρινθο  625 - 587 π.χ.).

Θωρακίζοντας με αυτό τον τρόπο την ψυχή από την ταραχή και τη φθορά του έντονου συναισθήματος.


Μήπως τελικά σήμερα είναι η αρχή της εποχής του παραλόγου ή του Λογικού σε διαφορετική σταθερά;


Pages