Άξια λόγου

[άξια λόγου][bleft]

Μας λέει ο θεός αλήθεια;

Η Μάντελιν Νιούμαν ήταν ένα 11 κορίτσι που είχε όλη τη ζωή της μπροστά της. Δυστυχώς δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει αυτή την ηλικία διότι πέθανε από διαβήτη.


Ποιος πεθαίνει από διαβήτη σήμερα στα 11; Κανένας. Ο διαβήτης είναι μια γνωστή ασθένεια και μπορεί να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα και ο ασθενής να ζήσει για πολλά χρόνια με ποιότητα.


Τότε γιατί η Μάντελιν πέθανε; Γιατί οι γονείς της δεν την πήγαν στο γιατρό όταν έδειξε τα πρώτα συμπτώματα και έτσι ο διαβήτης δεν διαγνώστηκε ποτέ.


Και γιατί οι γονείς της δεν την πήγαν στο γιατρό; Διότι πίστευαν πως αν προσεύχονταν στο θεό, αυτός θα τη γιάτρευε.

Ξέρω πως πολλοί από εσάς γελάτε και σας φαίνεται αστείο να πιστεύει κάποιος κάτι τέτοιο. Το ίδιο πιστεύω και εγώ βέβαια αλλά και πολλοί θρησκευόμενοι άνθρωποι. Μάλιστα είναι ξεκάθαρο πως η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών πάνε σε γιατρό όταν αρρωστήσουν και δεν ελπίζουν μόνο στο θεό.


Διότι η πίστη πως ο θεός θα σε γιατρέψει επειδή το ζήτησες είναι χαζή. Είναι όμως;


Ο πατέρας της Μαντελίν στο δικαστήριο όπου και καταδικάστηκε, είπε πως αγαπούσε την κόρη του και πως όχι μόνο δεν ήθελε να πεθάνει, αλλά δεν το περίμενε κιόλας!


Που βάσιζε αυτή τη σιγουριά ο πατέρας; Πως μπορούσε να είναι τόσο σίγουρος πως αν προσευχηθεί ο θεός θα σώσει το κορίτσι; Μα διότι αυτό λέει η Βίβλος.

Είναι κανείς μεταξύ σας ασθενής; Ας προσκαλέση τους πρεσβυτέρους της Εκκλησίας και ας προσευχηθούν επάνω από αυτόν και δι’ αυτόν προς τον Θεόν, αλείψαντες αυτόν με έλαιον στο όνομα του Κυρίου.

Και η προσευχή αυτή, που θα εμπνέεται από την πίστιν και θα γίνεται με πίστιν, θα θεραπεύση και θα σώση τον άρρωστον από την σωματικήν ασθένειαν, και θα τον σηκώση ο Κυριος από το κρεββάτι της αρρώστιας· και εάν ο ασθενής έχη κάμει αμαρτίας, θα του συγχωρηθον εκ μέρους του Θεού.


Ιακώβου 5: 14-15


Αφήνει περιθώρια αμφιβολίας το παραπάνω κείμενο; Νομίζει κάποιος πως είναι μεταφορικό;


Ας δούμε και το επόμενο απόσπασμα στο οποίο μιλάει ο ίδιος ο Ιησούς.


Απεκρίθη δε ο Ιησούς και τους είπε· “σας διαβεβαιώνω, ότι εάν έχετε ακλόνητον πίστιν και δεν αμφιβάλλετε εις την δύναμιν του Θεού, όχι μόνο το θαύμα της συκιάς θα κάμετε, αλλά και αν πήτε στο όρος τούτο· Σηκω και πέσε εις την θάλασσαν, θα γίνη.

Και όλα όσα θα ζητήσετε εις την προσευχήν σας με πίστιν θα τα λάβετε”


Ματθαίος 21: 21-22


Προσέξτε πως ο Ιησούς λέει «όλα». Δεν λέει «ίσως όλα», ή «όσα έχω διάθεση», ή «αρκεί να είναι Κυριακή». Λέει «όλα» και η μόνη προϋπόθεση είναι πως θα προσευχηθείτε και θα πιστέψετε. Προφανώς αυτό ακριβώς πίστευε πως έκανε και ο πατέρας του κοριτσιού.


Στο επόμενο το μήνυμα είναι ξεκάθαρο για άλλη μια φορά.


Εάν λοιπόν σεις οι άνθρωποι, που είσθε ατελείς και διεφθαρμένοι από την αμαρτίαν, ξέρετε να δίνετε ωφέλιμα πράγματα εις τα παιδιά σας, πόσον μάλλον ο ουράνιος και πανάγαθος Πατήρ σας θα δώση αγαθά, καλά και ωφέλιμα δώρα, εις εκείνους που του τα ζητούν;


Ματθαίος 7: 11


Επίσης


Παλιν σας διαβεβαιώνω ότι, εάν δύο από σας συμφωνήσουν εις την γην για κάθε καλόν πράγμα, που ήθελαν ζητήσει δια της προσευχής των, θα το λάβουν από τον Πατέρα μου τον εν τοις ουρανοίς.


Ματθαίος 18:19


Το τι μας λένε όλα τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο και δεν υπάρχουν περιθώρια αμφιβολίας. Η Βίβλος είναι ο λόγος του θεού και εκεί βλέπουμε ξανά και ξανά να μας λέει ο θεός πως αν πιστεύουμε και ζητήσουμε, θα πάρουμε.


Είναι λοιπόν παράλογο να πιστέψει αυτός ο πατέρας πως ο θεός θα γιατρέψει τη κόρη του; Όχι, δεν είναι εφόσον πιστεύεις στο θεό και τη Βίβλο επί λέξη.


Εδώ λοιπόν είναι ένα από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της θρησκείας μιας και, όπως είπαμε και παραπάνω, δεν πιστεύουν όλοι οι θρησκευόμενοι πως η προσευχή και μόνο είναι αρκετή να θεραπεύσει κάθε ασθένεια.


Τι είναι λοιπόν που κάνει τους μεν πιστούς διαφορετικούς από τους δεν; Η κριτική σκέψη η οποία χρησιμοποιείται περισσότερο από τη δεύτερη κατηγορία πιστών. Ευτυχώς βέβαια διότι η Βίβλος είναι γεμάτη από πολύ περίεργα κείμενα που μας λένε τι να κάνουμε τους δούλους μας και πως να φερθούμε στις συζύγους αν δεν είναι παρθένες στο γάμο τους.


Όλες αυτές τις εντολές, οι περισσότεροι πιστοί, τις αγνοούν και χρησιμοποιούν τα δικά τους κριτήρια για να ζήσουν.


Αλλά εδώ προκύπτει το μεγάλο ερώτημα του άρθρου. Αν μπορούμε να αγνοήσουμε κάποια αποσπάσματα της Βίβλου τότε που σταματάμε; Αν δεν πιστεύουμε πως ο θεός θα μας ακούσει και θα γιατρέψει τον αγαπημένο μας άνθρωπο, γιατί τον πιστεύουμε στα άλλα που λέει στη Βίβλο; Μας λέει ο θεός αλήθεια;


Αν έχουμε την δυνατότητα να διαλέξουμε τι πιστεύουμε, τότε είμαστε Χριστιανοί;


Πως ορίζει ο κάθε ένας το Χριστιανισμό;
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Ψυχολογία

[ψυχολογία][threecolumns]

Φιλοσοφία

[φιλοσοφία][bsummary]

Πνευματικά

[πνευματικά][grids]

Εκλεκτά

[εκλεκτά][twocolumns]

Μεταφυσικά

[μεταφυσικά][list]