Είναι μια εικόνα που έχουμε δει έστω και μια φορά στο ίντερνετ. Για κάποιους πέρασε σαν μια απλή εικόνα, κάποιοι στάθηκαν λίγα λεπτά ακόμα να την παρατηρήσουν. Καθετί κρύβει μια ιστορία, εγώ προσωπικά συνδέθηκα με την εικόνα χωρίς να ξέρω καν τι συμβολίζει.
Αν δεν ξέρεις την ιστορία, έχει και αυτό τη μαγεία του. Καθένας μπορεί να μεταφράσει διαφορετικά ένα κοριτσάκι και ένα κόκκινο μπαλόνι. Η εξήγηση καθενός προέρχεται από τα προσωπικά βιώματα και την ψυχολογία που έχει όταν αντικρίσει μια εικόνα. Κακά τα ψέματα, η ψυχολογία μας επηρεάζει τα μηνύματα που λαμβάνουμε από εξωτερικά ερεθίσματα. «Mια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις», είναι μια φράση που χρησιμοποιείται συχνά και περιέχει όλο το νόημα. Τελικά έχει όμως νόημα να ξέρεις γιατί ο δημιουργός αποτύπωσε με αυτό τον τρόπο μια ιδέα του ή να το αφήσεις να αιωρείται;
Σε κάποιους, μόλις αντικρίσουν την εικόνα, θα δημιουργηθούν θλιβερά συναισθήματα. Το κόκκινο μπαλόνι που φεύγει από τα χέρια ενός παιδιού μπορεί να συμβολίζει πως αποχωρίζεται την παιδική του ηλικία. Αποχωρίζεται την παιδική αθωότητα, το παιχνίδι γιατί αναγκάστηκε να μπει σε άλλους δρόμους που δεν τους επέλεξε. Πάντως ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί ένα «δυνατό» χρώμα για το μπαλόνι, που είναι το κόκκινο, σε αντίθεση με το ασπρόμαυρο που επικρατεί στην εικόνα.
Μια άλλη εκδοχή όταν αντικρίζεις την εικόνα σου μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Ένα παιδί αφήνει το μπαλόνι που κρατούσε να πετάξει μακριά μη γνωρίζοντας πού θα πάει. Θέλει να μεταφέρει τη χαρά που έδωσε αυτό το μπαλόνι στο επόμενο άτομο που θα φτάσει στα χέρια του. Όταν βλέπουμε ένα μπαλόνι στον ουρανό χαμογελάμε γιατί είναι το κάτι διαφορετικό που άλλαξε το αναμενόμενο, που είναι ένας ουρανός με σύννεφα. Ένα μπαλόνι που ταξιδεύει και πόσο πολύ θα θέλαμε να είμαστε στη θέση του και να ταξιδεύαμε μακριά από αυτά που μας θλίβουν και μας αναγκάζουν να ζούμε σε μια σκληρή και βαρετή καθημερινότητα.
Ας σας πω λοιπόν τώρα την ιστορία πίσω από αυτήν την εικόνα. Δημιουργός είναι ο Bansky, ένας street καλλιτέχνης που δημιουργεί graffiti. Το έργο του είναι ένα από τα πιο γνωστά και συμβολίζει τη μεταφορά του μηνύματος πως «πάντα υπάρχει ελπίδα».
Ήρθε λοιπόν η ώρα για τη δική μου μικρή εξομολόγηση που έχει αργήσει σε αυτούς που με βλέπουν να τρελαίνομαι με τη συγκεκριμένη εικόνα. Ναι, θα σας μιλήσω τι σημαίνει για μένα αυτό το μικρό κόκκινο μπαλόνι. Σε μια δύσκολη φάση της ζωής μου είδα αυτήν την εικόνα και με έκανε να κολλήσω. Δεν ξέρω τι έφταιγε, πάντως την επεξεργαζόμουν για μέρες και με τραβούσε όλο και πιο πολύ. Ήμουν εγώ το κοριτσάκι εκείνο που έχανε το κόκκινο μπαλόνι. Όμως ήθελα να ξέρω τι παίρνει μακριά μου το μπαλόνι. Ήταν μια κομβική στιγμή της ζωής μου που έπρεπε να αποφασίσω πως θα συνέχιζα. Ήταν σαν να έκανα ένα μικρό restart.
Αποφάσισα λοιπόν πως το κόκκινο μπαλόνι θα έπαιρνε μακριά τον καρκίνο, τα μαλλιά που έπεσαν, τον πόνο, τις χημειοθεραπείες και γενικά τις δύσκολες ώρες που περνούσα. Είχαν όμως ζωγραφιστεί με το αγαπημένο μου χρώμα, το κόκκινο. Παράλογο, θα μου πείτε και θα έχετε δίκιο. Όμως όλα αυτά που χρωμάτισα με έκαναν το άτομο που είμαι σήμερα και δε γυρνάω πίσω στο παρελθόν. Μόνο βλέπω το μέλλον που απλώνεται μπροστά μου.
Αφήστε λοιπόν τα προβλήματά σας να τα πάρει μακριά ένα μικρό κόκκινο μπαλόνι. Όλα τα εμπόδια εμφανίζονται για καλό και μετά από τις πιο ισχυρές καταιγίδες έρχεται ο πιο λαμπρός ήλιος. Ζήστε την κάθε στιγμή.
Στην επιφάνεια αυτής της εικόνας του Banksy, υπάρχει ένα προφανές νόημα που δηλώνεται από το κείμενο στο κομμάτι: "Υπάρχει πάντοτε ελπίδα" και όπως είπε ο Banksy πριν, είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να καταλάβουν γρήγορα γιατί μεγάλο μέρος του έργου του παρατηρείται μόνο με μια ματιά από τα αυτοκίνητα και ως εκ τούτου πρέπει να γίνει κατανοητή άμεσα παρά να προσελκύσει τον θεατή να κοιτάξει πιο προσεκτικά. Ωστόσο, πολλά από τα κομμάτια του Banksy έχουν δευτερεύοντα νοήματα ή και αστεία πίσω από το κάθε νόημα, και σε αυτό το κομμάτι φαίνεται να υπάρχει μια αντιπαράθεση μεταξύ των λέξεων και της εικόνας, διότι αν και τα λόγια δηλώνουν "Υπάρχει πάντα ελπίδα" το μπαλόνι απομακρύνεται από το κοριτσάκι. Φαίνεται να συμβολίζει την ειρήνη, την ευτυχία, την αθωότητα και τα όνειρα που όμως δεν είναι προσβάσιμα από το κορίτσι που ο θεατής υποτίθεται ότι θα εκπροσωπήσει. Η υπόθεση είναι ότι αυτή η εικόνα δείχνει μια χαμένη αγάπη ή την αθωότητα της χαμένης παιδικής ηλικίας, και αν δεν υπήρχαν οι λέξεις στον τοίχο δεν θα υπήρχε καμμιά αμφιβολία, ωστόσο, η λεζάντα αφήνει το κοινό να αμφισβητεί ποιο είναι το πραγματικό νόημα της εικόνας και αναρωτιούνται αν το κορίτσι έχει απελευθερώσει το μπαλόνι ή προσπαθεί να το ανακτήσει. Ο Banksy σκίασε το τείχος κάτω από το κοριτσάκι για να κάνει μια έντονη αντίθεση ανάμεσα στους σκοτεινούς τόνους της φόρμας και το λαμπερό κόκκινο μπαλόνι, αλλά άφησε το τείχος κάτω από τα λόγια του βρώμικο, γράφοντας σε ένα φωτεινό λευκό. Αυτό θα μπορούσε να συμβολίσει την ελπίδα, δείχνοντας ότι η ελπίδα περιβάλλει αυτό το αθώο παιδί, ίσως ελπίζοντας για την αγάπη και τα όνειρα που συμβολίζονται ως μπαλόνι και έπειτα κατά μήκος, ίσως της απόστασης, η φυσική γραμμή στον τοίχο ανάμεσα στο παιδί και το κείμενο αντιπροσωπεύει το πέρασμα του χρόνου, Στο σκοτεινότερο μέρος του τείχους, υπάρχει πάντα ελπίδα. Το κομμάτι του Banksy αφήνει τον θεατή με μια θετική αίσθηση λόγω των λέξεων στον τοίχο, παρά το πώς κάποιος μπορεί να ερμηνεύσει την εικόνα που συνοδεύει. Αν και απλή, είναι μια εικόνα που φαίνεται να τραβάει τον θεατή ξανά και ξανά. Υπάρχει μια διαχρονική ποιότητα στο να «Υπάρχει πάντα η ελπίδα», που φαίνεται να προκαλεί τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες και τις επιθυμίες της αγάπης και της ελπίδας, και αυτό φαίνεται να είναι ένα καθολικό συναίσθημα καθώς το κομμάτι έχει διατηρηθεί πίσω από την προοπτική, ως κομμάτι της Τέχνης.
_______________________
Πηγή: mindthetrap.gr