Έξι πράγματα που δεν πρέπει
να ανέχεστε ποτέ σε μία σχέση
Μπορεί απέναντί σας να κάθεται ο ιδανικός σύντροφος. Να είναι όμορφος, έξυπνος, να έχει χιούμορ, φιλοδοξίες και την οικονομική επιφάνεια που ζητάτε, αλλά είναι πραγματικά αυτός ο άνδρας της ζωής σας; Πόσο καλά τον ξέρετε για να περάσετε μέρες, μήνες, χρόνια μαζί του; Τα σημάδια τι λένε; Στην περίπτωση που ο τρελός έρωτας καλά κρατεί, τα πράγματα είναι ακόμα θολά και η κρίση δεν είναι αμερόληπτη.
Αναμφίβολα, όσο ερωτευμένη και να είστε μαζί του, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν πρέπει να τα ανέχεστε μέσα στη σχέση σας. Αξίζετε τα καλύτερα και εάν εκείνος δεν μπορεί να τα δώσει, τότε θα βρεθεί ο επόμενος. Ποιά είναι, όμως, αυτά τα πράγματα που πρέπει να σας κάνουν να πείτε το οριστικό αντίο στο προβληματικό σας ταίρι;
Απιστία
Το θέμα είναι πως μετά την αποκάλυψη της απιστίας, η εμπιστοσύνη στη σχέση κλονίζεται. Το ένα μέλος της δεν μπορεί να κοιτάξει πλέον το άλλο στα μάτια και αμφισβητεί κάθε του κουβέντα και κίνηση. Ακόμη κι αν ο άλλος έχει πλήρως μεταμελήσει για τις πράξεις του, εκείνη δεν μπορεί να τον δει όπως τον έβλεπε παλιά, με καθαρό βλέμμα. Θα υπάρχουν υποψίες, ζήλιες, εντάσεις, οι οποίες θα είναι όλες δικαιολογημένες και αναπόφευκτες.
Η απιστία είναι εξαιρετικά τραυματική. Είναι σπάνιο να επιβιώσει και να λειτουργεί κανονικά μία σχέση, μετά από ένα τέτοιο σοκ. Οι μνήμες δεν ξεχνιούνται εύκολα και οι υποψίες δηλητηριάζουν την αγάπη και την εμπιστοσύνη, που κάποτε υπήρχε. Η βλάβη της είναι μόνιμη και για να ξεπεραστεί, απαιτεί πολλή δουλειά και κόπο. Να σημειωθεί πως δεν αλλάζει μόνο το άτομο που έχει απατηθεί, αλλά και το άτομο που έχει απατήσει, καθώς οι τύψεις και οι ενοχές του τον πνίγουν και του αλλάζουν όλη την προσωπικότητα.
Όσο κι αν είναι δύσκολο να την αποκηρύξουμε, καθώς δεν είναι σπάνιο να μας περάσει από το μυαλό, ούτε να φτάσουμε ένα βήμα πριν πέσουμε στον πειρασμό της, η απιστία είναι ένα κόκκινο πανί για μία σχέση. Κανείς δεν πρέπει να την ανέχεται, καθώς άπαξ και συμβεί μία φορά, θα συμβεί και επόμενη. Ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας δε θα αλλάξει έτσι εύκολα.
Σίγουρα, έχει σημασία εάν πρόκειται για απιστία μιας βραδιάς ή για μακροχρόνια παράλληλη σχέση, αλλά τέτοιο λάθος είναι δύσκολο να συγχωρεθεί και να ξεχαστεί. Όσο συχνό κι αν είναι το φαινόμενο οι γυναίκες να συγχωρούνε τους άπιστους άνδρες τους, λόγω της δικής τους ανασφάλειας, της χαμηλής τους αυτοεκτίμησης, της εξάρτησης στο πρόσωπό τους, του συμφέροντος κ.α., η απιστία είναι λόγος να διαλυθεί μία σχέση. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να θεωρεί πως του αξίζει μία τέτοια ταπεινωτική συμπεριφορά και να την ανέχεται, ελπίζοντας πως θα επέλθει ουσιαστική μετάνοια από την πλευρά του άλλου και ριζική αλλαγή.
Ψέματα
Ας πάρουμε ως δεδομένο πως όλοι, λίγο πολύ, λέμε ψέματα. Άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, άλλοι μικρότερα και άλλοι μεγαλύτερα, άλλοι σοβαρότερα και άλλοι αθώα. Το ζήτημα είναι πως με αυτά τα ψέματα είναι πολύ πιθανό να βλάψουμε τη σχέση μας σε μεγάλο βαθμό.
Μεγαλώνοντας μαθαίνουμε να ζούμε μέσα από μικρά, αθώα ψέματα που δε βλάπτουν κανέναν και είναι μία συνήθεια για τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτά είναι τα κατά συνθήκην ψεύδη. Μπορεί να μας ρωτήσουν που ήμασταν και να μη θέλουμε να αποκαλύψουμε την αλήθεια, διότι επιθυμούμε να κρατήσουμε κάτι για τον εαυτό μας. Ακόμη, μπορεί να μας ρωτήσουν πόσα λεφτά βγάζουμε, και για ευνόητους λόγους, να θέλουμε να αποφύγουμε την αληθινή απάντηση. Αυτά τα ψέματα είναι λευκά, δε βλάπτουν κανέναν, καθώς δεν αφορούν και κανέναν.
Τα ψέματα που δεν πρέπει να ανεχόμαστε είναι τα μεγάλα και τα σημαντικά. Είναι αυτά που αφορούν και άλλους ανθρώπους και που μπορεί να κάνουν κακό στη σχέση μας μαζί τους. Παραδείγματος χάριν, ένα σοβαρό ψέμα μέσα στη σχέση είναι η απόκρυψη της δημιουργίας μίας άλλης σχέσης με ένα τρίτο πρόσωπο, είναι η διατήρηση ενός κρυφού λογαριασμού μέσα σε μία οικογένεια, είναι η μυστική έξοδος τα βράδια χωρίς τη συνοδεία του συντρόφου, είναι η αθέτηση μίας σημαντικής υποχρέωσης που μπορεί να φέρει προβλήματα στην καλή λειτουργία του σπιτιού κ.α. Το ζήτημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το τι κάνουμε όταν πιάνουμε το ίδιο μας το αγαπημένο πρόσωπο να μας λέει ψέματα.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σκεφτούμε πολύ για ποιο λόγο τα λέει. Τα λέει γιατί τον έχουμε στριμώξει πάρα πολύ και θέλει με κάποιο τρόπο να γλιτώσει, τα λέει γιατί δεν μπορεί να μας κοιτάξει στα μάτια και να πει την αλήθεια ή τα λέει γιατί αναγνωρίζει το λάθος του και δε θέλει με τίποτα να μας πληγώσει;
Όποια και να είναι η κατάσταση, ο άνθρωπος που εμπιστευόμαστε, μας παραπλανά και μας δημιουργεί ένα ψευδές κλίμα για να αισθάνεται εκείνος ασφαλής και δυνατός. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να ανεχόμαστε σε μία σχέση. Δεν μπορεί να συνεχίσει μία σχέση, όταν ο άλλος κοιτά στα μάτια αυτόν που αγαπά και του λέει ψέματα, χωρίς ίχνος ντροπής ή τύψης.
Αυτό φανερώνει τις πραγματικές προθέσεις του και το ποιόν του, καθώς αναφερόμαστε σε μία κατάσταση που είναι συνεχής και αντί να αποκαλύπτεται, καμουφλάρεται ακόμη περισσότερο. Εκεί, πρέπει να αναλογιστούμε πως δεν αξίζουμε μία τέτοια συμπεριφορά και να απαιτήσουμε την αλήθεια από τον άλλον, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.
Θυμός
Ο θυμός είναι μία φυσιολογική ανθρώπινη κατάσταση, η οποία, τις περισσότερες φορές, δεν μπορεί να αποφευχθεί. Το κίνητρο του είναι η αίσθηση του κινδύνου. Είναι ένα έντονο συναίσθημα πάθους, προκαλούμενο συνήθως από κάποια ταραχή, προσβολή, απειλή ή άρνηση. Ακόμη, μπορεί να προκληθεί από τη συμβολική απειλή της αυτοεκτίμησης ή της αξιοπρέπειας ενός ανθρώπου, από την κοροϊδία προς το πρόσωπό του, από τον εκφοβισμό, τον εξευτελισμό, την απογοήτευση από τη μη επίτευξη σημαντικών στόχων κ.α. Ως αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξει αντεκδίκηση ή σιωπή, ενώ οι συνέπειες του είναι είτε ψυχικές είτε σωματικές.
Οι στιγμές θυμού είναι πολλές και συνεχείς για όλους μας. Είναι το πλέον εύκολο να θυμώσεις με κάποιον ή με κάτι. Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και αποτελεί τη βάση για όλο και μεγαλύτερη αντίδραση σε αντίστοιχα ερεθίσματα, η οποία μπορεί να διαρκέσει από ώρες μέχρι ημέρες. Το θέμα, όμως, είναι να μην ξεπερνά το φυσιολογικό και οι αντιδράσεις να μην γίνονται ανεξέλεγκτες.
Σύμφωνα με μελέτες, ο χρόνιος θυμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην επαγγελματική, αλλά και στην προσωπική ζωή, πόσο μάλλον στην ίδια την υγεία ενός ανθρώπου! Υψηλά επίπεδα θυμού μπορεί να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και πρώιμο θάνατο. Τέτοιος χρόνιος και επιθετικός θυμός εκδηλώνεται με σκληρά και βαριά λόγια απέναντι στον άλλον, φανερώνοντας την απόλυτη έλλειψη ευαισθησίας στα συναισθήματά του. Ακόμη, μπορεί να εκδηλωθεί με σκληρή κριτική ή κατηγορίες για τις πράξεις του, με αλαζονεία και εγωκεντρισμό, αλλά και με εκδικητικότητα. Τα «μούτρα» είναι ένα σημάδι θυμού, το οποίο δείχνει άρνηση και αδυναμία συγχώρεσης.
Αυτός που θυμώνει φέρεται σαν παιδί και κλείνεται στον εαυτό του περιμένοντας από τους άλλους να τον παρακαλέσουν για συμφιλίωση. Επιπλέον, ο θυμωμένος άνθρωπος είναι ευερέθιστος, αναξιόπιστος και αναποφάσιστος. Δείχνει τα «νύχια» του σε όποιο πρόσωπο συναντήσει στο διάβα του και σπάνια δείχνει έλεος στους ανθρώπους που πληγώνει. Τέλος, κατακλύζεται από μία παρορμητικότητα και μία έντονη νευρικότητα, που δεν τον αφήνει να απολαύσει καμία στιγμή, ειδικότερα στην προσωπική του ζωή.
Ο καθένας μας που θυμώνει πρέπει να το κάνει με το σωστό άτομο, τη σωστή στιγμή, στο βαθμό που πρέπει και με τον κατάλληλο τρόπο. Εάν μέσα στη σχέση, ο θυμός αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι και παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, τότε τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιμέναμε. Ο άνθρωπος που έχουμε δίπλα μας οφείλει να συγκρατεί τα νεύρα και τα ξεσπάσματά του μακριά μας. Δε γίνεται εμείς να γινόμαστε ο σάκος του μποξ σε ένα παιχνίδι που δεν προκαλέσαμε.
Τι θα γίνει όταν συμβεί κάτι σοβαρό στη ζωή του και ο μόνος τρόπος να το διαχειριστεί είναι να κρατάει μούτρα σε μας για κάποιο άσχετο λόγο, ώστε να αισθανθεί εκείνος λίγο καλύτερα; Αυτή είναι, άραγε, η ζωή που ονειρευόμασταν; Όχι. Ο άνθρωπος που μας αγαπά δε διοχετεύει το θυμό του σε άλλους, παρά συγκρατεί την κακή του διάθεση και ξεσπά στα άτομα που πραγματικά τον έχουν πληγώσει ή ενοχλήσει. Γι’ αυτό, αναλογιστείτε πως θέλετε να σας συμπεριφέρεται το άτομο που έχετε επενδύσει τη ζωή σας μαζί του.
Συναισθηματική βία
Τι είναι η συναισθηματική βία και τι μπορεί να δημιουργήσει στον ψυχισμό μας; Η βία δεν είναι μόνο σωματική, μπορεί να είναι και συναισθηματική και να προκαλέσει τις ίδιες επιπτώσεις στο άτομο μας. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά, τι σημαίνει όλο αυτό. Η συναισθηματική βία είναι ένα σύνολο επιζήμιων συμπεριφορών ελέγχου που ασκούνται, συνήθως, από τον άνδρα στη γυναίκα. Ο σκοπός αυτής της συμπεριφοράς είναι η απόλυτη άσκηση εξουσίας πάνω στο άλλο άτομο, ώστε να περιορίσει της κοινωνικές του συμπεριφορές και να μετριάσει την κάθε του κίνηση και επιθυμία.
Ως αποτέλεσμα, το άτομο το οποίο εξουσιάζεται, αισθάνεται έναν συνεχές αίσθημα φόβου και παράλληλα, έντονες ενοχές, πως κάνει κάτι λάθος. Το άτομο αυτό δεν έχει την ελευθερία να εκφράσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις φιλοδοξίες του, καθώς φοβάται πως θα κριθεί ή θα αγνοηθεί παντελώς από τους γύρω του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ν’ αρνείται τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, ώστε να αποφύγει τη συναισθηματική κακοποίηση.
Με λίγα λόγια, το άτομο που δέχεται την κριτική, την ειρωνεία, την απαγόρευση ή την άρνηση εκδηλώσεων τείνει να αλλάζει την ίδια του τη συμπεριφορά, ώστε να γίνει αρεστό σε εκείνον που το κακοποιεί. Δε βλέπει καθαρά τι ακριβώς συμβαίνει και το μόνο που έχει στο νου του είναι να ικανοποιήσει τους άλλους και ποτέ τον εαυτό του.
Παρακλάδια της συναισθηματικής βίας είναι η σεξουαλική και η ψυχική βία. Η σεξουαλική βία αφορά στον εξαναγκασμό της σεξουαλικής ικανοποίησης του άνδρα προς τη γυναίκα, όταν δεν υπάρχει κοινή ερωτική επιθυμία και γίνεται, συνήθως, μέσω απειλών, εκφοβισμού ή ακόμα και ξυλοδαρμού.
Για να μπορέσει να πιέσει το ταίρι του να κάνει αυτό που θέλει, μπορεί να το χτυπήσει, να το απειλήσει και να του προκαλέσει φόβο ή ανασφάλεια. Σε αυτό το σημείο, η σεξουαλική βία εμπλέκεται με την ψυχική βία, διότι ο άλλος παίζει με τα συναισθήματα του ανθρώπου που είναι δίπλα του, τον εκμηδενίζει και του φέρεται απαξιωτικά και εξευτελιστικά.
Επιπλέον, μέρος της συναισθηματικής βίας είναι και η λεκτική βία. Είναι όλα εκείνα τα υποτιμητικά λόγια που κάνουν τον άλλον να αισθάνεται ανασφάλεια και τον ωθούν να κλειστεί στο καβούκι του και να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Παραδείγματος χάριν, μπορεί ο άνδρας να κριτικάρει τη γυναίκα, να τη μειώνει σχετικά με την εξωτερική της εμφάνιση, σχετικά με τις απόψεις και τη μόρφωσή της, ακόμη και για τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις.
Ακόμη, μπορεί να της απευθύνεται με επιθετικό τρόπο, να τονίζει πως τον έχει ανάγκη και πως δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, χωρίς τα βοήθειά του. Επίσης, μπορεί να βγάζει πράγματα από το μυαλό του, να λέει ψέματα ή ν’ ανασκευάζει γεγονότα μόνο και μόνο για να την περιορίζει κοινωνικά και να τη μπλοκάρει. Μπορεί, δε, να αρνείται την επικοινωνία μαζί της για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να την τιμωρήσει, να την ντροπιάζει, υποβαθμίζοντας τις κινήσεις της και κατηγορώντας την για όλα τα προβλήματα που έχουν μεταξύ τους.
Όλες αυτές οι συμπεριφορές υποδηλώνουν πως αυτό το άτομο έχει πολλά ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία τα προβάλλει στα άτομα που έχει κοντά του και δεν μπορεί να ελέγχει. Από το να νιώθει ο ίδιος ανασφάλεια, προτιμά να τη δημιουργεί στους άλλους και καταλήγει να καταπιέζει, να φέρεται βάναυσα και να ακυρώνει τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές των ανθρώπων που τον αγαπάνε.
Είναι εξουσιαστικός και απαιτεί την προσοχή των άλλων σε κάθε έκβαση της ζωής του. Δε μπορεί να νιώθει πως τα άτομα γύρω του είναι ανεξάρτητα και έχουν ελεύθερη βούληση και γι’ αυτό το λόγο, ασκεί συναισθηματική βία. Αυτό σε μία σχέση δεν είναι υγιές, καθώς οι ρόλοι δεν είναι ίσοι και οι επιθυμίες του καθενός δεν είναι ξεκάθαρες.
Την κακομεταχείριση των παιδιών
Εάν και μόνο υποψιάζεστε πως ο σύντροφός σας κακομεταχειρίζεται, με τον οποιοδήποτε τρόπο, τα παιδιά σας, είτε είναι δικά του, είτε όχι, καλά θα κάνετε να λάβετε τα μέτρα σας.
Δεν πρέπει να ανέχεστε ούτε στο ελάχιστο κάποιον που δε σέβεται την υγεία και την ψυχολογία των παιδιών σας, αφού αυτό σημαίνει ότι δε σέβεται εσάς την ίδια. Μην ξεχνάτε πως είναι δική σας δουλειά να υπερασπιστείτε τα παιδιά σας και όταν εκείνα παραπονεθούν για ανάρμοστες συμπεριφορές, το πως εσείς θα αντιδράσετε παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία και τη μετέπειτα πορεία της ζωής τους.
Έλλειψη σεβασμού
Όλα τα ανωτέρω εμπεριέχουν την έλλειψη σεβασμού του συντρόφου μας προς το πρόσωπό μας. Είναι ξεκάθαρο πως δε μας σέβεται και πως δε μας εκτιμά. Βλέπει μπροστά του ένα άτομο ανασφαλές, το οποίο θέλει να πιαστεί πάνω σε κάποιο άλλο και δε σέβεται τον ίδιο τον εαυτό του. Όταν αυτός ο τύπος ανθρώπου βλέπει κάτι τέτοιο, τότε δε θα κάνει πίσω για να λύσει τα ψυχολογικά μας προβλήματα, αλλά θα τα γιγαντώσει και θα πατήσει πάνω τους. Θα μας εκμηδενίσει και θα προσπαθήσει να μας κυριεύσει και να μη μας δώσει κανένα πάτημα για να εκφραστούμε, να απελευθερωθούμε και να ανοίξουμε τα φτερά μας.
Δε μπορεί να σεβαστεί τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τους στόχους του άλλου, καθώς φοβάται για το αποτέλεσμα και φοβάται πως στο τέλος θα τον εγκαταλείψουμε. Η έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπό μας πηγάζει από τη δική του έλλειψη τρόπων και συμπεριφοράς. Πηγάζει από την αδυναμία του να εκτιμήσει και να μετρήσει σωστά ανθρώπους και καταστάσεις. Σε συνάρτηση με τα δικά μας ψυχολογικά προβλήματα, εκείνος φουσκώνει ακόμα περισσότερο από την υποτιθέμενη ανωτερότητά του και μας γεμίζει με αρνητισμό και ανασφάλεια.
Η έλλειψη σεβασμού είναι το κλειδί για μία αποτυχημένη σχέση. Είναι αυτό που θα βλέπουμε μπροστά μας κάθε φορά που θα υπάρχει πρόβλημα. Είναι ο κύκλος στον οποίο κινούνται όλα, εκτελούνται, λύνονται ή ακυρώνονται. Το παιχνίδι της σχέσης είναι από νωρίς χαμένο, όταν ο ένας δε σέβεται τον άλλον.
Υπάρχουν φορές που μπορεί να μην του το δείχνει, αλλά όπως και να’ χει, εκδηλώνεται μέσα από την κάθε συμπεριφορά του και προξενεί τεράστια στεναχώρια στον άλλο. Εάν το πρόβλημα είναι της γυναίκας (στην προκειμένη περίπτωση) και εκείνη βάζει πολύ χαμηλά τον εαυτό της, τότε είναι δύσκολο ο άνδρας να πειστεί και να την εκτιμήσει. Εάν, όμως, ο άνδρας δε τη σέβεται, διότι δεν έχει μάθει να σέβεται τίποτα και κανέναν στη ζωή του, τότε η γυναίκα πρέπει να καταλάβει πως το μέλλον μαζί του είναι δυσοίωνο και πως είναι απίθανο να αλλάξει τακτική για εκείνη.
Στην περίπτωση που δε θέλει να τη χάσει, θα μπορούσε να επισκεφτεί κάποιο ψυχαναλυτή και να βρει λύση, μετά από ένα σεβαστό χρονικό διάστημα, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κάνει για τον εαυτό του, έχοντας πρώτα αναγνωρίσει το πρόβλημα.
Εν κατακλείδι, η έλλειψη σεβασμού δεν ξεπερνιέται. Θέλει προσπάθεια για να κερδίσεις την εκτίμηση του άλλου και αν δε συμβεί αυτό, η σχέση μας θα είναι για πάντα καταδικασμένη. Όχι μόνο δεν αξίζει να το ζει αυτό καμία γυναίκα, αλλά είναι και απαγορευτικό για την ψυχική και συναισθηματική της υγεία. Τα μελλοντικά ψυχολογικά προβλήματα που θα της προκληθούν θα είναι αμέτρητα και θα ζητάνε άμεση επίλυση. Και όλα αυτά…για μία σχέση που θα έπρεπε να ακυρωθεί με την εμφάνιση των πρώτων, κιόλας, αρνητικών ενδείξεων.
Δείτε καθαρά ποιον έχετε απέναντί σας και μετρήστε τις δικές σας δυνάμεις. Οι σχέσεις πρέπει να μας γεμίζουν και να μας πάνε μπροστά. Η ανοχή έχει και τα όρια της. Και να θυμάστε πως όσο μεγάλος κι αν είναι ο έρωτας, δεν αξίζει να χαραμίζετε τον εαυτό σας σε έναν άνθρωπο που δε βλέπει ποια πραγματικά έχει απέναντι του, αλλά αρέσκεται στο να βλέπει τον άλλο, μικρό, ταπεινό και απόλυτα ελεγχόμενο εαυτό σας!