Πώς να βλέπετε με το μάτι της ενόρασης - Point of view

Εν τάχει

Πώς να βλέπετε με το μάτι της ενόρασης






#1 Ο ρόλος του τρίτου ματιού στην πνευματική αφύπνιση

Το άνοιγμα του τρίτου ματιού αποτελεί προαιώνιο σύμβολο της πνευματικής αφύπνισης ή φώτισης. Τι σημαίνει όμως αφύπνιση του τρίτου ματιού και ποια είναι τα πνευματικά δώρα που προσφέρει; Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε την αρμονική λειτουργία του;


ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ του τρίτου ματιού είναι, στην παράδοση της Ανατολής, ένα πολύ διαδεδομένο σύμβολο της φώτισης και της απελευθέρωσης των κρυμμένων δυνάμεων του ανθρώπου. Το τρίτο μάτι τοποθετείται συνήθως στις μυστικιστικές και θρησκευτικές απεικονίσεις στο κέντρο του μετώπου, ακριβώς πάνω από τα φρύδια, αλλά, τουλάχιστον σήμερα, κανείς δεν περιμένει να υπάρχει εκεί ένα φυσικό και ορατό τρίτο μάτι.

Όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Σύμφωνα με το θρύλο, οι μακρινοί μας πρόγονοι είχαν όντως ένα εξωτερικό τρίτο μάτι στο μέτωπό τους, που τους επέτρεπε να βλέπουν βαθιά μέσα στον κόσμο του πνεύματος. Μέσα στις χιλιετίες, καθώς οι άνθρωποι γίνονταν όλο και πιο υλικοί σε νοοτροπία, αυτό το μάτι σταδιακά ατρόφησε λόγω έλλειψης χρήσης και στις γενιές που ακολούθησαν, βυθίστηκε πίσω, βαθιά μέσα στον εγκέφαλο.

O οφθαλμός ος τα πανθ’ ορά

Αν και σήμερα είναι κρυμμένο από την κοινή θέα, βαθιά μέσα στον εγκεφαλικό φλοιό, το πνευματικό μάτι μπορεί, σύμφωνα με τους μυστικιστές, να αφυπνιστεί πλήρως. Το άνοιγμά του είναι απλά θέμα διέγερσης των εν υπνώσει δυνάμεών του, ώστε αυτές να τεθούν ξανά σε λειτουργία με την κατάλληλη άσκηση και φροντίδα.

Οι ενοράσεις των μυστικιστών μέσω του τρίτου ματιού περιλαμβάνουν πράγματα και καταστάσεις που χάνονται μακριά στο χρόνο ή το χώρο. Οι φωτισμένοι μπορούν και “βλέπουν” το νου των άλλων ανθρώπων. Έτσι, το τρίτο μάτι γίνεται όργανο τέτοιων παραφυσικών φαινομένων όπως η διόραση, το αστρικό ταξίδι, η παράλληλη παρουσία (το να βρίσκεται κανείς σε δυο μέρη ταυτόχρονα) και η τηλεπάθεια, ενώ αποτελεί την πηγή κάθε αληθινής μυστικής εμπειρίας.

H μεγάλη σημασία που αποδίδεται στο τρίτο μάτι συνδέεται στενά με μια άλλη πεποίθηση της Ανατολής, ότι δηλαδή η “ζωτική δύναμη” (πρανάστα σανσκριτικά, τσι στην κινέζικη παράδοση και αιθέρας στην ελληνική) κυκλοφορεί σε ολόκληρο το σώμα και ότι οι πνευματικές και μυστικές ενέργειες συγκεντρώνονται σε μιαν “αύρα” που μας περιβάλλει.

Αυτές οι ενέργειες εκπορεύονται και διευθύνονται από ορισμένα κέντρα, γνωστά στην ινδουιστική παράδοση σαν τσακρά (στα σανσκριτικά, τροχός). Μέσα από αυτά τα κέντρα οι νοητικές, πνευματικές και συγκινησιακές καταστάσεις επηρεάζουν το σώμα, και αντίστροφα.


Τα κέντρα αυτά βρίσκονται κατά μήκος του σώματος, ξεκινώντας από τη βάση της σπονδυλικής στήλης και καταλήγοντας στην κορυφή του κεφαλιού.

Μπορεί κανείς να τα φανταστεί σαν κέντρα ελέγχου και διανομής της ενέργειας, που λειτουργούν όμως σε άμεση σχέση με τον ψυχολογικό παράγοντα. Διαπερνούν το σώμα και την αύρα του σώματος, και μέσω αυτών λαμβάνονται διάφορες ενέργειες οι οποίες στη συνέχεια μεταλλάσσονται και διανέμονται. Έτσι, τα ενεργειακά αυτά κέντρα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη φυσική, διανοητική και συναισθηματική υγεία και κυρίως στην πνευματική ανάπτυξη.


H άνοδος της ενέργειας

H διέγερσή τους, που επιτυγχάνεται με την άνοδο της κοσμικής ενέργειας η οποία εδράζεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης, έχει ισχυρές επιδράσεις στην συνείδηση. Ωστόσο, η ακριβής φύση των αλλαγών εξαρτάται από το ποια κέντρα αφυπνίζονται. Το “τρίτο μάτι” (κέντρο Άτζνα), που θα μας απασχολήσει εδώ, ονομάζεται επίσης και τσακρά του μετώπου, μάτι της σοφίας, τσακρά του εσωτερικού ματιού ή τσακρά ελέγχου και είναι το έκτο κατά σειρά κέντρο, μετρώντας από τα κάτω.

Είναι μια πύλη μέσω στης οποίας το ανθρώπινο ον μπορεί να ενεργοποιήσει το έβδομο τσακρά ή κέντρο της κεφαλής, και έτσι να εμπειραθεί την υπέρτατη κατάσταση που είναι γνωστή στη δυτική παράδοση σαν φώτιση (σαμάντι), την απελευθέρωση δηλαδή της συνείδησης από τα δεσμά του χώρου και του χρόνου.

Tα πνευματικά δώρα του τρίτου ματιού

Tο τρίτο μάτι είναι η έδρα των ανώτερων νοητικών δυνάμεων – της διόρασης, της μνήμης και της θέλησης. Στο φυσικό επίπεδο, μέσω της υπόφυσης, είναι το ανώτατο κέντρο ελέγχου του κεντρικού νευρικού συστήματος

Όπως μέσω του έβδομου τσακρά (του κέντρου της κεφαλής) μπορεί κανείς να ταυτιστεί με το Όλον, μέσω του έκτου τσακρά έχει συνειδητή αντίληψη του συνόλου της δημιουργίας.

Όλες οι γνώσεις που είναι εκδηλωμένες στη δημιουργία υπάρχουν ήδη. Περιέχονται στο καθαρό Είναι με τον ίδιο τρόπο που ένας σπόρος εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο φυτό.

H δημιουργική διαδικασία αρχίζει όταν το Είναι, που αναπαύεται μέσα στον εαυτό του, συνειδητοποιήσει την ύπαρξή του. Τότε λαμβάνει χώρα μια αρχική σχέση ανάμεσα σε υποκείμενο και αντικείμενο, πράγμα που δημιουργεί τη δυαδικότητα. Το Είναι, μέσα στην άμορφη κατάστασή του, εκδηλώνει ένα πρώτο πρότυπο δονήσεων.

Πάνω στη βάση αυτής της πρώτης, αρχέγονης δόνησης, κάθε βήμα που οδηγεί στην ανάπτυξη της επίγνωσης δημιουργεί ένα νέο και διαφοροποιημένο πρότυπο δόνησης. Έτσι, όλα τα επίπεδα της δημιουργίας εμπεριέχονται στην ανθρώπινη ζωή και με τη σειρά τους αντιπροσωπεύονται στα τσακρά με τα διάφορα επίπεδα των δονήσεών τους. Με αυτό τον τρόπο η διαδικασία της εκδήλωσης συμβαίνει επίσης μέσα σε μας και μέσα από μας.

Δεδομένου ότι το τρίτο μάτι είναι η έδρα της επίτευξης της συνειδητότητας, μέσω αυτού μπορούμε να εκδηλώσουμε αλλά και να απο-υλοποιήσουμε την ύλη. Δηλαδή μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες πραγματικότητες στο φυσικό πεδίο και να διαλύσουμε τις παλιές.

Συνήθως αυτή η διαδικασία συμβαίνει αυτόματα, χωρίς συνειδητή δράση από μέρους μας, καθώς οι περισσότερες αποφασιστικές σκέψεις στη ζωή μας ελέγχονται από τα συναισθηματικά πρότυπα που μας κυβερνούν και υποκινούνται από προκαταλήψεις και απόψεις, δικές μας και των άλλων. Δηλαδή ο νους μας δεν είναι συνήθως ο κύριος των σκέψεων που καθορίζουν τη δράση μας, αλλά μάλλον δούλος τους, καθώς αυτές κυριαρχούνται από το συναίσθημα.

Αναπτύσσοντας τη συνειδητότητά μας και ανοίγοντας όλο και περισσότερο το τρίτο μάτι μπορούμε να ελέγξουμε συνειδητά τη δημιουργική διαδικασία και μπορούμε να χειριστούμε την ενέργεια που είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση των επιθυμιών μας.


#2 Οι μυστικές δυνάμεις του τρίτου ματιού

Είναι παράδοξο, αλλά η επίφυση είναι ευαίσθητη στο φως, τουλάχιστον στην εναλλαγή νύχτας και μέρας. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στην άμεση νευρική σύνδεση της επίφυσης με τους αμφιβληστροειδείς των ματιών.

Η ΑΙΤΙΑ έγκειται προφανώς στο γεγονός ότι η μόνη ορμόνη που είναι γνωστή ότι εκκρίνει ο αδένας αυτός είναι η μελατονίνη, η οποία καθορίζει τον ύπνο και την αϋπνία και ρυθμίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς μας – τα συστήματα αυτά του σώματος που λειτουργούν με έναν εικοσιτετράωρο, περίπου, κύκλο.

Το επίπεδο έκκρισης μελατονίνης στο αίμα εξαρτάται απόλυτα από τα επίπεδα φωτός στο εξωτερικό περιβάλλον. H μελατονίνη παράγεται μόνο τη νύχτα· αν και το δυνατό φως εμποδίζει την παραγωγή της, όταν πέφτει το σκοτάδι, ωθεί όλα τα συστήματα του σώματος προς τον ύπνο. Επίσης υπάρχει μια μη αποδεδειγμένη σχέση ανάμεσα στην μελατονίνη και τους μεγαλύτερους σε διάρκεια βιορυθμούς, στους οποίους περιλαμβάνονται εκείνοι που έχουν κύκλο ενός μήνα ή κάπου τόσο, όπως η εμμηνόρροια, και αυτοί που διαρκούν έναν χρόνο.

Καθώς η μελατονίνη είναι σαφές ότι έχει σχέση με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το πέρασμα του χρόνου, δεν είναι δύσκολο ν’ αντιληφθούμε πως οι αλλαγές στα επίπεδα της μελατονίνης στην κυκλοφορία του αίματος και του εγκεφάλου θα επηρέαζαν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Οι χρονικές αλλοιώσεις και η κατάσταση της αχρονικής ευδαιμονίας που περιγράφονται τόσο από τους γιόγκι όσο και από τους χρήστες ψυχοτροπικών ουσιών έχουν μάλλον φυσική βάση στα επίπεδα της μελατονίνης στο αίμα, και κατά συνέπεια, στον αδένα της επίφυσης.


Η πρόταση του Ηρόφιλου


Οι δυο ενδοκρινείς αδένες που συνδέονται συνήθως με το έκτο και έβδομο τσακρά, και κατά συνέπεια τη διόραση και τη φώτιση, είναι η υπόφυση και η επίφυση. H επίφυση, που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου και την οποία τόσο η δυτική όσο και η ανατολική παράδοση από χρόνια συσχετίζουν με τη φαντασία και την ψυχή, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.


O Ηρόφιλος ήταν Έλληνας ανατόμος που έζησε και εργάστηκε κατά τον 4ο αιώνα π.X. Υπήρξε ιδρυτής της Ηροφίλειας Ιατρικής Σχολής στη Λαοδίκεια, στην Καρία της Μικράς Ασίας, και ήταν ένας από τους πρώτους που περιέγραψε τον αδένα της επίφυσης. Μάλιστα είχε συμπεράνει ότι χρησίμευε για να ρυθμίζει τη ροή της σκέψης – πολύ λογικό συμπέρασμα δεδομένης της κεντρικής θέσης που έχει στον εγκέφαλο.

Σχεδόν δυο χιλιετίες αργότερα, ο Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός του 17ου αιώνα Καρτέσιος, έκανε την υπόθεση πως η επίφυση ήταν η “έδρα της φαντασίας” και λειτουργούσε σαν ένα είδος διόδου επικοινωνίας μέσω της οποίας ο νους ή η ψυχή μπορούσαν να επηρεάζουν το φυσικό σώμα.

Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι η επίφυση έχει στο εσωτερικό μικροσκοπικούς κρυστάλλους που της δίνουν τη δυνατότητα του μαγνητικού συντονισμού, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον πιεζοηλεκτρισμό – την ιδιότητα κάποιων υλικών (κυρίως κρυσταλλικών υλικών αλλά και μερικών κεραμικών υλικών) να παράγουν ηλεκτρική τάση όταν δέχονται κάποια μηχανική πίεση ή ταλάντωση.

Δεξιά, τομή της επίφυσης στον εγκέφαλο και αριστερά το Μάτι του Ώρου. Πηγή: Supplied
Από την άλλη μεριά, το κωνάριο ή υπόφυση που βρίσκεται στον υποθάλαμο, είναι ένας πολύ μικρός αδένας, ελάχιστα μεγαλύτερος από μπιζέλι και έχει σχήμα κώνου – εξ’ ου και το όνομά του. Εντοπίζεται βαθιά μέσα στον μεσεγκέφαλο, ακριβώς πίσω από την περιοχή όπου λέγεται ότι βρίσκεται το τρίτο μάτι. Οι εσωτεριστές επιμένουν πως το κωνάριο όχι μόνο είναι το τρίτο μάτι, αλλά επίσης ότι μπορεί να βγει μπροστά στην παραδοσιακή θέση του τρίτου ματιού, στο κέντρο του μετώπου, όταν χρησιμοποιείται για παραφυσικούς σκοπούς.
Μυστικές δυνάμεις
Το γεγονός ότι η λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης δεν παρέχει, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, παραφυσικές δυνάμεις δεν σημαίνει κιόλας πως η επίφυση δεν έχει τη θέση της στην πνευματική ζωή. Πολλές από τις δυνάμεις που αναφέρονται σε θρησκευτικά κείμενα της Ανατολής είναι, στην πραγματικότητα, μεταφορές που περιγράφουν τις λεπτοφυείς μυστικιστικές και νοητικές καταστάσεις.
H δύναμη του να γίνεται κανείς αόρατος ή η ικανότητα να αλλάζει τη μορφή και το μέγεθος των πραγμάτων, δεν πρέπει να εκλαμβάνονται κυριολεκτικά, αλλά σαν επεξηγήσεις του πώς ο νους μας, οι προσδοκίες και οι προκαταλήψεις μας ενορχηστρώνουν τις εμπειρίες μας και δημιουργούν το πλαίσιο μέσω του οποίου αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.
Σύμφωνα με όσους κάνουν γιόγκα, το τρίτο μάτι μπορεί να ανοιχθεί μέσω διαλογισμού, οραματισμού, ορθής αναπνοής και με την υιοθέτηση διαφόρων ασάνα – στάσεις του σώματος, όπως η στάση του λωτού– που είναι ουσιώδεις στην άσκηση του γιόγκα. Στο Τάντρα Γιόγκα ή γιόγκα της Κουνταλίνι, το κέντρο Άτζνα διεγείρεται ώστε να μπορέσει να ανεβάσει την ενέργεια που λιμνάζει στα γεννητικά όργανα και στο κέντρο της βάσης της σπονδυλικής στήλης, έως επάνω στο κέντρο του λαιμού και της κεφαλής.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για την ίδια ενέργεια με την οποία κάνουμε παιδιά ή δημιουργούμε πολιτιστικά έργα. Μέσω του κέντρου των γεννητικών οργάνων καταναλώνεται άσκοπα στην ερωτική πράξη ή στην αναπαραγωγή· μέσω του κέντρου του λαιμού –που είναι η έδρα του νου– ή των ανώτερων κέντρων χρησιμοποιείται στη δημιουργία επιστημονικών και καλλιτεχνικών έργων.
Αρμονική λειτουργία του τρίτου ματιού
Λίγοι είναι εκείνοι που έχουν εντελώς αφυπνισμένο το κέντρο Άτζνα, που έχουν δηλαδή φτάσει σε μια ανώτερη κατάσταση συνειδητότητας. Το χαρακτηριστικό όμως του τρίτου ματιού είναι ότι ακόμη κι αν δεν είναι πλήρως ανοιχτό, μπορεί πάραυτα να λειτουργεί αρμονικά. Το άτομο τότε χαρακτηρίζεται από ενεργό νου, έμπνευση και πνευματικές ικανότητες. Επίσης, η αναγνώριση σημαντικών φιλοσοφικών αληθειών είναι ένδειξη ότι το τρίτο μάτι είναι εν μέρει ανοιχτό.
Τα άτομα με αρμονική λειτουργία του τρίτου ματιού κατανοούν πολλά πράγματα με διαισθητικό τρόπο και έχουν μια καλή ικανότητα σχηματισμού διανοητικών εικόνων.
Συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι ο κόσμος των φαινομένων δεν είναι παρά μια αλληγορία, μια προβολή μιας πνευματικής αρχής στο υλικό πεδίο. Επίσης χαρακτηρίζονται από ιδεαλισμό και φαντασία, ενώ συχνά οι σκέψεις και οι ιδέες τους πραγματοποιούνται.
Όσο περισσότερο αφυπνίζεται το κέντρο Άτζνα, τόσο περισσότερο οι σκέψεις μας βασίζονται σε μια άμεση, εσωτερική αντίληψη της πραγματικότητας. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι σήμερα πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να αναπτύσσουν ικανότητες όπως η διόραση ή η αυξημένη ευαισθησία στην αντίληψη. Πολλοί επιτυγχάνουν ενοράσεις κατά τον ύπνο ή τον διαλογισμό.
Όταν το τρίτο μάτι ανοίξει εντελώς, ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον κόσμο κάτω από ένα νέο φως. Οι περιορισμοί της ορθολογιστικής σκέψης παύουν να υφίστανται, ενώ η διαίσθηση και η εσωτερική όραση ανοίγουν μονοπάτια προς όλα τα λεπτοφυή επίπεδα της πραγματικότητας. Τότε αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ένας ατέλειωτος αριθμός κόσμων μέσα στο πλαίσιο της εκδηλωμένης Δημιουργίας και ότι αυτοί οι κόσμοι κατοικούνται από μια μεγάλη ποικιλία μορφών ζωής. Ερχόμαστε σε επαφή με τον θεϊκό χορό της Δημιουργίας.
Διανοητική αλαζονεία
Όταν όμως το κέντρο Άτζνα λειτουργεί δυσαρμονικά, η ζωή του ατόμου κυριαρχείται αποκλειστικά από τη στενή λογική και την υλιστική προσέγγιση της πραγματικότητας. Ότι αποδεικνύεται επιστημονικά, μόνο αυτό γίνεται δεκτό, ενώ η πνευματική ενόραση απορρίπτεται ως μη έχουσα επιστημονική βάση.
Μια άλλη συνέπεια της δυσαρμονικής λειτουργίας του είναι ότι το άτομο μπορεί να προσπαθεί να επηρεάσει ανθρώπους ή γεγονότα με τη δύναμη του νου προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες του ή για να επιδείξει τη δύναμή του.
Αν τέλος το κέντρο Άτζνα είναι μπλοκαρισμένο σε σημαντικό βαθμό, ο άνθρωπος είναι απόλυτα βέβαιος ότι η μόνη πραγματικότητα που υφίσταται είναι αυτή του υλικού, ορατού κόσμου. Οι κατώτερες επιθυμίες, τα έντονα και ανεπεξέργαστα συναισθήματα και οι παρορμήσεις κυβερνούν το άτομο. Οι πνευματικοί στοχασμοί, η αναζήτηση και οι συζητήσεις χαρακτηρίζονται ως ενασχολήσεις αφελών και μη σοβαρών ατόμων, στερούμενες πρακτικής αξίας.
Ωστόσο, οι άνθρωποι με ανεπαρκή λειτουργία του έκτου τσακρά σηκώνουν τα χέρια ψηλά σε δύσκολες καταστάσεις, έχουν ασθενή μνήμη και η όρασή τους παρουσιάζει προβλήματα.




#3 Πώς να βοηθήσετε την ενεργοποίηση του τρίτου ματιού
Αν και πολλοί πιστεύουν πως η υπόφυση είναι η φυσική βάση του τρίτου ματιού, μια σχολή σκέψης ταυτίζει έναν άλλο αδένα του εγκεφάλου με τη διόραση.


ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τον αδένα της επίφυσης, ο οποίος σχετίζεται, όπως είπαμε, με το κέντρο της κεφαλής κι όχι με το κέντρο Άτζνα. Αν και έχει το ίδιο περίπου μέγεθος με την υπόφυση, η επίφυση –μαζί με τον γειτονικό υποθάλαμο με τον οποίο συνδέεται άμεσα– θεωρείται ως ο κορυφαίος αδένας όλου του ενδοκρινικού συστήματος. Το βαρύ έργο της επίφυση περιλαμβάνει την απελευθέρωση ορμονών που διεγείρουν ή αναστέλλουν την παραγωγή άλλων ορμονών σε αδένες που βρίσκονται μακριά της, τη ρύθμιση της απόχρωσης του δέρματος, την ανάπτυξη των οστών, τον έλεγχο του συστήματος αναπαραγωγής, τη λειτουργία των νεφρών και τη ρύθμιση των βιοενεργειακών επιπέδων.
Εκτός από τις ορμόνες αυτές, πολλές άλλες χημικές ουσίες παράγονται στην επίφυση, αν και δεν είναι σαφείς οι λειτουργίες τους. Ανάμεσά τους είναι οι διάφορες ενδορφίνες και εγκεφαλίνες, που δημιουργούνται σε περιόδους άγχους και πόνου. Λειτουργούν σαν φυσικά παυσίπονα και ηρεμιστικά και επηρεάζουν καθοριστικά τη συνείδηση.
Ενεργοποιώντας το μάτι της σοφίας
Το σκούρο μπλε χρώμα του νυχτερινού ουρανού ενεργοποιεί το τρίτο μάτι, καθώς ανοίγει τον νου στην απέραντη έκταση όλων των εκδηλώσεων της ζωής. Αφυπνίζει τις λεπτοφυείς ενέργειες, τις δομές και τους νόμους που λειτουργούν πίσω από το ορατό πεδίο, αντικατοπτρίζοντας τον χορό των ουρανίων σωμάτων.
H ηχοθεραπεία είναι επίσης αποτελεσματική στη διέγερση και εναρμόνιση του τρίτου ματιού. Συνιστάται η μουσική new age, η μουσική του Μπαχ και ορισμένοι ψαλμοί. Επίσης η εκφορά του ήχου “ι” σε τόνο Λα παράγει μια ανοδική κίνηση που ενεργοποιεί την έμπνευση και οδηγεί σε νέες ενοράσεις.
Στη χρωματοθεραπεία, το χρώμα που ενδείκνυται είναι το διαφανές λουλακί που προσφέρει στο νου εσωτερική ηρεμία, διαύγεια και βάθος, δυναμώνει και θεραπεύει τις αισθήσεις και τις αφυπνίζει στα λεπτά επίπεδα της αντίληψης. Αν κανείς προτιμά τους πολύτιμους λίθους, οι πέτρες που ενδείκνυνται είναι το λαζούρι, το γαλάζιο ζαφείρι και ο σοδαλίτης.
Από τα αιθέρια έλαια κατάλληλα είναι αυτά του δυόσμου –το ζωογόνο άρωμα του οποίου βοηθά το άτομο να απαλλαγεί από παλιά περιοριστικά πρότυπα σκέψης, καθαρίζει και φωτίζει το νου και διεγείρει την αυτοσυγκέντρωση– και του γιασεμιού, του οποίου το άρωμα βοηθά το νου μας να ανοιχτεί σε εικόνες και οράματα που μεταφέρουν τα μηνύματα μιας βαθύτερης αλήθειας.
Μια τεχνική κατά του πονοκεφάλου
H ανάπτυξη των τσακρά και το πλήρες άνοιγμα του τρίτου ματιού αποτελούν ίσως έργο ζωής. O καθένας όμως μπορεί να δοκιμάσει ορισμένες ευεργετικές τεχνικές που σχετίζονται μ’ αυτά. Να μια αποτελεσματική “θεραπεία” για τον πονοκέφαλο.
Χαλαρώστε. Κλείστε τα μάτια και οραματιστείτε μια περιοχή 10-15 εκ. πάνω απ’ το κεφάλι σας. Συγκεντρωθείτε σ’ αυτό το φανταστικό χώρο και αφουγκραστείτε με ησυχία. Ίσως ακούσετε έναν συριστικό ήχο, προσέξτε όμως να μην τον “δείτε” με τη φαντασία σας. Μετά από ένα λεπτό περίπου, εστιαστείτε ξανά στο ίδιο σημείο και βγάλτε έναν συνεχή συριστικό ήχο, σαν να είσαστε ένα μεγάλο φίδι, για ένα-δύο λεπτά. Όσο πιο πολύ ενέργεια βάζετε σ’ αυτό, διατηρώντας παράλληλα την εστίασή σας στην κορυφή του κρανίου, τόσο το καλύτερο. Στη συνέχεια, επαναλάβετε τον ήχο μέσα στο κεφάλι σας, δυνατά, επί δύο ή τρία λεπτά. Αυτό αρκεί για να διώξει τον πονοκέφαλο. Τα αποτελέσματα βελτιώνονται όσο πιο πολύ χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο. H τεχνική αυτή απελευθερώνει τις ψυχικές ενέργειες που προκαλούν τον πόνο μέσω της κορυφής του κεφαλιού.


via

Pages