Σαράντα πέντε και… μία παραλίες της Αττικής: Δωρεάν ή πληρωτέες, κατάλληλες και μολυσμένες - Point of view

Εν τάχει

Σαράντα πέντε και… μία παραλίες της Αττικής: Δωρεάν ή πληρωτέες, κατάλληλες και μολυσμένες



Το καλοκαίρι φτιάχνουμε τον προσωπικό μας παράδεισο. Ο καθένας σχεδιάζει και ονειρεύεται τις διακοπές του, τη στιγμή που θα λείψει από τον ασφυκτικό κλοιό της πόλης για τον προορισμό των καλοκαιρινών του στιγμών.

Μέχρι τότε, όσοι ζουν στην Αθήνα… εξυπηρετούν τις κολυμβητικές τους ανάγκες, εξαντλούν το χρόνο τους αστικές διαδρομές, αναζητώντας την παραλία που θα καταλαγιάσει το αίσθημα φυγής και θα προσφέρει στιγμές αποτοξίνωσης. Μακριά από το αυστηρό περιβάλλον του γραφείου, τους περιοριστικούς τοίχους του σπιτιού και τη θορυβώδη πρωτεύουσα. Οι αποδράσεις στις παραλίες της Αττικής προσέφεραν πάντα άλλωστε την ψευδαίσθηση της σύντομης καλοκαιρινής απόδρασης.


Οι περισσότερες γνωστές αλλά και πολλές άγνωστες παραλίες του λεκανοπεδίου. Το παραλιακό μέτωπο της Αττικής παραμένει προσφιλές και φιλόξενο για ημερήσιες αποδράσεις. Ελεύθερες και… δεσμευμένες παραλίες, οι οποίες περιμένουν να καταλαγιάσουν – προσωρινά - τις τάσης φυγής που κρύβετε μέσα σας.

Επιπλέον σας ενημερώνουμε ποιες από αυτές είναι κατάλληλες και ποιες όχι με βάση τα πρόσφατα στοιχεία μετρήσεων του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), σε όποιες τουλάχιστον έχουν πραγματοποιηθεί μετρήσεις και υπάρχουν δημοσιευμένα τα συγκεκριμένα στοιχεία.

«Αυτό που χωρίζει μία κατάλληλη από μία ακατάλληλη παραλία είναι ένας αγωγός»

Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι κάποιες παραλίες, οι οποίες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση η μία από την άλλη – ακόμα και δίπλα η μία στην άλλη - εμφανίζονται άλλες κατάλληλες και άλλες ακατάλληλες. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, το συγκεκριμένο γεγονός οφείλεται στο ότι υπάρχουν αγωγοί εγκαταστάσεων, οι οποίοι έχουν δηλωθεί νόμιμα ως αγωγοί ομβρίων υδάτων. Ωστόσο «οι συνδέσεις που γίνονται στη συνέχεια με τους αγωγούς ομβρίων είναι παράνομες, καθώς πρόκειται για αγωγούς λυμάτων, τα οποία καταλήγουν στη θάλασσα. Αυτό που χωρίζει μία κατάλληλη παραλία από μία ακατάλληλη, είναι συνήθως ένας αγωγός», σημειώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ας κάνουμε λοιπόν ένα μικρό ταξίδι στις παραλίες της Αττικής:

Οι… ελεύθερες

1. Άγιος Νικόλαος και Μεγάλο Καβούρι (Ακατάλληλες με βάση τα στοιχεία οι παραλίες Ακτή Καβουρίου Maritine LTD, καθώς και η Ακτή Καβουρίου Divani Palace)

Στη λεωφόρο Αλκυονίδων αμέσως μετά τη Βούλα και πριν ακόμα φτάσετε στη Βουλιαγμένη, συναντάτε στο δεξί σας χέρι μία πινακίδα προς Καβούρι. Σε απόσταση περίπου 19 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας βρίσκονται δύο παραλίες με άμμο. Καταφύγιο των… νυχτερινών κολυμβητών είναι οργανωμένη μόνο στο σημείο που βρίσκεται μπροστά από το ξενοδοχείο Divani Palace.

Συγκεντρώνουν πολύ κόσμο τα Σαββατοκύριακα, ενώ με βάση τις υπάρχουσες πινακίδες «απαγορεύονται οι ρακέτες». Στο χέρι σας λοιπόν είναι εάν θα παρακούσετε ή όχι τις απαγορεύσεις, προκειμένου να απολαύσετε τον αγαπημένο σας… ρακετοπόλεμο.

2. Λιμανάκια Βουλιαγμένη (Κατάλληλα)

Τα Λιμανάκια αποτελούν έναν από τους πιο κλασικούς θερινούς προορισμούς των Αθηναίων. Οι μικροί βραχώδεις κολπίσκοι σχεδόν σε όλες τις στροφές της λεωφόρου Καραμανλή με κατεύθυνση προς τη Βάρκιζα, δεν είναι οργανωμένοι και προσφέρουν καθαρά και βαθιά νερά.

3. Λεγραινά - ΚΑΠΕ (Κατάλληλη)

Στα Λεγραινά θα έχετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε νησί. Τα συναντάτε στο τέλος της μεγάλης ευθείας και αφού περάσετε τον οικισμό Χάρακας. Θα βρείτε μία ταμπέλα, που οδηγεί σε δεξιά στροφή προς τον χωματόδρομο και αναγράφει «Ιδιοκτησία ΚΑΠΕ» (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας). Σπανίως θα βρείτε ανοιχτή την καντίνα που ανοίγει στη μικρή παραλία, που αποτελεί τη… μυστική και μέχρι πρότινος άγνωστη παραλία της Αττικής. Όταν τελειώσει ο χωματόδρομος παρκάρετε και συνεχίζεται με τα πόδια. Θα συναντήσετε σκαλάκια, και αφού τα κατεβείτε, αρκεί να παραδοθείτε στα βαθιά γαλάζια νερά του Σουνίου.




4. Ερωτοσπηλιά- Πόρτο Ράφτη


Αγαπημένη παραλία με ψιλό βότσαλο για τους ταξιδευτές της Ανατολικής Αττικής. Βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν ενός χιλιομέτρου από το Πόρτο Ράφτη, ενώ απέχει 43 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Διαθέτει καντίνα για να λάβετε τις απαραίτητες ανάσες δροσιάς, ενώ δεν θα δείτε πουθενά ξαπλώστρες. Καλό θα είναι να εξοπλιστείτε καταλλήλως πριν την επισκεφθείτε.

Στις ταβέρνες που βρίσκονται στην περιοχή μπορείτε να γευτείτε καλό και φρέσκο ψάρι μετά την ολοήμερη παραθαλάσσια εξόρμησή σας.

5. Κακιά Θάλασσα- Κερατέα (Κατάλληλη)

Όταν δεν φυσάει Νοτιάς είναι το ιδανικό καλοκαιρινό καταφύγιο. Ωστόσο η απόσταση των 63 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας ίσως να είναι απαγορευτική για κάποιους.

Όσοι δεν διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο θα μπορέσουν να φτάσουν εκεί με το ΚΤΕΛ. Η παραλία βρίσκεται ανατολικά της Κερατέας. Τη χωρίζει μία μικρή χερσόνησος με ένα εκκλησάκι, σε δυο παραλίες με άμμο και ψιλό βότσαλο.

Προτείνεται κυρίως τις καθημερινές καθώς τα Σαββατοκύριακα – εάν δεν πάτε από νωρίς –θα δυσκολευτείτε να βρείτε κι εσείς μία θέση στον ήλιο.





6. Ζούμπερι (Κατάλληλη)


Πολύ κοντά στη Νέα Μάκρη θα συναντήσετε την παραλία Ζούμπερι, αφού εγκαταλείψετε τη λεωφόρο Μαραθώνος με κατεύθυνση προς τα δεξιά.

Εκεί θα βρείτε αρκετές ψαροταβέρνες καθώς και πολλά καταστήματα για φαγητό.

Μερικές από τις πιο γνωστές στάσεις που διαθέτουν προδιαγραφές οργανωμένης παραλίας είναι το Divers Club, το La Costa και ο Ινδιάνος, όλες τους με ελεύθερη πρόσβαση. Μπορείτε να επιλέξετε εάν θα νοικιάσετε κάποια από τις διαθέσιμες ξαπλώστρες ή θα προτιμήσετε την καυτή καλοκαιρινή άμμο.

7. Παραλία Μαρίκες - Ραφήνα

Σε μικρή απόσταση - μόλις 1,5 χιλιόμετρο- από το λιμάνι της Ραφήνας συναντάτε την παραλία Μαρίκες. Ο προστατευμένος με βράχια όρμος προσφέρει απάγκιο στην αμμουδερή παραλία με τα ρηχά νερά. Αρκετά κοντά στην παραλία βρίσκεται το Ασκηταριό. Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο στον οποίο σημειώθηκαν οι πρώτες μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα.

8. Βοτσαλάκια Καστέλλας (Ακατάλληλη)

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία από τις αγαπημένες παραλίες των κατοίκων του Πειραιά καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στον αστικό ιστό της πόλης, η παραλία με βάση τις μετρήσεις εμφανίζεται ως ακατάλληλη για μπάνιο.

Βρίσκεται μεταξύ των λιμανιών της Ζέας και της Καστέλας.





9. Εδέμ Π. Φαλήρου (Κατάλληλη)


Πρόκειται για την πλησιέστερη ελεύθερη παραλία στο κέντρο της Αθήνας. Το όνομά της συνδέεται με το παραθαλάσσιο κέντρο που βρίσκεται εκεί. Το τραμ είναι ο πιο… εξυπηρετικός τρόπος μετακίνησης προς τη συγκεκριμένη παραλία, καθώς υπάρχει η ομώνυμη στάση, η οποία σας οδηγεί ακριβώς στην είσοδό της.

10. Άγιος Κοσμάς (Ακατάλληλη)

Τα τελευταία χρόνια η παραλία διατηρείται αδέσμευτη μετά από προσπάθειες τον κατοίκων της περιοχής. Ίσως είναι από τις λίγες παραλίες που διαθέτουν παροχές οργανωμένης πλαζ, η οποίες διατίθενται εντελώς δωρεάν.

Βρίσκεται ακριβώς μετά τις αθλητικές εγκαταστάσεις, στην πεζογέφυρα του πρώην δυτικού αεροδρομίου. Ωστόσο είναι μία ακόμα παραλία, την οποία οι μετρήσεις ανέδειξαν ως ακατάλληλη για λουόμενους.

11. Γλυφάδα (Κατάλληλη)

Η παραλία βρίσκεται σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα -κυρίως το καλοκαίρι- προάστια της Αθήνας.

Ωστόσο δεν συγκεντρώνει πολύ κόσμο και ίσως δεν είναι από τις πιο δημοφιλείς στην περιοχή σε σχέση με τις… ανταγωνίστριές της μερικά μέτρα μακριά.

Εκτείνεται από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού έως και τον Αστέρα Γλυφάδας, ενώ κατά μήκος της υπάρχουν πέντε διαφορετικά σημεία στα οποία μπορείτε να κάνετε στάση για μία βουτιά.

12. Λουμπάρδα Κορωπίου

Τη συναντάτε κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων μετά τη Βάρκιζα. Είναι μία μεγάλη σε έκταση και απολύτως ελεύθερη παραλία, εκεί όπου πολλά χρόνια πριν υπήρχαν αλυκές.

Προσφέρει καταφύγιο από τους δυνατούς ανέμους λόγω της φυσικής διαμόρφωσης του τοπίου.

Όσο για το που θα κατευνάσετε τις γαστριμαργικές ανησυχίες μετά το μπάνιο; Αρκεί να αναζητήσετε μία από τις δεκάδες ταβέρνες που βρίσκονται στην περιοχή.

13. Γαλάζια Ακτή (Κατάλληλη)

Μπορεί να μην είναι οργανωμένη, αλλά είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ειδικά στους λάτρεις των αθλημάτων της θάλασσας, καθώς ο χώρος προσφέρεται για βόλεϊ και ρακέτες.

Είναι καλά προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους ακτή του Σαρωνικού και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 37 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας.

Κοντά στην παραλία, όπως και στην ευρύτερη περιοχή  θα βρείτε αρκετά καταλύματα για διαμονή καθώς και εστιατόρια για καλό φαγητό.

14. Πεύκο

Τα μυστικά είναι για να αποκαλύπτονται. Κάτι ανάλογο λοιπόν συνέβη και με το Πεύκο. Παρά το γεγονός ότι μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά της Αττικής, σήμερα, οι οργανωμένες υποδομές έχουν καλύψει μεγάλο μέρος της παραλίας. Παρόλα αυτά ένα μικρό μέρος της διατηρείται ακόμα ελεύθερο για όσους θέλουν να κάνουν το μπάνιο τους εντελώς δωρεάν.

Το Πεύκο βρίσκεται στο 41ο χλμ. της λεωφόρου Σουνίου.

15. Μαύρο Λιθάρι (Ακατάλληλη)

Ονομάστηκε έτσι από τον μαύρο βράχο που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της παραλίας.
Για να φτάσετε εκεί θα χρειαστεί να διανύσετε 46 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Η παραλία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ενώ διαθέτει beach bar. Πρόκειται για έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των ρακετόφιλων, ενώ υπάρχει και χώρος για όσους θέλουν να απλώσουν την πετσέτα τους.

16. Θυμάρι (Κατάλληλη)

Το Θυμάρι πρόκειται για το παραλιακό θέρετρο που συναντάτε στο 55ο χιλιόμετρο της παραλιακής οδού, αφού περάσετε την Παλαιά Φώκαια και την Ανάβυσσο.

Παρά το γεγονός ότι τα Σαββατοκύριακα συγκεντρώνει πολύ κόσμο, τις καθημερινές είναι ένας ήρεμος τόπος με ρηχά νερά, ιδανικός για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Είναι ανοργάνωτη και προσφέρεται για όσους δεν επιθυμούν τις παροχές μίας οργανωμένης παραλίας.

17. Πασαλιμάνι Σουνίου (Κατάλληλη)

Μία από τις παραλίες που διατηρούν τη μυστικότητά τους είναι και το Πασαλιμάνι Σουνίου. Για φτάσετε πρέπει να διανύσετε αρκετές εκατοντάδες μέτρα, αφήνοντας πίσω σας τον κεντρικό παραλιακό δρόμο. Τη γνωρίζουν κυρίως οι κάτοικοι καθώς δεν προσφέρει άμεση πρόσβαση σε… περαστικούς και διερχόμενους.

Η απόσταση που θα χρειαστεί να καλύψετε είναι 72 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Αφού διασχίσετε τον οικισμό Πασά θα βρεθείτε πάνω στο κύμα.

18. Χαμολιά Βραυρώνας (Κατάλληλη)

Ένας ακόμα προορισμός, ο οποίος φιλοξενεί κυρίως κατοίκους αλλά και όσους διαθέτουν εξοχικά στην περιοχή της Βραυρώνας, είναι αυτή της Χαμολιάς. Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες παραλίες της Αττικής, η οποία κρατάει αποστάσεις από τη φασαρία και την κίνηση. Εκτός από τα βράχια όπου αρκετοί προτιμούν να αποθέτουν τον… εξοπλισμό τους, λίγο μετά υπάρχει και ένα απόμερο σημείο στο οποίο παραθερίζουν γυμνιστές.





19. Κόκκινο λιμανάκι (Κατάλληλη)


Το Κόκκινο Λιμανάκι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές τις τελευταίες δεκαετίες, και αποτελεί αγαπημένη επιλογή για όσους δεν προτιμούν τις οργανωμένες πλαζ.

Οφείλει το όνομά της στα κόκκινα βράχια που την περιβάλλουν και προσφέρουν προστασία από τους βόρειους ανέμους της περιοχής.

Κρυστάλλινα ανοιχτογάλαζα νερά, άμμος και ψιλό βοτσαλάκι είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της γοητείας της. Τη συναντάτε αφού περάσετε τη Ραφήνα, ακολουθώντας τις πινακίδες που γράφουν «Κόκκινο Λιμανάκι».

20. Άγιος Ανδρέας (Κατάλλληλη)

Βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από τον οικισμό Μάτι και πολύ κοντά στη Νέα Μάκρη. Ήταν και παραμένει ο ιδανικός τόπος για οργανωμένες παιδικές -και όχι μόνο- κατασκηνώσεις

Η μικρή αμμώδης παραλία στα όρια της Νέας Μάκρης, πήρε το όνομά της από το ξωκλήσι του Αγίου Ανδρέα . Έχει αρκετά ρηχά νερά και παρά το γεγονός ότι δεν είναι οργανωμένη, ένα τμήμα της διαθέτει σταθερές ομπρέλες, οι οποίες διατίθενται ελεύθερα σε όλους τους λουόμενους.

21. Σχοινιάς (Η παραλία είναι κατάλληλη μόνο στην αρχή, στην περιοχή όπου βρίσκεται η πευκόφυτη έκταση. Είναι κατάλληλη για μπάνιο στο σημείο που βρίσκεται το αθλητικό κέντρο, καθώς και στο τέρμα της παραλίας)

Εκεί που νομίζει κάποιος ότι η επαφή με το φυσικό περιβάλλον σε συνδυασμό με μια βουτιά στα γαλανά νερά ο Σχοινιάς έρχεται να τον διαψεύσει. Η παραλία που ίσως είναι η μεγαλύτερη της Αττικής είναι οργανωμένη σε αρκετά σημεία. Όσοι όμως φτάσουν στα… γνωστά σαμαράκια του κεντρικού δρόμου πίσω από το δάσος της περιοχής και κατευθυνθούν προς την απέραντη παραλία θα διαπιστώσουν ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει εδώ. Πολύ πράσινο, πευκώδης βλάστηση και ένα μεγάλο μέρος παραλίας, το οποίο παραμένει ανοργάνωτο έως και σήμερα για τους λάτρεις των… ανοργάνωτων εξορμήσεων.


Ένα μέρος της είναι απολύτως κατάλληλο -αυτό στο οποίο ο ανθρώπινος παράγοντας δεν έχει βάλει το χέρι του- και ένα άλλο τμήμα είναι ακατάλληλο για τους λόγους που αναφέραμε στην αρχή του αφιερώματος.








22. Χάρακας


Ο Χάρακας είναι ο οικισμός που θα συναντήσετε οδηγώντας με προορισμό το Σούνιο. Η ομώνυμη παραλία είναι αρκετά απομακρυσμένη, ώστε να… δυσκολεύει τους επίδοξους παραθεριστές να πλησιάσουν. Βρίσκεται στα όρια των δήμων Λαυρίου και Κερατέας. Θα καταλάβετε ότι έχετε φτάσει, βλέποντας την πινακίδα στο αριστερό σας χέρι, η οποία γράφει: «παραδοσιακός οικισμός Χάρακα».

Αφού αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο πλάτωμα που θα συναντήσετε, αρκεί να επιλέξετε ένα σημείο για να βουτήξετε στα καθαρά του νερά και να νοιώσετε δικαιωμένοι για την απόφασή σας να διανύσετε αρκετά χιλιόμετρα. Ψιλή άμμος και καθαρά νερά συνθέτουν το σκηνικό της δυσπρόσιτης αλλά μοναδικής παραλίας.

23. Σέσι, Γραμματικό

Στην περιφέρεια της κοινότητας του Γραμματικού βρίσκεται ο οικισμός «Σέσι» . Δύο μοναδικές παραλίες -το μικρό και το μεγάλο Σέσι- αποτελούν καταφύγιο με προδιαγραφές παραλίας απόλυτα εναρμονισμένης με το φυσικό περιβάλλον.

Καθαρά νερά, ψιλό βότσαλο, άμμος και αλμυρίκια τα όποια σχεδόν ακουμπούν στη θάλασσα και προσφέρουν τη σκιά τους, είναι μερικά από τα στοιχεία που δικαιολογούν όσους ισχυρίζονται κατά καιρούς ότι πρόκειται για τις ωραιότερες παραλίες του λεκανοπεδίου.

Θα φτάσετε στο Σέσι αφού έχετε διανύσει 22 χιλιόμετρα από τον Τύμβο του Μαραθώνα και αφού διασχίσετε οκτώ χιλιόμετρα σε χωματόδρομο μετά το Γραμματικό.




24. Ψάθα

Για να φτάσετε στην Ψάθα, θα χρειαστείτε περίπου μιάμιση ώρα οδήγησης. Αφού βγείτε στην έξοδο της Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου με κατεύθυνση προς τα Μέγαρα, θα ακολουθήσετε τις πινακίδες προς Αλεποχώρι.

Απέχει σχεδόν 66 περίπου χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, αλλά αφού περάσετε τα Μέγαρα, η δασώδης διαδρομή του όρους Πατέρας που… επιβλέπει το Αλεποχώρι θα σας προσφέρει την αποτοξίνωση που έχετε ανάγκη.

Πεντακάθαρα νερά, ταβέρνες και ουζερί με φρέσκο θαλασσινό φαγητό είναι μόνο μερικές από τις παροχές της ανοργάνωτης μεν, λαοφιλούς δε, παραλίας.

25. Άγιος Πέτρος, Σούνιο (Κατάλληλη)

Ο Άγιος Πέτρος είναι ένας ήσυχος και ελάχιστα δημοφιλής προορισμός. Δεν προσφέρει τις ανέσεις που ίσως κάποιοι θα ήθελαν, Ακόμα και για να βουτήξετε στα καθαρά του νερά θα χρειαστεί να αφήσετε πίσω σας αρκετά βράχια στα ρηχά αλλά και τους αμέτρητους αχινούς που βρίσκονται κολλημένοι πάνω τους. Η απόσταση δεν είναι διόλου αμελητέα – 60 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας – ωστόσο αρκετοί ιδιοκτήτες σκαφών επιλέγουν τον Άγιο Πέτρο, καθώς έχουν τη δυνατότητα να δέσουν στα ανοιχτά και να απολαύσουν το μπάνιο τους ανενόχλητοι.

26. Πουνταζέζα (Πάνορμος)

Μεγάλη σε έκταση παραλία, η οποία προσφέρει πολλές επιλογές. Η αμμώδης έκταση διαθέτει ομπρέλες, για όσους αναζητούν σκιά αλλά και αρκετά αλμυρίκια, τα οποία θα σας χαρίσουν λίγο από τον ίσκιο τους.

Ο Πάνορμος έχει beach bar για ποτό ή καφέ, καθώς και φαγητό για όσους αναζητούν ένα πρόχειρο γεύμα.

Θα τη συναντήσετε καθώς κατευθύνεστε προς το Σούνιο σε απόσταση περίπου 63 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας.

27. Η παραλία Ασημάκη και η παραλία Λιμανάκι

Πρόκειται για δύο από τις μυστικές παραλίες του Σουνίου με καταγάλανα νερά. Για να απολαύσετε το μπάνιο σας θα πρέπει να έχετε εφοδιαστεί με κρύο νερό, χυμό ή καφέ καθότι δεν θα βρείτε κάποια καντίνα σε κοντινή απόσταση.

H ακτή Ασημάκη βρίσκεται στο 60ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Λαυρίου – Σουνίου.







28. Το Λιμάνι του Πασά - παραλία της Ποσειδωνίας.


Είναι μία αμμώδης ακτή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς σε απόσταση 72 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας.

Στο σημείο σχηματίζεται μια μικρή λιμνοθάλασσα, ενώ ακολουθεί ο όρμος του Πασά, όπου τα νερά είναι πεντακάθαρα.

29. Δικαστικά

Όσοι γνωρίζουν από κρυστάλλινα νερά θα σας προτείνουν να πάτε για μπάνιο στα Δικαστικά. Η μικρή βραχώδης παραλία μπροστά στον οικισμό Δικαστικά, στον κόλπο του Σχοινιά, είναι αρκετά απομονωμένη και τη συναντάτε αφού περάσετε τον Τύμβο του Μαραθώνα, περίπου 43 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα.

Μην περιμένετε ότι θα απλώσετε την πετσέτα σας σε κάποια αμμώδη έκταση. Τα βράχια των Δικαστικών όμως είναι άκρως φιλόξενα, και προσφέρονται για βουτιές στα καταγάλανα και καθαρά νερά.







30. Ανάβυσσος - Κούρος Club


Ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας είναι ο κόλπος της Αναβύσσου. Οι ισχυροί νοτιάδες της περιοχής ευνοούν τους σέρφερ που καταφεύγουν εκεί για να απολαύσουν το αγαπημένο τους άθλημα.

Η παραλία είναι αρκετά μεγάλη σε έκταση ενώ διαθέτει και οργανωμένες υποδομές, ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να… αποφύγουν τις ξαπλώστρες καθώς υπάρχει αρκετός χώρος για όλους.

31. Πόρτο Ράφτη - Άγιος Σπυρίδωνας

Ίσως είναι η πιο… κοσμική παραλία της περιοχής.

Άμμος και μικρά βότσαλα συνδυάζονται και υποδέχονται τους λουόμενους κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες όταν ο Άγιος Σπυρίδωνας σφύζει από ζωή.

Διαθέτει beach bar με ομπρέλες και ξαπλώστρες καθώς και ειδικά διαμορφωμένο χώρος για ρακέτες ακριβώς δίπλα στην παραλία.

32. Νέα Μάκρη - Μπεξίζα

Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση παραλία της Νέας Μάκρης. Ξεκινάει από το κέντρο του οικισμού, δίπλα ακριβώς στο λιμάνι και εκτείνεται βόρεια έως το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, γνωστό ως Μπεξίζα.

Η παραλία της Μπρεξίζας δεν είναι ιδιαίτερα οργανωμένη, παρόλ’ αυτά διαθέτει αναψυκτήριο, ντους, καθώς και ναυαγοσώστη.

33. Άγιος Παντελεήμων

Αφού περάσετε την Μπρεξίζα θα συναντήσετε την παραλία του Μαραθώνα.

Πήρε το όνομά της από το ναό που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού. Μικρή και ήσυχη, την προτιμούν κυρίως οι ντόπιοι. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι οργανωμένη, υπάρχουν αρκετά καταστήματα κοντά έτσι ώστε να καλύψετε κάθε σας ανάγκη.

34. Κάλαμος

Σε απόσταση περίπου 45 χιλιομέτρων από το Κέντρο της Αθήνας θα συναντήσετε την παραλία του Καλάμου.

Εντάσσεται στον γραφικό οικισμό και συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα.

Οι δασώδεις εκτάσεις της περιοχής οδηγούν σε ακτές με λευκό βότσαλο και καθαρά διαυγή νερά. Ένα από τα πιο γνωστά παραθεριστικά κέντρα της περιοχής είναι αυτό των Αγίων Αποστόλων.

35. Παραλία Ωρωπού (Ακατάλληλη)

Εάν αντέχετε να οδηγήσετε για περίπου 10 χιλιόμετρα μετά τον Κάλαμο θα βρεθείτε στον Ωρωπό. Η κεντρική παραλία, η οποία κοιτάζει στον Ευβοϊκό Κόλπο, αποτελεί καταφύγιο πολλών παραθεριστών τα τελευταία χρόνια. Με βάση τις πρόσφατες μετρήσεις όμως δεν είναι κατάλληλη για κολύμπι.

Αντίθετα απολύτως κατάλληλα για μπάνιο είναι σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις τα νερά της Σκάλας Ωρωπού, όπου η περιεκτικότητα σε ακατάλληλα συστατικά βρίσκεται στα όρια του επιτρεπτού.

36. Παραλία Βαρνάβα

Θα συναντήσετε την παραλία σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τον οικισμό Βαρνάβα.

Φτάνοντας, θα βρείτε το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου, ενώ συνεχίζοντας την πορεία σας θα δείτε την παραλία Ντόρμπερι. Στο τέλος της βρίσκεται η πηγή Νόρμπερι, μία μικρή όαση δροσιάς με πλατάνια και πλακόστρωτο.

Αφού περάσετε το πλακόστρωτο κατευθυνόμενοι προς τα δεξιά, θα δείτε τον μικρό κόλπο του Αγίου Δημητρίου, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας.

Αν συνεχίσετε θα βρείτε το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα και αμέσως μετά την παραλία Σκάλωμα.

Οι… δεσμευμένες

37. Yabanaki (Η κεντρική πλαζ της Βάρκιζας εμφανίζεται ως ακατάλληλη. Κατάλληλα για μπάνιο είναι τα βράχια της Βάρκιζας και η παραλία του ΕΟΤ)

Το Yabanaki βρίσκεται στην κεντρική πλαζ της Βάρκιζας. Μπορείτε να παρκάρετε δωρεάν στους ελεύθερους χώρους που διαθέτουν οι εγκαταστάσεις. Η είσοδος τις καθημερινές είναι 5 ευρώ, ενώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες 6 ευρώ. Φοιτητές, υπερήλικες και παιδιά από 7-12 ετών πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο 3,5 ευρώ ενώ τα παιδιά έως 6 ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο.

Τις καθημερινές οι ξαπλώστρες είναι δωρεάν, ενώ τα σαββατοκύριακα και τις αργίες το κόστος για δύο ξαπλώστρες και μία ομπρέλα είναι 10 ευρώ. Ώρες λειτουργίας για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο: Από τις 08.00 έως τις 19.00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108972414

38. Αστέρας Βουλιαγμένης (Κατάλληλος)

Ο Αστέρας βρίσκεται σε μία από τις πιο προνομιούχες τοποθεσίες της Αττικής, στην περιοχή του Λαιμού της Βουλιαγμένης. Θαλάσσια σπορ, δύο γήπεδα Beach Volley ολυμπιακών προδιαγραφών, ειδικά διαμορφωμένος χώρος για ρακέτες, εξωτερικός χώρος για μη καπνίζοντες και γιατρός είναι μερικές από τις παροχές. Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν επίσης εστιατόριο Friday’s, Δωδώνη, χώρο με όργανα γυμναστικής σε συνεργασία με τα Holmes Place καθώς και αρκετά καταστήματα για τους λάτρεις της… κατανάλωσης. Ώρες λειτουργίας: 08.00-21.00.

Τιμές εισιτηρίων: Τις καθημερινές θα κληθείτε να πληρώσετε για την είσοδο 15 ευρώ, ενώ τα σαββατοκύριακα και τις αργίες 25 ευρώ. Το μειωμένο εισιτήριο τις καθημερινές για παιδιά από 5 έως 12 ετών είναι 8 ευρώ και τα σαββατοκύριακα αντίστοιχα 13 ευρώ. Στην τιμή εισόδου περιλαμβάνονται οι ξαπλώστρες και η ομπρέλα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108901610

39. Grand Beach Λαγονήσι

Η παραλία του ξενοδοχείο Grand Resort στο Λαγονήσι είναι από τις παραλίες που διαθέτουν πολλές υπηρεσίες. Το κόστος εισόδου τις καθημερινές είναι 8 ευρώ και 17 ευρώ τα Σαββατοκύριακα, ενώ η είσοδος για παιδιά έως 6 ετών είναι δωρεάν. Η στάθμευση για αυτοκίνητα τις καθημερινές θα σας κοστίσει 6 ευρώ, τα Σαββατοκύριακα 11 ευρώ, ενώ αν είστε κάτοχος μοτοσυκλέτας το κόστος είναι 3 και 6 ευρώ αντίστοιχα. Όσοι διαθέτουν κάρτα μέλους Grand Beach Membership Club μπορούν να απολαύσουν και την πισίνα του ξενοδοχείου σε συνδυασμό με αρκετά ακόμα προνόμια. Στις παροχές της παραλίας περιλαμβάνονται κινηματογράφος, γήπεδα βόλεϊ, τένις, ομπρέλες και ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ και ιατρική περίθαλψη. Για όσους… αργήσουν, η είσοδος μετά τις 18.00 είναι μειωμένη κατά 50%.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2291076000

40. South Beach - Απολλώνιες Ακτές (Ακατάλληλη)

Η Α’ πλαζ Βούλας, η οποία έχει αλλάξει όνομα και πλέον λέγεται South Beach είναι μία ακόμα από τις οργανωμένες παραλίες της Αττικής. Διαθέτει θαλάσσιο πάρκο με φουσκωτά παιχνίδια, χώρο για ρακέτες, γήπεδα τένις, ταβέρνα με ελληνική κουζίνα καθώς και ταχυφαγείο για όσους θέλουν να διώξουν την πείνα τους με σουβλάκι. Η τιμή εισόδου τις καθημερινές είναι 4 ευρώ, ενώ η ενοικίαση ξαπλώστρας κοστίζει 2,5 μαζί με την ομπρέλα. Τα Σαββατοκύριακα το κόστος εισόδου είναι 5 ευρώ, ενώ η τιμή της ξαπλώστρας 4 ευρώ έκαστη.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108958800

41. Αστέρας Γλυφάδας - Βalux (Κατάλληλη)

Ο Αστέρας μπορεί να φιλοξενήσει έως και 5.000 άτομα. Είναι ίσως η δημοφιλέστερη των οργανωμένων παραλιών της Αττικής. Απέραντη αμμουδιά με ξαπλώστρες και ομπρέλες, cafe και bar -Balux Home Project, με γευστικές επιλογές και επιτραπέζια για την παρέα, Balux Cafe by the Pool-, γήπεδα beach volley και beach soccer είναι μερικές από τις παροχές.

Ώρες λειτουργίας: 08.30-20.00 Εισιτήρια: 4 ευρώ τα Σαββατοκύριακα ή 2 ευρώ εάν είστε δημότες Γλυφάδας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108940566

42. Πλαζ Βουλιαγμένης (Κατάλληλη)

Η πλαζ Βουλιαγμένης είναι για πολλούς ένας… παραδοσιακός προορισμός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η παραλία έχει έκταση 76 περίπου στρεμμάτων και είναι από τις πλέον δημοφιλείς οργανωμένες παραλίες της Αττικής, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως και 9.000 άτομα. Διαθέτει γήπεδα τένις, μπάσκετ και βόλεϊ, μίνι παιδική χαρά, ειδικό χώρο για ρακέτες, wi – fi ίντερνετ και χώρο δωρεάν στάθμευσης για τους επισκέπτες.

Λειτουργεί καθημερινά από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου από τις 08.00 έως τις 20.00. Για την είσοδό σας θα πληρώσετε 4 ευρώ το άτομο όλες τις ημέρες, ενώ το μειωμένο εισιτήριο για μαθητές, πολύτεκνους και άτομα άνω των 65 ανέρχεται στα 3 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι παραλίες που βρίσκονται τόσο κοντά στο εστιατόριο Ωκεανίς, όσο και στην ταβέρνα του Λάμπρου, μόλις λίγα μέτρα πριν δηλαδή από την πλαζ, με βάση τις μετρήσεις είναι ακατάλληλες.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108960697

43. Ακτή του Ήλιου - Άλιμος (Κατάλληλη)

Η Ακτή του Ήλιου, ένας από τους πιο κοντινούς προορισμούς για μπάνιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα σας κοστίσει 5 ευρώ ανά άτομο, ενώ το εισιτήριο για παιδιά από 5-12 ετών αλλά και για άτομα άνω των 65 κοστίζει 3 ευρώ τις καθημερινές.

Τα Σαββατοκύριακα η γενική είσοδος είναι 6 ευρώ, και αντίστοιχα το μειωμένο εισιτήριο είναι 3 ευρώ. Τις καθημερινές η ξαπλώστρα είναι δωρεάν ενώ τα σαββατοκύριακα κοστίζει 2 ευρώ επιπλέον ανά άτομο. Οι δημότες με την επίδειξη της κάρτας δημότη πληρώνουν 2 ευρώ τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα επίσης 2 ευρώ το άτομο.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2109855169

44. Cape Sounio (Κατάλληλη)

H παραλία του διάσημου ξενοδοχείου στο Σούνιο προσφέρεται για κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς πρόσβαση σε αυτή δεν έχουν μόνο οι ένοικοι. Προσφέρει ιδιωτικότητα και πεντακάθαρα νερά, ενώ βρίσκεται στο 67ο χιλιόμετρο της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου και οι είσοδος για τους λουόμενους είναι από την κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου.
Η τιμή για την ενοικίαση της ξαπλώστρας είναι στα 25 ευρώ το άτομο, την οποία πληρώνει ο επισκέπτης κατά την είσοδό του στην παραλία. Στο χώρο υπάρχει εστιατόριο και καφετέρια, ενώ η πισίνα του ξενοδοχείου είναι διαθέσιμη μόνο για τους πελάτες του.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2292069700

45. Εden Beach Aνάβυσσος (Κατάλληλη)

Η παραλία του Eden Beach Hotel, ανακαινίστηκε πρόσφατα αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες της για τους επισκέπτες. Θα τη συναντήσετε στο 47ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Αθηνών Σουνίου. Η είσοδος είναι δωρεάν ενώ η τιμή για τις ξαπλώστρες ανέρχεται στα 9 ευρώ το σετ (δύο ξαπλώστρες μία ομπρέλα). Διαθέτει beach bar, εστιατόριο και θαλάσσια σπορ.

Τηλέφωνο επικοινωνίας:2291060031

46. Πλαζ Aυλάκι (Κατάλληλη)

Η παραλία βρίσκεται στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη, περίπου 30 χλμ. από την Αθήνα. Διαθέτει αποδυτήρια, ντους και είναι εξοπλισμένη με τις νεοφερμένες - φέτος έγινε ανακαίνιση - ψάθινες ομπρέλες, ξαπλώστρες και καρέκλες. Μπορεί να εξυπηρετήσει πέντε έως έξι χιλιάδες λουόμενους ημερησίως. Στις εγκαταστάσεις της λειτουργεί αναψυκτήριο και περίπτερο με εφημερίδες και περιοδικά.

Το κανονικό εισιτήριο όλες τις ημέρες της εβδομάδας ανέρχεται στα 5 ευρώ, ενώ το μειωμένο κοστίζει 3 ευρώ για παιδιά 4-12 ετών και ηλικιωμένους. Η τιμή για τους δημότες είναι 1,5 ευρώ με την επίδειξη της αντίστοιχης κάρτας δημότη. Στην τιμή περιλαμβάνονται οι ξαπλώστρες και η ομπρέλα.

Η είσοδος στην παραλία είναι ελεύθερη για άτομα με ειδικές ανάγκες που διαθέτουν κάρτα, στους αιμοδότες δημότες Μαρκοπούλου και σε άλλες κατηγορίες.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πλαζ έχει χαρακτηριστεί κατάλληλη με βάση τα στοιχεία, ενώ το τμήμα της παραλίας στο Αυλάκι εμφανίζεται ως ακατάλληλη.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2299072826





Ποιες παραλίες στην Αττική είναι ακατάλληλες


Δείτε αναλυτικά τη λίστα της ΠΑΚΟΕ


Στο μικροσκόπιο έβαλε το ΠΑΚΟΕ συνολικά 151 παραλίες της Αττικής και των γύρω περιοχών, ώστε οι λουόμενοι να γνωρίζουν σε ποιες παραλίες τα νερά είναι καθαρά, σε ποιες λιγότερο καθαρά ή σε ορισμένες περιπτώσεις και τελείως ακατάλληλα, λόγω αυξημένου μικροβιακού φορτίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΠΑΚΟΕ, το οποίο πραγματοποίησε ελέγχους για 36η χρονιά σε μικροβιολογικά εργαστήρια, μία στις τρεις παραλίες το 2015 κρίθηκε ως ακατάλληλη.

Οι μετρήσεις διενεργήθηκαν από τις 2 έως και τις 25 Μαΐου, και οι τιμές που εμφανίζονται δίπλα σε κάθε περιοχή είναι το αποτέλεσμα τριπλής δειγματοληψίας από κάθε σημείο, έτσι ώστε να περιοριστεί δραματικά -σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ- ο παράγοντας της «τυχαιότητας», κάτι το οποίο συμβάλλει στην αξιοπιστία αλλά και στην ακρίβεια του αποτελέσματος. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΚΟΕ διαθέτει ιδιόκτητα πιστοποιημένα εργαστήρια.

Σημειώνεται πως από τα 151 σημεία που ελέγχθηκαν 96 θάλασσες κρίθηκαν κατάλληλες (63,6%) (σε διάφορες διαβαθμίσεις), ενώ 55 (36,4%) ήταν αυτές στις οποίες δεν θα έπρεπε ούτε καν να πλησιάζουμε.

Σύνολο σημείων δειγματοληψίας: 151
Κατάλληλες παραλίες: 96 (63,6%)
Ακατάλληλες παραλίες: 55 (36,4%)

Στους παρακάτω πίνακες, μπορεί κανείς να δει τόσο την καταλληλότητα όσο και την καθαρότητα των παραλιών της Αττικής, του Ευβοϊκού και του Κορινθιακού, καθώς παρατίθενται αναλυτικά και οι τιμές για τα κολοβακτηρίδια και τον εντερόκοκκο ανά όγκο νερού.

Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων το ΠΑΚΟΕ κάνει την κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τις Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και Ακατάλληλες (Α).




















Μολυσμένες οι περισσότερες ακτές της Σαλαμίνας
Σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ, οι δειγματοληψίες στη Σαλαμίνα πραγματοποιήθηκαν στις 20/05/2015. Οι αναλύσεις έγιναν στα πιστοποιημένα εργαστήρια του Κέντρου από τις 20/5/2015 έως τις 22/05/2015.




Ακατάλληλες θάλασσες
– όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων κ.ά.
– οι παραλίες από τον Φάρο Αυλίδας μέχρι Χαλκούτσι σε ποσοστό 51%
– οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Αγίους Αποστόλους σε ποσοστό 26,1%.
– η περιοχή από τον Πειραιά έως το Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 59,8%
– στην περιοχή του Σαρωνικού από τη Βουλιαγμένη έως το Σούνιο βρέθηκαν ακατάλληλες παραλίες σε ποσοστό 34,2%.
– στην ανατολική Αττική από τον Σχοινιά έως το Λαύριο κρίθηκε το 23,3% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 31 ακτών που αναλύθηκαν.
– στη δυτική Αττική από το Πέραμα έως την Κόρινθο το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 39,3%.
Ποιοι είναι οι κίνδυνος για την υγεία από τους εντερόκοκκους
Οι εντερόκοκκοι («εντερικοί κόκκοι») είναι μικροοργανισμοί και συγκεκριμένα βακτήρια. Η ποιότητα του θαλασσινού νερού εξαρτάται και από την ποσότητα των βακτηρίων αυτών που υπάρχουν.
Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, η αυξημένη ποσότητα εντερόκοκκων στο νερό που κολυμπάμε μπορεί να προκαλέσει:
– ουρολοιμώξεις
– μικροβιαιμία/ενδοκαρδίτιδα (τόσο σε προσθετικές όσο και σε ακέραιες βαλβίδες)
– ενδοκοιλιακές και πυελικές λοιμώξεις. Σπανιότερα λοιμώξεις τραυμάτων, εγκαυμάτων, μηνιγγίτιδα και νεογνική σήψη


via

Pages