Συναρπαστικά Συμπαθητικοί Άνθρωποι - Point of view

Εν τάχει

Συναρπαστικά Συμπαθητικοί Άνθρωποι




«Όχι, όχι» είπε, «δεν ήταν σε καμία περίπτωση η εμφάνισή της. Ξέρεις, στην εμφάνιση κάποια στιγμή δε δίνεις σημασία. Είναι δεδομένη αν υπάρχει. Αυτό που έχεις ανάγκη είναι κάτι παραπάνω. Αυτό το παραπάνω είναι που σε κάνει να ξεχωρίζεις, που σε κάνει συναρπαστικό. Εκείνη ήταν διαφορετική. Ήταν ευχάριστη, χαμογελούσε, ήξερε πώς να μιλάει, πώς να σε μαγνητίζει, είχε ένα δικό της μοναδικό στυλ.
Νομίζω πως από όπου και αν περνούσε άφηνε την «σφραγίδα» της. Κανένας δεν μπορούσε να ξεχάσει, πόσο όμορφα ένιωθε κοντά της. Πράγματι, ήταν ο τρόπος που επικοινωνούσε. Καμία σχέση με την εμφάνιση. Άλλο πράγμα να είσαι όμορφος και άλλο να μαγεύεις, να συναρπάζεις με κάθε σου κίνηση, με κάθε σου λέξη».
Φαινόταν καθαρά πως τον είχε μαγέψει. Δυσκολεύτηκε να συνηθίσει την απουσία της και πάνω απ’ όλα δυσκολεύτηκε να βρει κάποια άλλη, τόσο μοναδική και τόσο ιδιαίτερη. Τι είναι όμως αυτό που κάνει κάποιους να ξεχωρίζουν από το πλήθος. Πώς κερδίζουν την συμπάθεια και το ενδιαφέρον μας; Μήπως κάνουν τα παρακάτω;
Συμπαθούν τους ανθρώπους
Ναι, είναι αλήθεια. Χρειάζεται να φαίνεται ότι συμπαθούμε τους ανθρώπους. Ένα ανέκφραστο, μίζερο, ‘cool’ και μυστήριο ύφος μόνο κάτι τέτοιο δε δείχνει. Σίγουρα θα προσελκύσουμε κάποιους ανθρώπους, αλλά τι είδους ανθρώπους; Και πώς δείχνουμε ότι συμπαθούμε τους ανθρώπους; Με ένα χαμόγελο (και δύο και τρία αν χρειαστεί). Ένα χαμόγελο στέλνει το εξής μήνυμα: «Είμαι ένα συμπαθητικό άτομο. Και εσύ μου είσαι συμπαθής. Είμαι σίγουρος/η για τον εαυτό μου, είμαι αισιόδοξος/η και γεμάτος ζωντάνια». Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη το ύφος «βαρύ πεπόνι», ας χαμογελάμε περισσότερο, ας είμαστε πιο χαλαροί και ας βρίσκουμε τα όμορφα πράγματα στους άλλους.

Είναι ο εαυτός τους
Πολλοί άνθρωποι καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες για να γίνουν συμπαθητικοί και αυτό είναι λειτουργικό μέχρι ενός σημείου. Γνώριζα μια καλή κοπέλα η οποία μπορούσε να προσποιηθεί ότι έχει κάνει τα απίστευτα πράγματα προκειμένου να αρέσει. «Ααα, αλήθεια; Λατρεύω το scuba diving/ την πτώση από ανεμόπτερο / να συλλέγω γραμματόσημα της Παταγονίας του 19ου αιώνα! Μα τι σύμπτωση! Ταιριάζουμε εμείς οι δύο!». Οι άνθρωποι κάποια στιγμή καταλαβαίνουν αν προσποιούμαστε ή όχι. Να αισθανόμαστε άνετα με τον εαυτό μας, να έχουμε την δική μας άποψη, τα δικά μας ενδιαφέροντα, τις δικές μας ιδέες. Αυτό θα μας κάνει συμπαθητικούς.
Είναι διαφορετικοί από τους άλλους
Σε μια κοινωνία που πρεσβεύει το να είμαστε όλοι από το ίδιο καλούπι και το να γινόμαστε κλώνοι, είναι καλό να υιοθετήσουμε ένα δικό μας στυλ τόσο εμφανισιακά όσο και επικοινωνιακά. Δε χρειάζεται να προσαρμόζουμε το σώμα μας, την εμφάνισή μας, τα ρούχα μας και τις απόψεις μας σύμφωνα με τις σκέψεις κάποιων άλλων ανθρώπων. Ο καθένας μας είναι μοναδικός και ιδιαίτερος και αυτό πρέπει να γίνεται αισθητό, διαφορετικά δε θα μας θυμάται κανείς.
Δεν κάνουν αρνητικές συζητήσεις
Αν θέλουμε να γίνουμε συμπαθητικοί, καλό θα ήταν να μην επικοινωνούμε με αρνητικό τρόπο. Ο κυνισμός είναι καταθλιπτικός. Οι παλιές αγάπες ας μείνουν στο συρτάρι με την επιγραφή «παρελθόν». Όταν επί ώρες εξιστορούμε πόσο πολύ μας πλήγωσαν οι πρώην μας και πόσο άδικοι ήταν μαζί μας (και όλα αυτά με αρνητικά κοσμητικά επίθετα), ο ακροατής μας μπορεί να αισθάνεται τόσο περιττός όσο ένα αντηλιακό τα μεσάνυχτα μιας παγωμένης νύχτας. Και αν είναι και του αντίθετου φύλου τότε μάλλον θα πάρει μια πρώτη γεύση για το πώς θα είναι η σχέση του/της μαζί μας. Κακή πρόβλεψη αυτή!
Είναι καλοί ακροατές
Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν αφήνουν να προφέρουμε ούτε το πρώτο γράμμα μιας λέξης. Ειλικρινά πόσο συμπαθητικοί μπορεί να είναι; Καθόλου μάλλον. Και υπάρχουν και εκείνοι που συνεχώς μας διακόπτουν πιστεύοντας πως αυτά που έχουν να πουν είναι πιο σημαντικά από αυτά που λέμε εμείς. Ακόμα και έτσι να είναι, ούτε αυτοί είναι συμπαθητικοί. Χρειάζεται να μάθουμε να ακούμε προσεκτικά αυτό που μας λέει ο συνομιλητής μας.
Αν είμαστε επικεντρωμένοι στην απάντηση που θα δώσουμε πάνω σε αυτά που λέει, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μάθουμε πολλά πράγματα για τον εσωτερικό κόσμο του συνομιλητή μας, για τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Έτσι με τη νέα αυτή γνώση η επικοινωνία θα είναι πιο αποτελεσματική και όμορφη. Οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν ότι είναι σημαντικοί και να αισθάνονται ότι τους δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον. Ο καλύτερος τρόπος για να δείξουμε κάτι τέτοιο είναι να ακούμε προσεκτικά αυτά που μας καταθέτουν.
Φυσικά χρειάζεται να γνωρίζουμε και άλλους τρόπους που συνθέτουν μια επιτυχημένη επικοινωνία και οδηγούν σε μια άμεση και στιγμιαία σύνδεση με αυτούς που μας ενδιαφέρουν. Για την αρχή όμως τα πιο πάνω θα φανούν χρήσιμα και αποτελεσματικά. Ας θυμόμαστε λοιπόν να είμαστε ο εαυτός μας, να χαμογελάμε, να δείχνουμε πραγματικό ενδιαφέρον ακούγοντας προσεκτικά, να είμαστε χαλαροί και φιλικοί.
via

Pages