Ποιο χιούμορ φανερώνει ευφυΐα - Point of view

Εν τάχει

Ποιο χιούμορ φανερώνει ευφυΐα



Χιούμορ: το χαρακτηριστικό των γοητευτικών ανθρώπων και όσων είναι η ψυχή της παρέας. Το να κάνεις τους άλλους να γελάνε δεν είναι εύκολο πράγμα και, απ’ ό,τι λένε οι επιστήμονες, είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων με ευφυΐα.
xioumor
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού και από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριου μελέτησαν μια ομάδα από φοιτητές κολεγίου, ζητώντας τους να  δημιουργώντας ψεύτικα προφίλ ανθρώπων βασισμένοι σε συγκεκριμένες πληροφορίες και να προκαλέσουν άφθονο γέλιο με τις δραστηριότητές στου στα social media.
Στη συνέχεια, οι ίδιοι συμπλήρωσαν διάφορα τεστ γενικών γνώσεων, εξωστρέφειας, ευσυνειδησίας και κοινωνικότητας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι γενικές γνώσεις ήταν ένας ισχυρός παράγοντας του χιούμορ, ανεξάρτητος από άλλες μεταβλητές. Ουσιαστικά, οι άνθρωποι που κάνουν χιούμορ μπορούν να «πιαστούν» από κάτι απλό και να συνδέσουν με κάτι άλλο, αστείο, πράγμα που υποδηλώνει μία ιδιαίτερη διανοητική ικανότητα.
Μία άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου Bucknell, μελέτησαν 3 μεταβλητές: δημιουργικότητα, ευφυΐα και αίσθηση του χιούμορ. Βρήκαν ότι ενώ τα δύο πρώτα δεν εξαρτώνται μεταξύ τους, το χιούμορ όμως είχε άμεση σχέση και με τα δύο.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι χιούμορ: το χονδροειδές, το ανέκφραστο, το πρόστυχο, το τοπικό, το σκοτεινό, το σατυρικό, η παρωδία και το σουρεαλιστικό.
Κάποια είδη χιούμορ προϋποθέτουν υψηλότερο δείκτη ευφυίας  σε σχέση με άλλα, όπως η σάτιρα.



Η σάτιρα είναι ένας από τους πιο «δύσκολους» τύπους του χιούμορ, γιατί, για να είναι πετυχημένη, βασίζεται στην ευφυΐα, καθώς το να κάνεις σάτιρα πρέπει να κατανοήσεις καλά κάτι, να είσαι δημιουργικός και να το παρουσιάσεις σωστά.
Ο Stephen Hawking, ένας από τους πιο λαμπρούς και ευφυείς επιστήμονες στον πλανήτη, είναι γνωστός για το σπιρτόζο χιούμορ του. Σύμπτωση; Μάλλον όχι. Είναι πιο πιθανό οι αστείοι άνθρωποι να είναι απλά εξυπνότεροι.




Pages