Πριν σε πάρει η κατρακύλαΌλοι οι άνθρωποι κάνουν σε κάποια στιγμή αρνητικές σκέψεις ή εκτιμούν αρνητικά μία κατάσταση.  Ωστόσο, οι περισσότεροι μπορούν να σταματήσουν τις αρνητικές σκέψεις τους πριν τους πάρει η κατρακύλα και αρχίσουν να αγχώνονται, να ζορίζονται και να στεναχωριούνται.
Για πολλούς ανθρώπους οι αρνητικές σκέψεις έχουν γίνει τόσο πολύ αναπόσπαστο κομμάτι της σκέψης τους, που τις κάνουν αυτόματα, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν.  Το καταλαβαίνουν όμως όταν αρχίζουν να υποφέρουν, επειδή οι αρνητικές σκέψεις είναι καταστροφικές, περιοριστικές και δε βοηθάνε τον άνθρωπο στο να προετοιμαστεί ή να αντιμετωπίσει καλύτερα μία δύσκολη κατάσταση. 
Η διαφορά των αρνητικών από τις ρεαλιστικές σκέψεις είναι η εξής: στις ρεαλιστικές σκέψεις βλέπει κανείς τις δυσκολίες και τα προβλήματα και οργανώνει ένα πλάνο αντιμετώπισής τους, νιώθοντας ικανός να διαχειριστεί τα δύσκολα.  Δεν τα βλέπει δηλαδή όλα θετικά και ρόδινα, γιατί αυτό θα ήταν λάθος.  Αντίθετα, ο άνθρωπος που κάνει αρνητικές σκέψεις τα βλέπει όλα μαύρα και άραχνα, καταστροφολογεί, βλέπει μόνο προβλήματα και όχι λύσεις, δεν κάνει ρεαλιστική εκτίμηση των καταστάσεων και αισθάνεται αδυναμία ή ανικανότητα να διαχειριστεί τη ζωή του.

Μπορεί κανείς να σταματήσει τις αυτόματες αρνητικές σκέψεις;  Ναι! Να πώς!

  1. Αποδέξου ότι έχεις παγιδευτεί στον φαύλο κύκλο των αρνητικών σκέψεων σου.
  2. Αποφάσισε να σταματήσεις τον φαύλο κύκλο χρησιμοποιώντας άλλες δηλώσεις τύπου ‘στοπ’.
  3. Βρες να κάνεις κάτι που τραβάει την προσοχή σου από τις παλιές, αρνητικές σκέψεις.
  4. Επικέντρωσε την προσοχή σου σε κάτι διαφορετικό, πέρα από παλιές, αρνητικές σκέψεις.


Να τι μου έχουν πει ότι εφάρμοσαν με επιτυχία κάποιοι από τους πελάτες μου που έκαναν αρνητικές σκέψειςΛένε στον εαυτό τους
Έ, και; Σκέφτομαι ξανά τα ίδια και τα ίδια, άλλα δεν του δίνω πια σημασία. Σε ευχαριστώ Κ.Σ.


Το παρελθόν πέρασε, δε μπορώ να το αλλάξω, ξέχνα το, θέλω να φτιάξω το παρόν μου. με αυτό τον τρόπο βάζει κάνεις το παρελθόν τη θέση του και επικεντρώνεται στο να βελτιώσει το παρόν του. Σε ευχαριστώ Β. Π.


Γιατί αφήνω τον εαυτό μου να συγχυστεί; Άστο! Δεν είναι κάτι σημαντικό πια! Με αυτό τον τρόπο υπενθυμίζει κάνεις στον εαυτό του ότι δε χρειάζεται να αναλύει υπερβολικά διάφορες καταστάσεις, ειδικά παρελθοντικές, και να τις μεγαλοποιεί. στη συνεχεία επικεντρώνει την προσοχή του σε κάτι εποικοδομητικό. Σε ευχαριστώ Ε. Φ.


Δεν αφήνω αυτή τη σκέψη να με παραλύσει! Αφού δε μπορώ να το ελέγξω δε σκάω άλλο γι αυτό, επικεντρώνω την προσοχή μου σε όσα μπορώ να ελέγξω και κάνω κάτι γι αυτά. Έτσι ξεκολλάει κάνεις από τα αρνητικά και ανεξέλεγκτα και κάνει κάτι για όσα μπορεί να ελέγξει. Σε ευχαριστώ Γ. Ν.


Επιλέγω να μην κάνω το άγχος κομμάτι του εαυτού μου. Επιλέγω να κινηθώ σε θετική κατεύθυνση και να κάνω άλλα, υγιή και ωραία πράγματα. Ξανά, έτσι κατονομάζει κάνεις το πρόβλημα, άλλα συνειδητά επιλέγει άλλη πορεία πλεύσης. Σε ευχαριστώ Ι. Γ.


Στοπ εδώ! Επιλέγω να μη χαλάσω τη μέρα μου γκρινιάζοντας για ο,τι έχει ήδη γίνει. Έχω να σκεφτώ και να κάνω καλύτερα πράγματα. Σε ευχαριστώ Η.Δ.


Το μυαλό μου τρέφεται με ο,τι το 
ταΐζω. Αν το ταΐζω με άγχος και στεναχώρια, θα σκέφτομαι και θα νιώθω άγχος και στεναχώρια. αν το ταΐζω θετικές σκέψεις και συναισθήματα, θα σκέφτομαι και θα νιώθω θετικά. Επιλέγω να εστιάσω στο παρόν, στο θετικό, σε τεχνικές ίασης και ηρεμίας. Σε ευχαριστώ Α.Π.


Εξασκώ και εφαρμόζω καθημερινά τις νέες στρατηγικές σκέψεις που έμαθα για να σταματήσω να κάνω αρνητικές σκέψεις και να κάνω ρεαλιστικές ή θετικές σκέψεις. Θα συνεχίσω την προσπάθεια μέχρι να τις κατακτήσω. Σε ευχαριστώ Ο. Β.Share this: