The Pomodoro Technique:


 Μια απίστευτα απλή τεχνική για την εκτόξευση της παραγωγικότητάς σας!
«Αυτή δεν είναι η Pomodoro Technique».
Στο χωριό σας μπορεί να πιστεύουν διάφορα που τους έχετε πει: Ότι έχετε πάρει πτυχίο, ίσως ότι έχετε ανοίξει και γραφείο, ότι έχετε πάρει αμάξι, ότι έχετε κάνει παιδί, ότι έχετε συμμετάσχει σε βραζιλιάνικο πορνό και διάφορα άλλα όμορφα κομμάτια της φυσικής ροής της ζωής…
«Ψέματα!»
Το ξέρω ότι είναι ψέματα γιατί είμαι κι εγώ ένας ψεύτης: Ένας φοιτητής που κάθε χρόνο “θέλει” να περάσει όλα τα μαθήματα, που κάθε χρόνο φτιάχνει επιμελώς το πρόγραμμα του στο Google Calendar με ωραία χρωματάκια (αλλά τελικά δεν πατάει σε κανένα μάθημα), που σε κάθε εξεταστική δενμπορεί να στρωθεί και να διαβάσει, ένας που αν τα πάει άσχημα σε ένα μάθημα του πέφτει η ψυχολογία και παρατάει και τα επόμενα…
Για να πω την αλήθεια, έχω ακούσει για έναν τυπά πολύ ωραίο, στυλάτο και ευφυέστατο που γράφει ένα blog… Φοιτη-τσιπς… Fuckin-tips… ή κάτι παρόμοιο, αλλά τέτοιες περιπτώσεις τελειότητας είναι η εξαίρεση. Ας κοιτάξουμε για πρώτη φορά στον καθρέφτη μας και ας αναγνωρίσετε ότι είστε μέτριοι φοιτητές.
Όσον αφορά το γιατί δεν περνάμε μαθήματα: Η αιτία είναι απλά το ότι δεν συγκεντρωνόμαστε/μελετάμε αρκετά.
Καλές οι δικαιολογίες για τη δυσκολία της εκάστοτε σχολής, αλλά δεν περνάνε εδώ: Στην Ελλάδα μπορείς να πάρεις χαλαρά πτυχίο με μεθοδικό, σωστό διάβασμα και παρακολούθηση. Αυτό είναι όλο.
Κι αν κάτι λείπει από το μυαλό των περισσότερων, αυτό είναι ηπειθαρχία. Σίγουρα, όμως, μπορούμε να τη βελτιώσουμε με κάποιον τρόπο…
Παλαιότερα, κάτι είχε πάρει το μάτι μου στο ίντερνετ για μια “τεχνική Pomodoro“. Pomodoro σημαίνει “ντομάτα” στα Ιταλικά. Σε αυτήν την εξεταστική χρειάστηκα έναν νέο τρόπο για να συγκεντρώνομαι στη μελέτη και αποφάσισα να τη χρησιμοποιήσω. Μπορώ να επιβεβαιώσω πως πραγματικά δουλεύει.
The Pomodoro Technique.
Πριν από μερικά χρόνια, ένας Ιταλός φοιτητής είχε βαρεθεί την κατάσταση που σας περιέγραψα προηγουμένως και αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα.
Η ιδέα του ήταν να καταγράψει τις υποχρεώσεις που είχε και να τις διεκπεραιώσει σε μικρά 25-λεπτα κομμάτια.
Το χρήσιμο του εργαλείο ήταν ένας χρονομετρητής κουζίνας σε σχήμα ντομάτας, από αυτούς που περιστρέφουμε μέχρι μια ένδειξη λεπτών και γυρνούν σιγά-σιγά στην αρχική τους θέση μέχρι να κουδουνίσουν.
Φανταστείτε τον, να κουρδίζει την ντομάτα, να διαβάζει για 25 λεπτά μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι, μετά να κάνει 5 λεπτά διάλειμμα και όλο από την αρχή. Παρατηρήστε πόσο εύκολα, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία μόνο μερικές φορές, καλύπτονται εύκολα 2 ώρες μελέτης.
Με αυτόν τον τρόπο το Ιταλάκι κατέληξε με το πτυχίο στο χέρι. Καλό, ε;
Μείνετε λίγο ακόμη μαζί μου για να δούμε γιατί λειτουργεί…
Όλα είναι στο μυαλό.
Η βαρεμάρα αλλά και η αδράνεια του καθισιού είναι δύσκολοι εχθροί. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η τεχνική Pomodoro βασίζεται κυρίως στηδύναμη της συνήθειας.
Το μυαλό σας μαθαίνει γρήγορα να λειτουργεί πολύ αποδοτικά σε μικρά 25-λεπτά καθαρής και απόλυτα συγκεντρωμένης εργασίας.
Φυσικά, για να δουλέψει και για σας η τεχνική, θα πρέπει να ακολουθήσετε μερικούς κανόνες:
  • Είναι βασικό να μην σας αποσπάει τίποτα για εκείνα τα 25 λεπτά. Όσο χρόνο θα αφιερώνετε για εργασία θα είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στον σκοπό σας.
  • Κάθε 25 λεπτά κάνετε ένα 5-λεπτο διάλλειμα και κάθε 2 ώρες συνολικά κάνετε ένα μισάωρο. Τα 25-λεπτα κομμάτια χρόνου τα μετράμε ως “Ένα Pomodoro“.
  • Το “Ένα Pomodoro” είναι ενιαία μονάδα. Δεν μπορείς να κάνεις π.χ. μισό Pomodoro.
Ο χρονομετρητής σας θα πρέπει να παράγει τον γνωστό ήχο “τικ-τακ” και εσείς να τον ακούτε και να τον βλέπετε. Μετά από μερικές χρήσεις ο ήχος όχι μόνο θα πάψει να είναι ενοχλητικός αλλά θα σας βάζει και σε μια κατάσταση “παραγωγικής ύπνωσης” αφού θα έχετε συνδυάσει το “τικ-τακ” με την απόλυτή σας συγκέντρωση σε μια εργασία.
Αν δεν σας βρίσκεται χρονομετρητής κουζίνας τριγύρω μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιον online μετρητή όπως τον Tomato Timer, αλλά η αίσθηση ενός πραγματικού που θα βρίσκεται πάνω στο γραφείο σας θα είναι πάντα ανώτερη.
Σε ένα λευκό χαρτί (ή σε ένα έτοιμο πρότυπο από αυτά που μπορείτε να βρείτε στο site του Pomodoro) καταγράφετε τις υποχρεώσεις σας για την κάθε μέρα και δίπλα στην κάθε μια σημειώνετε ένα “Χ” για κάθε Pomodoro (για κάθε 25-λεπτο εργασίας δηλαδή) που ολοκληρώνετε.
Μικρό στο μάτι…
Τα αποτελέσματα αυτής της απλής τεχνικής μπορούν να είναι απίστευτα και φυσικά η τεχνική εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε άλλη εργασία θέλετε να ολοκληρώσετε, όπως [ Προσοχή: Επικίνδυνα ρεαλιστικά παραδείγματα ] ηδονοβλεψία σε φωτογραφίες του Facebook, ταβανοθεραπεία, πετάλωμα μυγών και αναπνοή. [ / Τέλος παπαριάς ]
Οι μικρές εκρήξεις παραγωγικότητας σε συνδυασμό με τον περιορισμό των25 λεπτών βγάζουν από μέσα σας έναν κρυμμένο εαυτό που συγκεντρώνεται σε ότι κάνει και διεκπεραιώνει κάθε εργασία στον μισό απ’ ότι συνήθως χρόνο.
Πάντως, μπορεί από υλικά να απαιτείται μόνο ένας χρονομετρητής κουζίνας, αλλά μην ξεχνάτε πως χωρίς την αντίστοιχη θέληση για να “εργαστείτε” δεν πρόκειται να καταφέρετε και πολλά. Κάθε τεχνική παραμένει πάντα ένα απλό εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει να βγείτε από τον λάκκο της βαρεμάρας και της ξάπλας – αρκεί να θέλετε το χρησιμοποιήσετε.
Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα της τεχνικής: The Pomodoro Technique“.
via

Share this: