«Άκουσε να σου πω, το τι πίνω είναι δικός μου λογαριασμός. Και βέβαια θυμώνω πολύ, όταν πίνω, αλλά εσύ να κοιτάς τη δουλειά σου. Έχω πρόβλημα με τα νεύρα μου, όχι με το αλκοόλ.»
Ε, λοιπόν, συγνώμη που θα στο πω, αλλά αυτό λέγεται άρνηση – άρνηση με Α κεφαλαίο. Όχι, το τι πίνεις δεν είναι δικός σου λογαριασμός – όχι από τη στιγμή που έχεις πρόβλημα με τα νεύρα σου.
Κατά πρώτον, αν είσαι αλκοολικός, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα με τα νεύρα σου, αν δε ζητήσεις πρώτα βοήθεια για τον αλκοολισμό. Θα περνάς πολλή ώρα προσπαθώντας να βρεις λόγους για να θυμώσεις. Και μετά θα χρησιμοποιείς το θυμό σου, για να δικαιολογήσεις το γεγονός ότι πίνεις.
«Που να πάρει, εγώ δε θα είχα πρόβλημα με το ποτό αν μ’ άφηναν ήσυχο εκείνοι οι ηλίθιοι. Οι βλάκες! Τρελαίνομαι και μόνο που το σκέφτομαι. Φίλε, φέρε άλλη μία μπίρα, και γρήγορα!»
Παρεμπιπτόντως, πολλές μελέτες πάνω στο θυμό και τον αλκοολισμό καταδεικνύουν ότι τα δύο αυτά προβλήματα είναι στην ουσία δίδυμα αδέλφια. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που ακολουθούν πρόγραμμα απεξάρτησης από τον αλκοολισμό τους, έχουν σοβαρό πρόβλημα και με τα νεύρα τους. Ακόμα και οι αλκοολικοί που έχουν απαλλαγεί από την εξάρτηση έχουν πρόβλημα με τα νεύρα τους. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να μην αγγίζουν το αλκοόλ, αλλά παραβλέπουν άλλα προβλήματα, όπως τα νεύρα τους που έχουν ξεφύγει εκτός ελέγχου.
Κι αν δεν είσαι αλκοολικός; Μπορεί να γίνεσαι ακόμα πιο έξαλλος, όταν πίνεις. Μπορεί ακόμα και να χρησιμοποιείς σαν δικαιολογία για τα νεύρα σου το γεγονός ότι είχες πιει: «Ναι, το ξέρω, φέρθηκα σαν βλάκας, αλλά φταίει που είχα πιει. Εγώ δεν είμαι συνήθως έτσι.»
Αυτά είναι σαχλαμάρες. Είσαι υπεύθυνος για ό,τι βάζεις στο στόμα σου, στη μύτη σου ή στις φλέβες σου – και για ό, τι λες και κάνεις, όταν έχεις αυτές τις ουσίες στον οργανισμό σου. Ανεξαιρέτως. Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά δεν είναι απόδραση από την πραγματικότητα.
«Μα, Ρον, δεν καταλαβαίνεις τι σου λέω. Εγώ πίνω για να ηρεμήσω. Έτσι μόνο χαλαρώνω. Φοβάμαι πως θα σκοτώσω κανέναν άνθρωπο, άμα σταματήσω να πίνω.»
Είναι αλήθεια πως κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν όντως το αλκοόλ για να αποφύγουν το θυμό τους. Καμιά φορά πιάνει το κόλπο, αλλά για λίγο. Μετά εκρήγνυνται. Αυτό εγώ το λέω καταπίεση και έκρηξη. Καταπίεσε το θυμό σου. Κι άλλο. Κι άλλο. Ποτέ μη σταθείς να αντιμετωπίσεις το πραγματικό ζήτημα. Απόφυγέ το, απόφυγέ το, απόφυγέ το… Έκρηξη!
Πηγή: Από το βιβλίο «Νίκησε το θυμό και την υπερένταση τώρα!» από τον Δρ. ΡΟΝ ΠΟΤΕΡ – ΕΦΡΟΝ