Πώς να ψυχολογείτε τους γύρω σας - Point of view

Εν τάχει

Πώς να ψυχολογείτε τους γύρω σας



Η γλώσσα του σώματος, η χροιά της φωνής και μερικά ακόμα σημάδια 

που θα σας βοηθήσουν να διαβάζετε τη σκέψη των γύρω σας.


Πώς να ψυχολογείτε τους γύρω σας

Όσο και αν δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι έχουμε πέσει κι εμείς σε αυτήν την παγίδα, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι μια από τις σοφότερες συμβουλές που έχουμε ακούσει ποτέ λέει να προσέχεις τι εύχεσαι. 

Δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι θα θέλαμε να ξέρουμε τι ακριβώς σκέφτεται ο (εκάστοτε) άλλος για εμάς. 

Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό, και έχοντας την επίγνωση ότι, ευτυχώς, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να μάθουμε τι ακριβώς σκέφτονται οι άλλοι μπορούμε να προχωρήσουμε σε μερικούς ασφαλείς τρόπους να «μαντεύετε» την σκέψη των γύρω σας, διαβάζοντας τη γλώσσα του σώματος –η οποία λέει πολλά, και ελέγχεται δύσκολα, ακόμα και από αυτούς που ξέρουν να τη διαβάζουν. 




Η στάση του σώματος: Είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε στον συνομιλητή μας, και αυτό που λέει περισσότερα για τη διάθεση και τα συναισθήματά του. Κάποιος που «απλώνεται» στον χώρο, τεντώνει τα πόδια προς τα μπροστά ενώ κάθεται, ή/και σταυρώνει τα χέρια πίσω από το κεφάλι θέλει να τραβήξει την προσοχή επάνω του, ενώ ταυτόχρονα νιώθει άνετα στο περιβάλλον όπου βρίσκεται, και ίσως εκδηλώνει ένα σημάδι έπαρσης. Αν «κουλουριάζεται» στη θέση του, ανεβάζει τα πόδια στην πολυθρόνα και τα αγκαλιάζει με τα χέρια ενώ μιλάτε, δείχνει ότι έχει οικειότητα και νιώθει ζεστά μαζί σας –και ενδεχομένως σας φλερτάρει υποσυνείδητα, αν είναι γυναίκα. Τέλος, κάποιος που γέρνει το πάνω μέρος του σώματός του προς το μέρος σας την ώρα που μιλάτε (ενώ είστε βέβαιοι ότι δεν φταίει το ότι δεν σας ακούει) εκδηλώνει ενδιαφέρον –σύμφωνα με τους ειδικούς της γλώσσας του σώματος αυτή η υποσυνείδητη κίνηση εκφράζει την παρόρμηση να αγκαλιάσουμε τον άλλον. 

Τα χέρια: Λένε επίσης πολλά για τη διάθεση και τα συναισθήματά μας. Χέρια σταυρωμένα στο στήθος δείχνουν επιφυλακτικότητα, ενίοτε συγκαλυμμένο θυμό και γενικότερα αμυντική στάση. Τα δάχτυλα «κρυμμένα» στο εσωτερικό της παλάμης (σαν χαλαρή γροθιά) δείχνουν ότι ο συνομιλητής σας δεν αισθάνεται άνετα –μπορεί, όμως, αυτό να είναι και σημάδι άγχους, και να μην εκφράζει απαραίτητα επιφυλακτικότητα απέναντί σας. Αντιθέτως, οι ανοιχτές παλάμες (είτε ακουμπούν π.χ. σε ένα τραπέζι, είτε ο συνομιλητής σας είναι όρθιος, με τα χέρια του χαλαρά στο πλάι του σώματος) δείχνουν θετική προδιάθεση απέναντί σας και ειλικρίνεια. 

Η χροιά της φωνής: Είναι το πρώτο σημάδι από το οποίο καταλαβαίνουμε, συνήθως υποσυνείδητα, την ερωτική έλξη. Παρατηρήστε πώς αλλάζει η δική σας φωνή όταν μιλάτε σε κάποιον που σας έλκει ερωτικά (είτε θέλετε να το κρύψετε είτε όχι): οι ανδρικές φωνές συνήθως «βαθαίνουν» ανεπαίσθητα, οι γυναικείες κατά κανόνα χαμηλώνουν. Άλλος εύκολος τρόπος να καταλάβετε τη διαφορά, είναι να προσέξετε πώς αλλάζει η χροιά της φωνής του συνομιλητή σας όταν μιλά σε εσάς και όταν απευθύνεται σε κάποιον άλλο. 



Ο «καθρέφτης»: Είναι ο χρυσός κανόνας της γλώσσας του σώματος, το πιο εύκολο σημάδι για να καταλάβετε, και το πιο δύσκολο να ελέγξετε –οι προσπάθειες στέφονται συνήθως με τραγελαφικά αποτελέσματα, του τύπου αντιγράφετε τις κινήσεις κάποιου, και τη στιγμή που το αντιλαμβάνεστε σταματάτε την κίνηση στη μέση για να μη «φανεί», πράγμα που την κάνει ακόμα πιο αντιληπτή. Ο «καθρέφτης» λοιπόν λέει ότι όταν έχουμε απέναντί μας κάποιον για τον οποίο ενδιαφερόμαστε/ θαυμάζουμε/ θέλουμε να γοητεύσουμε, υποσυνείδητα αντιγράφουμε τις κινήσεις του: Υιοθετούμε την ίδια στάση σώματος, πίνουμε από το ποτήρι μας την ώρα που κάνει κι εκείνος το ίδιο, και πάει λέγοντας. 

Η απόσταση: Προφανές, αλλά θα το αναφέρουμε παρ’ όλα αυτά. Κάποιος που προσπαθεί να δημιουργήσει απόσταση μεταξύ σας ενώ μιλάτε (για παράδειγμα, τοποθετεί ένα αντικείμενο, όπως το ποτήρι του ή την τσάντα του, ανάμεσά σας ενώ κάθεστε δίπλα δίπλα, ή απλώς επιλέγει να καθίσει ή να σταθεί σε απόσταση ανεπαίσθητα μεγαλύτερη του κανονικού) δεν εκφράζει αυτό που θα λέγαμε θετικά συναισθήματα προς το άτομό σας. Αντιθέτως, αν βρίσκεστε σε κανονική απόσταση και «απλώνεται» προς τη μεριά σας (τεντώνοντας π.χ. το πόδι ή το χέρι του προς το μέρος σας) προσπαθεί να σας πλησιάσει –μεταφορικά, ή ίσως και κυριολεκτικά. 

Τα γόνατα: Ίσως το λιγότερο προφανές στοιχείο της γλώσσας του σώματος, τα γόνατα που είναι στραμμένα προς το μέρος σας όταν ο συνομιλητής σας κάθεται (ακόμα και αν το σώμα του δεν είναι στραμμένο προς εσάς, σε μια καρέκλα απέναντί σας για παράδειγμα) δείχνουν ενδιαφέρον και προσοχή σε αυτά που λέτε. 

Τα μάτια: Πέρα από το ότι μπορείτε να καταλάβετε πολλά μόνο από το βλέμμα κάποιου όταν σας κοιτάζει (όσο και αν δεν το πιστεύετε, το ένστικτό μας συνήθως είναι αλάνθαστο) υπάρχουν και μερικά συγκεκριμένα σημάδια των ματιών που εμπίπτουν στους κανόνες της γλώσσας του σώματος. Παρατηρήστε, για παράδειγμα, αν ο συνομιλητής σας ανοιγοκλείνει τα μάτια του αρκετά (βλέπε λίγο περισσότερο από το κανονικό) ενώ μιλάτε: Αυτό συμβαίνει γιατί, όταν κοιτάζουμε κάποιον που μας έλκει ερωτικά, οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται, και το «πετάρισμα» των βλεφάρων είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού μας σε αυτό.




Η.Κ.

in2life

Pages