1. Ανταμείψτε τη σωστή συμπεριφορά, κι όχι την κακή. Ενισχύστε τα ευγενικά αιτήματα, όχι το κλαψούρισμα, τα πειράγματα και τα ξεσπάσματα. Ενισχύστε την ήρεμη συζήτηση, όχι τα επιχειρήματα και την ανταγωνιστική συζήτηση.
2. Σκεφτείτε προτού να μιλήσετε. Πείτε τι εννοείτε. Είναι σημαντικό να εννοείτε αυτό που θα λέτε. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για να είναι συνεπής.
3. Να περιμένετε την καλή συμπεριφορά από τα παιδιά σας. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τι περιμένετε από αυτά και τι μπορούν να περιμένουν από εσάς. Όταν αυτά μπορεί να προβλέψουν πώς θα συμπεριφερθείτε ως αντίδραση σε αυτά, θα συμπεριφερθούν καλύτερα.
4. Τα παιδιά πιστεύουν ό, τι τους λέτε. Δώστε στα παιδιά σας τρόπους για να συμπεριφέρονται σωστά. Διδάξτε στα παιδιά σας ότι η προσπάθεια είναι ζωτικής σημασίας. Κάντε χρήση της επιβράβευσης. Όταν ενθαρρύνετε τα παιδιά σας, θα δείτε ότι τους έχετε εμπιστοσύνη και τα πιστεύετε, οπότε θα το έχουν από μόνα τους.
5. Οσάκις αναγνωρίσετε μια ανάρμοστη συμπεριφορά, καταρτίστε ένα σχέδιο. Να τους πείτε τους κανόνες εκ των προτέρων και να είναι συγκεκριμένοι και εύλογοι. Επικεντρώστε στην επιτυχία και προσφέρετε στήριξη και ενθάρρυνση.
6. Χρησιμοποιήστε τιμωρίες που διδάσκουν να παίρνουν σωστές αποφάσεις. Τα παιδιά θυμούνται λογικές τιμωρίες, όπως ο περιορισμός και το τέλος του χρόνου. Να μην τιμωρείτε όταν είστε θυμωμένοι.
7. Ξεκινήστε τη διδασκαλία ανάληψης της ευθύνης και της λήψης αποφάσεων, όταν τα παιδιά σας είναι μικρά. Θα τους προετοιμάσει για τον πραγματικό κόσμο. Θυμηθείτε, πως τα παιδιά χρειάζονται όρια, λογική, κανόνες και συνέπεια. Τα παιδιά θα δουν αυτές τις ιδιότητες ως μια έκφραση της αγάπης και της ανησυχίας σας.
8. Εστιάστε στις θετικές ιδιότητες των παιδιών σας, όμως δείξτε αγάπη, ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά τους.
9. Διδάξτε στα παιδιά σας να αναζητούν την αυτο-ανταμοιβή τους και να αισθάνονται καλά όταν κάνουν το σωστό.
10. Δώστε ένα ψυχικά υγιεινό και ευχάριστο κλίμα στην οικογένεια. Δώστε έμφαση στα δυνατά σημεία του άλλου και να δέχονται τις αδυναμίες του άλλου.