Η κούραση του να αποφασίζεις - Point of view

Εν τάχει

Η κούραση του να αποφασίζεις







Ετοιμάζετε ένα πρότζεκτ επί εβδομάδες και είστε στα όρια της εξάντλησης. 

Οι παρουσιάσεις PowerPoint είναι τέλειες. 

Οι κυψέλες Excel στην σωστή σειρά. 

Το περιεχόμενο διαθέτει άψογη λογική. 

Το μέλλον σας εξαρτάται από αυτό το πρότζεκτ. 

Αν πάρετε το πράσινο φως από τον πρόεδρο της εταιρείας, έχετε πολλές ελπίδες να γίνετε μέλος της διευθυντικής ομάδας του ομίλου. 

Αν το σχέδιο σας απορριφθεί, πρέπει να ψάξετε για καινούργια δουλεία. 

Η γραμματέας σάς προτείνει τρία χρονικά περιθώρια για να παρουσιάσετε το σχέδιο σας: στις 8, στις 11:30 ή στις 6 το απόγευμα. 

Ποια ώρα διαλέγετε;


Ο ψυχολόγος Ρόυ Μπαουμάιστερ γέμισε ένα τραπέζι με εκατοντάδες φτηνοπράγματα - από μπάλες του τένις μέχρι μπουκάλια κόκα κόλας, κεριά, φανελάκια, τσίκλες. Στην συνέχεια χώρισε έναν αριθμό φοιτητών σε δύο ομάδες. 

Η πρώτη ήταν η ομάδα των <<αποφασιστικών>> και η δεύτερη των << μη αποφασιστικών>>. 

Είπε στους εθελοντές της πρώτης ομάδας:<< θα σας δείξω δύο πράγματα στην τύχη, και θα αποφασίσετε ποιο προτιμάτε. Στο τέλος του πειράματος θα σας χαρίσω το αντικείμενο της επιλογής σας>>. 

Ύστερα είπε στους εθελοντές της δεύτερης ομάδας: <<Γράψτε ό,τι σας έρχεται στο μυαλό για κάθε ένα από αυτά τα είδη και στο τέλος του πειράματος θα σας χαρίσω ένα από αυτά>>. 

Ακολούθως ο Μπαουμάιστερ ζήτησε από κάθε εθελοντή να βυθίσει το χέρι του σε παγωμένο νερό και να το αφήσει μέσα εκεί όσο αντέχει. 

Στην ψυχολογία, αυτή είναι η κλασική μέθοδος για να εκτιμήσουμε τη δύναμη θέλησης για να αντισταθείς στην επιθυμία να βγάλεις το χέρι σου από το παγωμένο νερό.

Αποτελέσματα: οι <<αποφασιστικοί>> τράβηξαν το χέρι τους πολύ νωρίτερα από τους <<μη αποφασιστικούς>>. Η δοκιμασία της ικανότητας τους να παίρνουν αποφάσεις εξασθένισε τη θέλησή τους - το φαινόμενο επιβεβαιώθηκε σε πολλά παρόμοια πειράματα.

Οι αποφάσεις λοιπόν μας κουράζουν. Όσοι έχουν εγκαταστήσει προγράμματα σε φορητό υπολογιστή ή οργανώσει μεγάλα αεροπορικά ταξίδια, διαμονές σε ξενοδοχεία και εκδρομές on line το γνωρίζουν καλά: αφού έχουν ξοδέψει πολύ χρόνο συγκρίνοντας και ζυγίζοντας τις προσφορές για να πάρουν μια απόφαση, είναι εξαντλημένοι. Οι επιστήμονες ονομάζουν αυτό το φαινόμενο κούραση του να αποφασίζεις.

Η εν λόγω κούραση είναι επικίνδυνη. Ως καταναλωτής, είστε πιο δεκτικός στα διαφημιστικά μηνύματα και πιο επιρρεπής σε παρορμητικές αγορές. Ως φορέας αποφάσεων υποκύπτετε ευκολότερα στις ερωτικές προκλήσεις. Θα το δούμε στο κεφάλαιο περί αναβλητικότητας: η θέληση λειτουργεί σαν μπαταρία,από ένα σημείο κι έπειτα αδειάζει και πρέπει να επαναφορτιστεί. Πώς; Με το να κάνετε μια παύση, να χαλαρώσετε ή να φάτε κάτι. Αν έχετε υπογλυκαιμία, η θέλησή σας καταρρέει.

 Η επιχείρηση IKEA το γνωρίζει: η διέλευση από ατέλειωτους διαδρόμους σε συνδυασμό με την προσπάθεια να μην τους ξεφύγει ούτε ένα από τα 10.000 είδη που να είναι εκτεθειμένα στους χώρους του καταστήματος προκαλεί στους καταναλωτές τρομερή κούραση προκειμένου να αποφασίσουν. Γι' αυτό τα εστιατόρια IKEA είναι τοποθετημένα ακριβώς στην μέση της <<διαδρομής του αγωνιστή>>. Ο Σουηδός γίγαντας δέχεται ευχαρίστως να θυσιάσει μέρος του χώρου του στα γλυκά, γνωρίζοντας ότι θα σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε όλη σας την ενέργεια για να αποφασίσετε να αγοράσετε κηροπήγια.

Τέσσερις κρατούμενοι σε ισραηλινή φυλακή έκαναν αίτηση για πρόωρη απόλυση.

Περίπτωση 1 (ακρόαση από το δικαστήριο στις 8:50): ένας Άραβας καταδικασμένος σε 30 μήνες φυλάκιση για απάτη. 

Περίπτωση 2 (13.27): ένας Εβραίος καταδικασμένος σε 16 μήνες φυλάκιση για επίθεση και τραυματισμό.

 Περίπτωση 3 (15.10): ένας Εβραίος καταδικασμένος σε 16 μήνες φυλάκιση για επίθεση και τραυματισμό. Περίπτωση 4 (16.35): ένας Άραβας καταδικασμένος σε 30 μήνες φυλάκιση για απάτη. 

Τι αποφάσισαν οι δικαστές; 

Η κούραση των αποφάσεων βάρυνε περισσότερο στην ζυγαριά απ' όσο η θρησκεία των κρατουμένων ή η σοβαρότητα των εγκλημάτων τους. Δέχτηκαν τις δύο πρώτες αιτήσεις διότι τότε η γλυκόζη στο αίμα τους βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα (μετά το πρόγευμα και το γεύμα), ενώ απέρριψαν τις δύο τελευταίες λόγω έλλειψης επαρκούς θέλησης για να αναλάβουν το ρίσκο μιας πρόωρης αποφυλάκισης. Προτίμησαν λοιπόν να αφήσουν  την κατάσταση ως είχε και να μην απολύσουν τους δύο κρατουμένους. 

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε εκατοντάδες  δικαστικές αποφάσεις δείχνει ότι το ποσοστό των <<θαρραλέων>> αποφάσεων μειώνεται δραματικά στη διάρκεια της ακρόασης, περνώντας από το 65% σχεδόν στο 0%, κι έπειτα, μετά από μια παύση, ανεβαίνει κατακόρυφα φτάνοντας πάλι στο 65%. Η τύχη των φυλακισμένων εξαρτάται λοιπόν πολύ από τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των δικαστών...και η δική σας τύχη από την ώρα που θα παρουσιάσετε το σχέδιό σας στον πρόεδρο της εταιρείας.

ΡΟΛΦ ΝΤΟΜΠΕΛΛΙ

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ
via

Pages