Αν περιμένετε μετά από την καλοκαιρινή «κραιπάλη» (ηλιοθεραπεία, ποτά, κοκτέιλ και μπόλικο φαγητό) η επιδερμίδα σας να παραμείνει «ακμαία»… απατάσθε.
«Είτε μας αρέσει, είτε όχι, αυτά που καταναλώνουμε επηρεάζουν την επιδερμίδα μας» είπε ο γιατρός Ariel Ostad, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.
Μερικά καλοκαιρινά παραστρατήματα δε θα σας γεράσουν, βέβαια, «εν μια νυκτί», ωστόσο αν δεν προσέξετε, τα «αποτελέσματα» σίγουρα θα φανούν στο πρόσωπό σας.
Δείτε παρακάτω τις έξι τροφές που γερνούν την επιδερμίδα και επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Time.
Γλυκά
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να εκκινήσει μια διαδικασία, που είναι γνωστή ως γλυκοζυλίωση. Όταν τρώει κανείς περισσότερη ζάχαρη από αυτή που μπορεί να επεξεργαστεί ο οργανισμός, τα μόρια ζάχαρης που «περισσεύουν» ενώνονται με τις πρωτεΐνες δημιουργώντας «τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης». Αυτά καταστρέφουν το κολλαγόνο της επιδερμίδας, την πρωτεΐνη δηλαδή που διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και ζωντανό.
Μην ξεχνάτε ακόμη, ότι τα πολλά γλυκά καταστρέφουν και τα δόντια, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη βακτηρίων, τερηδόνας και οδηγώντας και σε αποχρωματισμό των δοντιών. Κάθε φορά που τρώτε κάτι γλυκό, φροντίστε να πίνετε νερό για να ξεπλένετε το στόμα σας.
Αλκοόλ
Ένα υγιές συκώτι σημαίνει υγιές δέρμα. «Όταν το συκώτι λειτουργεί καλά, οι τοξίνες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιδερμίδα, αποβάλλονται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό» εξηγεί ο Dr. Ostad
«Όταν όμως συγκεντρωθούν τοξίνες στο συκώτι, οι οποίες δε διασπώνται όπως πρέπει, η επιδερμίδα μπορεί να εμφανίσει από ακμή, ωχρότητα μέχρι και ρυτίδες» πρόσθεσε.
Επιπλέον, το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό και διαταράσσει τον ύπνο, κάτι που έχει συνδεθεί με επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης, σύμφωνα τουλάχιστον με μια έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Case Western Reserve.
Λευκό κρασί
Το λευκό κρασί κάνει πολύ κακό στα δόντια. Το οξύ που περιέχεται στο λευκό κρασί προκαλεί ζημιά στο σμάλτο και κάνει τα δόντια πιο επιρρεπή στη δημιουργία «λεκέδων».
Καμένο κρέας
Μπορεί οι ξεροψημένες άκρες από τα παϊδάκια, τα μπιφτέκια και τις μπριζόλες να σας αρέσουν πολύ, ωστόσο αυτά ακριβώς τα κομμάτια περιέχουν προ-φλεγμονώδεις υδρογονάνθρακες και οι φλεγμονές διασπούν το κολλαγόνο της επιδερμίδας.
Δε χρειάζεται να κόψετε τα ψητά στα κάρβουνα, αρκεί να φροντίσετε να μην καταναλώνετε τα «καμένα» κομμάτια του κρέατος.
Αλμυρά φαγητά
Μπορεί να μην μαγειρεύετε με αλάτι, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν προσλαμβάνετε καθόλου αλάτι. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού και αυξάνουν την κατακράτηση υγρών από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να προσδίδουν μια ωχρή όψη.
Εάν χρειάζεστε μια γρήγορη λύση για την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα που περιέχει καφεΐνη (είναι γνωστό ότι μειώνει το πρήξιμο, όταν εφαρμόζεται τοπικά).
Επεξεργασμένο κρέας
Μπέικον, λουκάνικα, αλλαντικά και άλλες νοστιμιές. Σε αυτά αναφερόμαστε τώρα.
Πολλά από αυτά τα κρέατα περιέχουν θειώδη και άλλα συντηρητικά, τα οποία προκαλούν φλεγμονές στο δέρμα και επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Είναι ακόμη υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, το οποίο κάνει την επιδερμίδα να φαίνεται ωχρή.