«Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις εάν μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον… είναι να τον εμπιστευτείς», είχε πει κάποτε ο Ernest Hemingway. Χωρίς εμπιστοσύνη, ακόμα και μια σχέση γεμάτη πάθος και έρωτα έχει ημερομηνία λήξης! Μια σχέση, ειδικά μακροχρόνια, περνά διάφορες προκλήσεις ή περιόδους κρίσης, που σίγουρα δεν μπορούν να ξεπεραστούν με υποψίες και αμφιβολίες. Η εμπιστοσύνη χαρίζει ασφάλεια και φέρνει πιο κοντά το ζευγάρι, λειτουργώντας σαν μια «κόλλα». Οι παρακάτω οκτώ τρόποι θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια σχέση γεμάτη εμπιστοσύνη και αληθινές στιγμές…
Να είμαστε ειλικρινείς… άσχετα από το τίμημα!
Ακόμα και ένα μικρό ψέμα μπορεί να καταστρέψει την εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση. Σίγουρα είναι κακή ιδέα, να πούμε ότι δουλεύουμε μέχρι αργά, ενώ εμείς είμαστε έξω για ποτό με τους συναδέλφους μας. Ο κόσμος είναι πολύ μικρός και το ρίσκο μεγάλο! Αν αποκαλυφθεί η αλήθεια, ο σύντροφος μας θα αναρωτηθεί πόσο συχνά του λέμε ψέματα και θα σκεφτεί την απιστία. Όμως, εάν είμαστε ειλικρινείς, τότε η εμπιστοσύνη θα ριζώσει στη σχέση μας.
Προσπαθούμε να είμαστε «ανοιχτό βιβλίο» για τον άλλο
Μια ύποπτη ή πιο «κλειστή» συμπεριφορά μπορεί να δημιουργήσει υποψίες στο σύντροφο μας, όπως ακριβώς και μια ξαφνική αλλαγή. Πρέπει να υπάρχει επικοινωνία μέσα στη σχέση, ώστε να γνωρίζουμε όλο και περισσότερο τον άλλο. Έτσι, θα ξέρουμε τις συνήθειες του, θα προβλέπουμε τις αντιδράσεις του και θα τον εμπιστευόμαστε περισσότερο. Σημαντικό είναι μην λέμε μισές αλήθειες, προκειμένου να αποδεικνύουμε ότι δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα.
Δεν πρέπει να κατηγορούμε τον άλλο… χωρίς αποδείξεις!
Αν ο άλλος μας εξηγεί με λογικά επιχειρήματα ότι ζηλεύουμε χωρίς αιτία… πρέπει να τον εμπιστευτούμε! Εάν δεν έχουμε αποδείξεις, καλό είναι να μην τον κατηγορούμε, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να χαλάσει την αξιοπιστία της σχέσης μας. Αν θέλουμε να την «χτίσουμε» με εμπιστοσύνη, πρώτα εμείς πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε το σύντροφο μας. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα προχωράμε με «κλειστά» τα μάτια και τα αυτιά.
Ας μην ξεσπάμε το θυμό για τον πρώην… στο σύντροφο μας!
Μπορεί να είχαμε μερικούς άπιστους ή ανέντιμους πρώην συντρόφους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσει τα «σπασμένα» ο σύντροφός μας. Ο καθένας έχει το δικό του χαρακτήρα και ήδη έχουμε επιλέξει ότι μας καλύπτει! Πρέπει να θυμόμαστε ότι όλοι κρινόμαστε με βάση τις δικές μας ενέργειες.
Δεν κοιτάζουμε δεξιά και αριστερά, όταν είμαστε μαζί του
Η γλώσσα του σώματος και τα μάτια μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Όταν βρισκόμαστε μαζί με το σύντροφό μας, καλό είναι να κρατάμε τα μάτια μας πάνω του. Σίγουρα, όταν κοιτάμε δεξιά και αριστερά, κάνουμε τον άλλο να αισθανθεί αμήχανα και να σκεφτεί το πως συμπεριφερόμαστε, όταν βγαίνουμε έξω μόνοι μας. Για αυτό, καλύτερα είναι να μην δίνουμε δικαιώματα!
Ορίζουμε τα όρια μέσα στη σχέση ή το γάμο
Η ζήλια είναι ικανή να απειλήσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι. Εάν ο σύντροφος μας ενοχλείται, όταν ερχόμαστε πολύ κοντά με τους συναδέλφους μας… ας φροντίσουμε να μην ξεπερνάμε τα όρια. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι γνωρίζει ότι αποτελεί η νούμερο ένα προτεραιότητα μας, ώστε να νιώθει πιο σίγουρος. Απαραίτητο είναι να θέσουμε και τα δικά μας όρια, ώστε να γίνει ο άλλος «αξιόπιστος» στα μάτια μας.
Παραδεχόμαστε τα λάθη μας… από την πρώτη στιγμή!
Εάν έχουμε κρατήσει ένα μυστικό, το οποίο βγαίνει στην επιφάνεια, καλό είναι να αναλάβουμε την ευθύνη από την πρώτη στιγμή. Οι άνθρωποι κάνουν λάθη, αλλά όταν δεν τα παραδέχονται… κάνουν χειρότερη την κατάσταση! Ας εξηγήσουμε τους λόγους της συμπεριφοράς μας και ας ζητήσουμε συγνώμη. Μια τέτοια κίνηση, σίγουρα μας φέρνει πιο κοντά στην εμπιστοσύνη!
Κάνουμε πράξη τις υποσχέσεις ή τα λόγια μας
Εάν δεν ακολουθούμε τις μικρές ή μεγάλες υποσχέσεις μας, τότε ο άλλος δεν μπορεί να μας εμπιστευτεί. Εάν πούμε ότι θα επιστρέψουμε σπίτι στις 8:00, καλό είναι να είμαστε εκεί στην ώρα μας. Βέβαια, αν πρόκειται να αργήσουμε, αρκεί να αναβάλλουμε το ραντεβού μας. Όταν ο άλλος δεν μας εμπιστεύεται για μικρά ζητήματα… τότε πως θα στηριχθεί πάνω μας στα σοβαρά;
via