“H φιλοσοφία, λοιπόν, θα πρέπει να είναι η κεφαλή της παιδείας. Για την φροντίδα του σώματος οι άνθρωποι εφεύραν δύο επιστήμες, την ιατρική και την γυμναστική. Η πρώτη του δίνει υγεία και η δεύτερη τον μπολιάζει με ευεξία.
Όμως για τις αρρώστιες και τα πάθη της ψυχής το μόνο φάρμακο είναι η φιλοσοφία.Χάρη σε αυτήν και μέσω αυτής μπορούμε να γνωρίζουμε τι είναι καλό και τι αισχρό, τι είναι δίκαιο και τι άδικο, και γενικά τι επιλογές να κάνουμε στην ζωή και τι να αποφεύγουμε.
Τι στάση να τηρούμε προς τους θεούς, προς τους γονείς, προς τους γεροντότερους, προς τους νόμους, προς τους ξένους, τους κυβερνήτες, τους φίλους, τις γυναίκες και τα παιδιά μας, τους δούλους.
Ότι πρέπει να λατρεύουμε τους θεούς, να τιμούμε τους γονείς, να σεβόμαστε τους ηλικιωμένους, να πειθαρχούμε στους νόμους και τους κυβερνήτες, να αγαπάμε τους φίλους, να είμαστε συνετοί με τις γυναίκες, στοργικοί με τα παιδιά, και να μην φερόμαστε προσβλητικά στους δούλους.
Και κυρίως, το να μην χαιρόμαστε υπερβολικά όταν όλα μας πάνε καλά, μήτε να μας πιάνει η θλίψη όταν μας τυχαίνουν συμφορές, μήτε να κάνουμε έκλυτη ζωή, μήτε να οργιζόμαστε και να γινόμαστε θηρία.
Αυτά κρίνω πως είναι τα μεγαλύτερα αγαθά που έχει να προσφέρει η φιλοσοφία.”
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ- ΠΕΡΙ ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΩΓΗΣ
via