Σαραντάρης, μόνος, ψάχνει και… ψάχνεται - Point of view

Εν τάχει

Σαραντάρης, μόνος, ψάχνει και… ψάχνεται



«Ή μικρός-μικρός παντρέψου, ή μικρός καλογερέψου», λέει η παροιμία.
Πόσες φορές την άκουσαν στη ζωή τους από γονείς, συγγενείς, διαβόλους και τριβόλους. Στην αρχή, ως αστείο. Αργότερα όμως, μεταξύ σοβαρού και αστείου και με υποψία υπονοούμενου για την ηλικία τους. Και να, που φτάσανε στο κατώφλι των δεύτερων «άντα» και δε ντύθηκαν ούτε γαμπροί, ούτε καλόγεροι.
Απλώς, είναι μόνοι.

Μοναξιά… Επικίνδυνη λέξη…

Αλλά μην τους την αναφέρετε συχνά. Οι περισσότεροι, στην καλύτερη περίπτωση, ενοχλούνται. Στη χειρότερη πονάνε.

Πείτε τους απλώς «μπακούρια», ή «γεροντοκόρους». Ίσως να γελάσουνε κιόλας, αν ήδη δεν έχουνε κολλήσει οι ίδιοι στον εαυτό τους τούτες τις «ταμπέλες».

Ο «σόλο» άντρας των σαράντα παρά κάτι στην εποχή μας, έχει μια πολύ καλή -κατ’ αυτόν- δικαιολογία για το γεγονός ότι κυκλοφορεί ελεύθερος κι ωραίος:
«Μα καλά, δε βλέπετε τι γίνεται γύρω; Παντρεύονται και σ’ ένα χρόνο χωρίζουν. Επιπλέον, η αποκατάσταση στον άνδρα δεν έχει ηλικία, άρα έχω καιρό ακόμα».

Και ξεμπερδεύει . Ή, μάλλον, έτσι νομίζει…

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Υπάρχουνε πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι μόνος ένας εκπρόσωπος του «ισχυρού φύλου» που σαρανταρίζει. Οπωσδήποτε, δεν ισχύουνε για όλους τους τύπους ανδρών, αλλά αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο κομμάτι τους:

1. Δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, ως προς την προσέγγιση μιας γυναίκας.

Αισθάνονται άσχημοι, «λίγοι», ανεπαρκείς και φοβούνται την απόρριψη της άλλης πλευράς. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση, είναι ίσως η σημαντικότερη αιτία που ο άντρας κάνει συντροφιά με τη μοναξιά του. Αλλά όχι και η μόνη.

2. Δεν έχουν σταθερή δουλειά, άρα σταθερό -ή καθόλου- εισόδημα.
Η κρίση των τελευταίων χρόνων, δε θα μπορούσε να τους αφήσει ανεπηρέαστους. Έψαξαν, συζήτησαν, έστειλαν βιογραφικά, αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Πώς θα μπορέσουν λοιπόν ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που εύλογα θα έχει το έτερον ήμισυ; Άσε που ο ανδρικός εγωισμός δεν τους επιτρέπει ούτε καν να σκεφθούν το ενδεχόμενο να τους συντηρεί η γυναίκα…

3. Έχουν πληγωθεί πολύ στην ερωτική τους ζωή.
Έτσι, φοβούνται μήπως η οποιαδήποτε επόμενη σχέση τους εξελιχθεί σε «μια απ’ τα ίδια». Η παρουσία μιας γυναίκας στο πλάι τους, είναι γι’ αυτούς κίνηση υψηλού ρίσκου, με περισσότερες τις πιθανότητες αποτυχίας. Άρα, «μοναχός σου χόρευε κι όσο θέλεις πήδα» (με ό,τι περιλαμβάνει η τελευταία αποστροφή…).

4. Δε θέλουν να βάλουν «μπελά στο κεφάλι τους», όπως λένε συχνά.
Είναι εκείνοι οι άνδρες, οι οποίοι συνειδητά επιλέγουν να μοιράζονται τη ζωή τους με τον εαυτό τους, χωρίς να νιώθουν την ανάγκη να κάνουν το ίδιο με μια γυναίκα. Δεν είναι απαραίτητο να έχουν τραυματικές εμπειρίες από το παρελθόν, ή να φοβούνται κάτι. Απλώς, έτσι έχουν μάθει και φοβούνται το «ξεβόλεμα».

5. Δε μπορούν να μείνουν για πολύ καιρό με την ίδια γυναίκα.
Μπορείς να τους πεις «παρτάκηδες», «πολυγαμικούς», «τσιγγάνους», ή όπως αλλιώς θες. Το αποτέλεσμα, είναι το ίδιο. Είναι εκείνοι που βλέπουν το άλλο φύλο απλώς ως ένα μέσο για να περνάνε καλά, να ικανοποιούν τις ορέξεις τους και μετά, να πετάνε σ’ άλλα λουλουδάκια.

Για γάμο δε, ούτε κουβέντα.

Αν τους ρωτήσεις, δε θα σου πουν ότι είναι μόνοι. Όμως, όταν παριστάνεις τη «μελισσούλα» μέχρι μια σχετικά προχωρημένη ηλικία, τις περισσότερες φορές καταλήγεις «μπακούρι».

6. Έχουν άγχος ως προς το αν θα τα καταφέρουν να ικανοποιήσουν σεξουαλικά μια γυναίκα.
Κάποιοι απ’ αυτούς, είναι πιθανό ν’ αντιμετωπίζουν και σχετικό οργανικό πρόβλημα, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιοι ότι θα γίνει αντικείμενο χλευασμού από κείνη, ή τουλάχιστον θα την απομακρύνει από κοντά τους.

Ας επικεντρωθούμε όμως στη γενικότερη κατηγορία των «σαράντα παρά κάτι» ανδρών, οι οποίοι θέλουνε και σχέση και οικογένεια.
Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιστεύουν ότι τα σχέδιά τους για κάτι τέτοιο, θα μείνουν στο μυαλό τους. Βλέπουν τους φίλους τους να παντρεύονται και νιώθουν κάθε φορά και πιο μόνοι.

«Θα έλθει ποτέ η σειρά μου;», αναρωτιούνται. Κι ο φόβος του «όχι» όλο και μεγαλώνει, έπειτα από κάθε χορό του Ησαΐα που χορεύει ένας συνομήλικός τους…

Πολλοί απ’ αυτούς, επιλέγουν κάποιες συνεδρίες με ψυχολόγους, ψάχνοντας να βρουν τις ρίζες του προβλήματος και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Η ψυχοθεραπεία πολλές φορές, βοηθά στο να «τα βρουν» με τον εαυτό τους, να διώξουν τις όποιες ανασφάλειες κι ενοχές έχουν και να δουν τη ζωή με διαφορετικά μάτια.
Άλλοι, γίνονται μόνιμοι θαμώνες των γυμναστηρίων και κοπανιούνται νυχθημερόν σε διαδρόμους ή μπάρες με βάρη. Γενικότερα σε οτιδήποτε πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να «χτίσουν» ένα κορμί, το οποίο θ’ αποτελέσει αντικείμενο θαυμασμού για τις γυναίκες.
Οι περισσότεροι όμως, δεν έχουν καταλάβει ότι το «κλειδί» στο θέμα των σχέσεων, είναι η αυθεντικότητα και η ειλικρίνεια.
Να είναι ο εαυτός τους, με τα καλά και τα κακά του. Αν αυτό εκτιμηθεί από τη γυναίκα, έχει καλώς. Αν όχι, «σ’ όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δε θα μπορέσουμε».
Οπωσδήποτε χρειάζονται και οι συμβιβασμοί, αλλά όχι σε βάρος του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους. Αν αγαπάνε τον εαυτό τους και τα έχουν βρει μαζί του, τότε δεν έχουν να φοβηθούν το παραμικρό.

Σίγουρα, υπάρχει εκεί έξω μία γυναίκα που θα το εκτιμήσει…

***
Mama told me when I was young
Come sit beside me, my only son
And listen closely to what I say.
And if you do this
It will help you some sunny day.
Take your time... Don't live too fast,
Troubles will come and they will pass.
Go find a woman and you'll find love,
And don't forget son,
There is someone up above.

[Chorus:]
And be a simple kind of man.
Be something you love and understand.
Baby, be a simple kind of man.
Oh won't you do this for me son,
If you can?

Forget your lust for the rich man's gold
All that you need is in your soul,
And you can do this if you try.
All that I want for you my son,
Is to be satisfied.

[Chorus:]
And be a simple kind of man.
Be something you love and understand.
Baby, be a simple kind of man.
Oh won't you do this for me son,
If you can?

Boy, don't you worry.
You'll find yourself.
Follow your heart,
And nothing else.
You can do this,
If you try.
All that I want for you my son,
Is to be satisfied.

[Chorus:]
And be a simple kind of man.
Be something you love and understand.
Baby, be a simple kind of man.
Oh won't you do this for me son,
If you can?

Baby, be a simple, be a simple man
Oh, be something you love and understand
Baby, be a simple kind of man
via

Pages