Η ψυχή ενεργεί και διευθύνει όλο το σώμα
και όλα τα μέλη του σώματος.
Αν νομίζετε ότι γίνεται το αντίθετο…
δηλαδή ότι το σώμα κατευθύνει την ψυχή…
τότε διαβάζεις το επόμενο τραγούδι…..
Σώμα και ψυχή - 1997
Στίχοι: Αντώνης Παππάς
Μουσική: Παναγιώτης Μαθιέλλης
Τραγούδι: Άντζυ Σαμίου
Σαν κεραυνός που το σκοτάδι κάνει φως,
όταν κοιμάται ο ουρανός,
έτσι κι εσύ παραμονεύεις στη σιωπή
για την ανύποπτη στιγμή
να κάνεις λεία σου το κάθε μου φιλί ως το πρωί!
Σώμα και ψυχή μου
κι ανάσα πρωινή μου, πόσο σ’ αγαπώ!
είσαι του έρωτα τ’ αθάνατο νερό,
σώμα και ψυχή μου
κι ανάσα πρωινή μου, όταν σε φιλώ,
πίνω στα χείλη σου τ’ αθάνατο νερό και ξεδιψώ!
Σαν την πληγή που δε γνωρίζει εποχή
κι όποτε θέλει αιμορραγεί,
σαν τη φωτιά που από το τίποτα ξεσπά
κι αφήνει στάχτη όπου περνά,
έτσι κι εσύ μου καις απόψε την καρδιά στα ξαφνικά!
Οι όποιες ψυχικές διαταραχές μας συμβαίνουν….έχουν αντίκτυπο στο σωματικό μας φορέα.
Ένα από τα χαρακτηριστικά των διαφόρων διαταραχών ΑΔΕΛΦΙΑ…είναι και η μεγαλοποίηση της βαρύτητάς που δίνουμε στα προβλήματά μας…όπου αυτά συνοδεύουν μια ποικιλία συμπεριφορών, συναισθημάτων, γνωσιακών και κυρίως αντιδραστικών εκδηλώσεων, που ουσιαστικά χτυπά αλύπητα το σώμα μας.
Έτσι πολλές φορές έχουμε θυμωμένη απογοήτευση και γινόμαστε ασθενείς στο ίδιο μας το σώμα.
Κι ενώ ψάχνουμε για γιατρούς ….οι γιατροί…είμαστε ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι.
Οι διάφορες αιτιολογίες για τις όποιες διαταραχές των σωματικών μας συμπτωμάτων μπορεί να είναι:
Από γενετική και βιολογική προδιάθεση δηλαδή…να έχουμε μία αυξημένη ευαισθησία στους πόνους.
Από διάφορες πρώιμες και τραυματικές εμπειρίες της παιδικής μας ηλικίας…όπως η κακοποίηση, η βία και η στέρηση της ελευθερίας μας.
Από μαθησιακές και γνωσιακές ικανότητες…όπως απόσπαση της προσοχής, λόγω μιας ασθένειας ή ακόμη και αντίληψη ασθένειας…καθώς επίσης και αυξημένη εστίαση προσοχής σε ιδιοδεκτικές σωματικές αισθήσεις και απουσία ενίσχυσης μη σωματικών εκδηλώσεων του άγχους μας.
Από διάφορες πολιτιστικές νοοτροπίες των τόπων και των χωρών που ζούμε και επιβιώνουμε…όπου υποτιμούμε και στιγματίζουμε τις ψυχικές μας εκδηλώσεις σε σχέση με τις σωματικές.
Από διάφορες ψυχικές παθήσεις όπως…η κατάθλιψη και το άγχος…όπου εκδηλώνονται με ποικίλο βαθμό σωματικών συμπτωμάτων.
Από διάφορες σωματικές παθήσεις…όπου εκδηλώνονται με διάφορα ψυχικά συμπτώματα και μας προκαλούν ένα έντονο ψυχικό φορτίο…που μας οδηγεί σε ψυχικές διαταραχές.
Από διάφορους ψυχολογικούς παράγοντες…όπου επηρεάζουν την εξέλιξη των σωματικών μας παθήσεων…π.χ. άρνηση, δυσλειτουργική διαχείριση ή πρότυπα διαπροσωπικής αλληλεπίδρασης.
Φυσικά η βασική διαφορά στις σωματόμορφες διαταραχές είναι το ότι μπορεί να προ υπάρχουν ένα ή και περισσότερα σωματικά συμπτώματα, χωρίς φυσικά να προ υπάρχουν οι ψυχικές εκδηλώσεις με τη μορφή κανονικής ψυχικής διαταραχής, αν και μπορεί να υπάρχουν…μην αποκλείοντας…!
Η δυσκολία φυσικά έγκειται στο ότι συχνά πυκνά σημειώνεται μια αλλαγή διάγνωσης στα διάφορα άτομα, δηλαδή….κάποια στιγμή στη ζωή μας είναι πιθανό να εκδηλώσουμε μια ψυχική διαταραχή με βασικές τις αγχώδεις διαταραχές, τις διαταραχές της διάθεσης, την κατάχρηση ουσιών και αρκετές από τις πολλές διαταραχές της προσωπικότητας μας.
Όμως γενικά η παρουσία του σωματικού μας παράγοντα στις ψυχικές διαταραχές συνήθως συμβάλλει στην ανθεκτικότητά μας.
Αυτό φυσικά και δεν υπονοεί ότι δεν αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα.
Αν πάμε σε γιατρό…αυτός ή αυτή μας συνιστά συμβολή με τη μορφή της ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση των σωματόμορφων διαταραχών που είναι μεγαλύτερη από το σύνηθες, αν και δεν αποκλείεται να καταστεί αναγκαία φυσικά και η φαρμακευτική αγωγή…να σε πλακώσει δηλαδή στα χαπάκια….και ειδικά σε περιπτώσεις νοσηρότητας με διάγνωση κατάθλιψη.
Δεν απορρίπτω την ιατρική επιστήμη….αλλά θέλω από τους γιατρούς και την ιατρική επιστήμη να προωθούν την ΠΡΟΛΗΨΗ….και όχι να μας αφήνουν στο έλεος της κάθε αρρώστιας…..και να κάμουν ντεμέκ διάγνωση…και να μας πλακώνουν στα φάρμακα….μιας και το παζάρι φαρμάκων …καλά κρατεί…!
Πείτε μου έναν γιατρό….που σας έδωσε μια θεραπεία…..όπου σας είπε και σας έδωσε γραπτώς ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο….ώστε να χτυπήσει την ρίζα της ασθένειας….!
Μου θυμίζει την περίπτωση με τους δικηγόρους…ρε γιέ μου με αυτήν την υπόθεση εγώ σε μεγάλωσα και σε σπούδασα κι εσύ την τελείωσες μονομιάς….!
Κάπως έτσι έχει και με τους γιατρούς...που δεν σε θεραπεύουν τελείως…για να ξαναπάς…!
Αδέλφια….αν ξεκινήσουμε από την αρχή και αλλάξουμε λίγο τον τρόπο ζωής μας….και προσέξουμε επί της ουσίας την διατροφή μας….τότε θα δούμε πολλά οφέλη…. και η αξία του γιατρού είναι να μας παρακολουθεί συχνά και στενά….αν εφαρμόζουμε το διατεταγμένο διαιτολόγιο που μας υπέδειξε…και να δει σε βάθος χρόνου τα αποτελέσματα της θεραπείας του….και όχι άμεσα και να πειραματίζεται πάνω στο σώμα μας….σε ποια φάρμακα αντιδράμε…πότε έτσι και πότε αλλιώς….διότι αυτό βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας…κι αυτό αυξάνει την πελατεία τους….για να έχουν τις βίλες και τα κότερα…και τα παλάτια…!
Αδέλφια…..όταν έχουμε διαταραχή σωματικών συμπτωμάτων…αυτό αποκαλείται σωματοποιητική διαταραχή…δηλαδή είναι μια εκδήλωση ενός ή περισσότερων σωματικών συμπτωμάτων και υπερβολική ανησυχία και απασχόληση μ’ αυτά.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ένας πόνος, μια κόπωση, μία μορφή σεξουαλικής υφής, διάφορα προβλήματα, όπως γαστρεντερικά, νευρολογικά κλπ…όπου μας προκαλούν μια σημαντική δυσλειτουργία.
Όταν έχουμε διαταραχή λειτουργικών νευρολογικών συμπτωμάτων…αυτό αποκαλείται υστερία ή διαταραχή μετατροπής.
Όταν έχουμε διαταραχή άγχους σωματικής ασθένειας…αυτό αποκαλείται υποχονδρίαση δηλαδή….έχουμε μια έντονη ενασχόληση με το ενδεχόμενο ότι πάσχουμε ή πρόκειται να αποκτήσουμε μια σοβαρή ασθένεια.
Συνήθως αυτά τα συμπτώματα δεν υπάρχουν ή αν υπάρχουν είναι ηπιότατα.
Όταν επίσης υπάρχει υπερβολικό άγχος και κατάσταση συναγερμού σχετικά με τα θέματα υγείας, καθώς και δυσλειτουργικές συμπεριφορές π.χ. επανειλημμένοι έλεγχοι, εξετάσεις νοσηλείες και διάφορα άλλα…τότε παρατηρείται μια ίση επικράτηση των δύο φύλων…στο γενικό σχετικό πληθυσμό σε εέρευνες που έγιναν…
Οι διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις άλλες ιατρικές καταστάσεις είναι η λεγόμενη πλασματική διαταραχή δηλαδή…η εσκεμμένη υπόκριση-μίμηση σωματικών ή και ψυχολογικών συμπτωμάτων ανεξαρτήτως ατομικού οφέλους και χωρίς επίγνωση των κινήτρων που μας οδηγούν σ’ αυτήν τη συμπεριφορά.
Η διαταραχή αυτή μπορεί να φτάσει στο σημείο της εσκεμμένης πρόκλησης συμπτωμάτων στο ίδιο το άτομο π.χ. με κρυφή λήψη φαρμάκων ή σε άλλο υπό τη φροντίδα του.
Η πιο άνω διαγνωστική ταξινόμηση η λεγόμενη σωματοδυσμορφική διαταραχή δηλαδή…η έντονη ενασχόληση με ένα φανταστικό ελάττωμα στην εμφάνιση…έχει πλέον ταξινομηθεί στις ιδεοψυχαναγκαστικού τύπου διαταραχές και είναι η διαταραχή του πόνου που εντάσσεται πλέον στη βασική διάγνωση της διαταραχής σωματικών συμπτωμάτων.
Ο άνθρωπος αποτελείται από σώμα και ψυχή. Κάθε στοιχείο μόνο του δεν αποτελεί τον άνθρωπο.
Οπωσδήποτε υπάρχει σχέση και συνάφεια της ψυχής προς το σώμα.
Η ψυχή κτίσθηκε μαζί με το σώμα…την ώρα της ενσάρκωσης το έμβρυο «εν τη συλλήψει εψύχωται».
Έτσι μαζί με την σύλληψη δημιουργείται η ψυχή και «τοσούτον η ψυχή ενεργεί τότε, όσον και η σαρξ∙ κατ’ αύξησιν γαρ την του σώματος και αύτη τας οικείας ενεργείας διαδείκνυσι».
Ούτως όσο αυξάνεται το σώμα τόσο φανερώνει και τις ενέργειες της η ψυχή.
Ioannis Stogiannos