Σύγχρονη Σκλαβιά - Point of view

Εν τάχει

Σύγχρονη Σκλαβιά





Η ανθρωπογεωγραφία της σύγχρονης σκλαβιάς

Η λέξη “Σκλάβος” ακούγεται σαν να αφορά σε μια πολύ παλιά εποχή, προ πολλού. Αλλά η δουλεία δεν είναι μόνο στα βιβλία της ιστορίας. Είναι ακόμα παρούσα σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός των σύγχρονων σκλάβων εκτιμάται στα 35,8 εκατομμύρια ανθρώπους (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) σε όλο τον κόσμο που είναι παγιδευμένοι σήμερα στη δουλεία. Πρόκειται για ανθρώπους που εξαναγκάζονται σε υποχρεωτική εργασία και καταναγκαστική πορνεία. Επίσης υπάρχουν παιδιά στρατιώτες ή γυναίκες και κορίτσια που οδηγούνται σε “υποχρεωτικό” γάμο κ.λπ.

Στη Μαυριτανία “η δουλεία είναι τόσο διαδεδομένη, ώστε να φαίνεται σχεδόν φυσιολογική” σημειώνει η εφημερίδα Washington Post . Η Μαυριτανία έχει το υψηλότερο ποσοστό των ανθρώπων που ζούν στη σύγχρονη σκλαβιά. Εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν το 4% του πληθυσμού της- περίπου 155.600 άτομα- και ακολουθούν, το Ουζμπεκιστάν (3,97%), η Αϊτή (2,3%), το Κατάρ (1,36%) και η Ινδία (1,14%). Η λίστα των 10 συμπληρώνεται με: το Πακιστάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Σουδάν, τη Συρία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Σε απόλυτους αριθμούς, η Ινδία παραμένει στην κορυφή της λίστας με 14.290.000 εκατομμύρια σκλάβους και ακολουθούν: η Κίνα (3,24εκατ.), το Πακιστάν (2,06 εκατ), το Ουζμπεκιστάν (1.2 εκατ.) και η Ρωσία (1,05 εκατ.) και ακολουθούν: Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ινδονησία, Μπανγκλαντές και Ταϊλάνδη. Στο σύνολό τους, οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν το 71 % των κατ’ εκτίμηση 35,8 εκατομμύριων ανθρώπων που είναι στη σύγχρονη δουλεία.

Στη σχετική λίστα του globalslaveryindex.org ,η Ελλάδα βρίσκεται στην 156η θέση της κατάταξης (από 167 χώρες), με το ποσοστό των ανθρώπων σκλάβων να είναι 0.013 % (περίπου 1400 άνθρωποι). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι στη λίστα της ντροπής είναι όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες, με τα ποσοστά τους να είναι ανάλογα με τα ελληνικά, αλλά λόγω υψηλότερου πληθυσμού, ο αριθμός των σκλάβων να είναι μεγαλύτερος, για παράδειγμα στην Γερμανία που έχει ίδια ποσοστιαία κατάταξη με την ελληνική, ο απόλυτος αριθμός των σκλάβων είναι δεκαπλάσιος σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Όπως συνέβη και το 2013, η Μαυριτανία, κατέχει την πρώτη θέση.

Η κυβέρνηση της έχει συμφωνήσει μεταξύ άλλων, στη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου για την εκδίκαση υποθέσεων της δουλείας. Ενώ η πρόοδος αυτή αν και αξιολογείται ως σημαντική, εντούτοις θα πάρει αρκετά χρόνια για να μετριάσει το πρόβλημα.

Η Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν, είναι ένα έθνος της Κεντρικής Ασίας της οποίας η οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή βαμβακιού. Αν και είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν ακριβείς εκτιμήσεις της σύγχρονης δουλείας στο Ουζμπεκιστάν, ο ρόλος της κυβέρνησης που αναγκάζει τους πολίτες να δουλεύουν στο βαμβάκι για δύο μήνες κάθε χρόνο, έχει τεκμηριωθεί επαρκώς από πολλούς οργανισμούς.

Στις χώρες που μπήκαν στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται: Κατάρ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Σουδάν, Συρία και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Σημειώνται ότι το Κατάρ φιλοξενεί σημαντικό αριθμό αλλοδαπών εργαζομένων. Η κατάταξη του Πακιστάν, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ), του Σουδάν, της Συρίας και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας στην πρώτη δεκάδα, αντανακλά τον αντίκτυπο του πολέμου και των συγκρούσεων.

Πάνω από το ένα τοις εκατό του πληθυσμού του Πακιστάν, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, του Σουδάν, της Συρίας και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, εκτιμάται ότι βρίσκονται σε σύγχρονη δουλεία. Σε απόλυτους όρους, αυτό σημαίνει: περίπου 2.058.200 άνθρωποι από το Πακιστάν, 762.900 άνθρωποι από Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, 429.000 άνθρωποι από το Σουδάν, 258.200 άνθρωποι από τη Συρία και 52.200 άνθρωποι από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Μέχρι 13.000 «σύγχρονοι σκλάβοι» στη Μ. Βρετανία

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η βρετανική κυβέρνηση δημοσιεύει επίσημα στοιχεία- τα οποία αφορούν στο έτος 2013- σχετικά με την έκταση του προβλήματος. Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών έχει διαμορφώσει στρατηγική για την καταπολέμηση του φαινομένου

Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Μ. Βρετανία αναφορά του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία στη χώρα υπάρχουν μεταξύ 10.000 και 13.000 σύγχρονοι «σκλάβοι»- αριθμός που συνιστά αύξηση σε σχέση με εκτιμήσεις του παρελθόντος.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, τα θύματα της σύγχρονης σκλαβιάς περιλαμβάνουν γυναίκες οι οποίες έχουν εξαναγκαστεί να εκπορνευτούν, «φυλακισμένοι» οικιακοί βοηθοί και εργάτες σε χωράφια, εργοστάσια και αλιευτικά σκάφη.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η βρετανική κυβέρνηση δημοσιεύει επίσημα στοιχεία- τα οποία αφορούν στο έτος 2013- σχετικά με την έκταση του προβλήματος. Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών έχει διαμορφώσει στρατηγική για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Όπως επισημαίνεται, τα θύματα προέρχονται από πάνω από 100 χώρες, με τα περισσότερα να είναι από την Αλβανία, τη Νιγηρία, το Βιετνάμ και τη Ρουμανία. Ωστόσο, υπάρχουν και ενήλικες και παιδιά που έχουν γεννηθεί στη Βρετανία.

Σύμφωνα με περσινά δεδομένα από το Human Trafficking Centre της National Crime Agency, ο αριθμός των θυμάτων της σύγχρονης σκλαβιάς έφτανε τα 2.744.

Η παρούσα εκτίμηση προέκυψε βάσει στοιχείων της αστυνομίας, της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων της χώρας, φιλανθρωπικών οργανώσεων και της Gangmasters Licencing Authority.

Σχετικό νομοσχέδιο το οποίο προωθείται στη βουλή παρέχει στα δικαστήρια της Αγγλίας και της Ουαλίας νέες δυνατότητες όσον αφορά στην προστασία ανθρώπων που μεταφέρονται από άλλες χώρες και κρατούνται παρά τη θέλησή τους, με τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία να σχεδιάζουν αντίστοιχα μέτρα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Τερέζα Μέι υπουργό Εσωτερικών, η εν λόγω νομοθεσία αποτελεί μόνο «μέρος της απάντησης», καθώς η δυσάρεστη πραγματικότητα είναι ότι η σκλαβιά εξακολουθεί να υφίσταται ανά τον κόσμο, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Άσχημος κόσμος διαβολικός


via

Pages