«Εμφανίστηκε στη ζωή μου μετά από μια γελοία σχέση κι έναν τραγικό χωρισμό, σαν να τον είχα κάνει παραγγελία. Είναι ωραίος, έξυπνος, με χιούμορ. Έχουμε σχέση εδώ και έξι μήνες και θα ήταν η καλύτερη φάση της ζωής μου… αν δεν υπήρχε η “άλλη”. Είναι η καλύτερή του φίλη, λέει. Είναι σαν αδέλφια, λέει. Δεν υπήρξε ποτέ κάτι περισσότερο μεταξύ τους, σχέση “πλατωνική”, λέει. Και θέλω να τον πιστέψω. Όμως, όταν βλέπω το “δέσιμο” που έχουν, τα γέλια με τα ίδια αστεία, την οικειότητα, το ενδιαφέρον, μου τη δίνει. Αισθάνομαι παρείσακτη και δεν ξέρω αν θα το αντέξω».

Ας ξεκινήσουμε από ένα απλό ερώτημα: Μπορεί να υπάρξει φιλία ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα;

Iστορίες να σκεφτείς
Τι λένε οι ειδικοί; «Η ζημιά ξεκινάει από τα μίντια. Η κλασική ταινία Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι, με τη Μεγκ Ράιαν και τον Μπίλι Κρίσταλ, πριν 25 χρόνια, έπεισε τους πάντες ότι το σεξ, αργά ή γρήγορα, κάνει την εμφάνισή του στις σχέσεις των δύο φύλων και η αληθινή φιλία ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες είναι αδύνατη» λέει ο Μάικλ Μοσούρ, καθηγητής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Στα Φιλαράκια ακόμα και ο ανεπίδεκτος περί τις σχέσεις Τσάντλερ τα φτιάχνει με τη Μόνικα και, το αποκορύφωμα, σε μια κρίσιμη «καμπή» της σειράς ο χαζούλης Τζόι κάνει σχέση με τη Ρέιτσελ.
Έχει δίκιο το Χόλιγουντ που στο δικό του λεξικό βλέπει τις σχέσεις αντρών-γυναικών να είναι πάντα σεξουαλικές-ερωτικές; «Λάθος» απαντάει η Νεοϋορκέζα ψυχολόγος Λίντα Σάπαντιν. «Η δοξασία ότι άντρες και γυναίκες δεν μπορούν να είναι φίλοι έρχεται από άλλες εποχές, όταν οι γυναίκες ήταν κλεισμένες στο σπίτι και οι μόνες επαφές ανάμεσα στα φύλα ήταν ερωτικές. Σήμερα δουλεύουν μαζί, κάνουν σπορ μαζί, βρίσκονται κοινωνικά».

Θεωρίες σχεσικότητας
Βέβαια, όπως ξέρουν όλοι όσοι είχαν κάποτε σχέση με ψυχολόγο, από θεωρίες σκίζουν, αλλά πρακτικά είναι σαν να ζητάς από γκαλερίστα να σου αλλάξει καρμπιρατέρ. Αν όντως ήξεραν τα πάντα, θα ήταν όλα απλά. Με το που παρουσιαζόταν κάποιο πρόβλημα, θα πηγαίναμε, θα μας έλεγαν το χρησμό και όλα μέλι γάλα. Αντίθετα, υπάρχει μια άλλη, αμείλικτη λογική, αυτή της Φύσης που είναι ανίκητη.

Το κάλεσμα της φύσης
Η Φύση τι θέλει; Απλά πράγματα. Δεν μας έφερε εδώ για να παίζουμε τις κουμπάρες. Η Φύση θέλει οι άντρες και οι γυναίκες να κάνουν σεξ ασύστολα για τη Διαιώνιση Του Είδους. Τελεία. Αν η φιλία των φύλων ήταν χρήσιμη στη «διαιώνιση», η Φύση δεν θα είχε καμία αντίρρηση. Θα ήμασταν όλοι φίλοι, θα παίζαμε μπριτζ και θα γλιτώναμε πολλά δράματα. Όμως, επειδή προφανώς δεν είναι, μέχρι να πάμε όλοι από μετεωρίτη ή επειδή κάποιος ηλίθιος πάτησε το λάθος κόκκινο κουμπί, η Φύση θα επιμένει ξεροκέφαλα στην απλή μαθηματική της εξίσωση: άντρας + γυναίκα = σεξ. Όλα τα άλλα είναι θεωρίες που προσθέτουν μηδενικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς συγκεκριμένων ευυπόληπτων επαγγελματικών ομάδων.

Been there, done that
Επομένως, «αληθινή φιλία» ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα, αν δεν έχει λυθεί οριστικά και αμετάκλητα το σεξουαλικό θέμα, δεν υπάρχει, ξέχνα το. Και το σεξουαλικό θεωρείται λήξαν στις εξής τρεις περιπτώσεις: (α) Το έχουν κάνει και για χ-ψ λόγους τούς τέλειωσε αμοιβαία, αλλά συμπαθιούνται τόσο ώστε αποφάσισαν να είναι «φίλοι». (β) Ο ένας ή η άλλη είναι Κουασιμόδος (αν είναι και οι δυο και το ξέρουν, πάλι το ερωτικό δεν αποκλείεται). (γ) Ο ένας ή η άλλη είναι γκέι. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η «φιλία» τους είναι ανάμεσα στην πλευρά που ζει κρυφοκαψούρα και την άλλη που δεν ενδιαφέρεται, αλλά βολεύεται κι εκμεταλλεύεται – ή, αν το ενδιαφέρον είναι ισορροπημένο και αμφίδρομο, είναι σαν τις νάρκες που έχουν ξεχαστεί στον ωκεανό. Κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα σκάσει.

Στο θέμα μας
Στη δική σου περίπτωση δεν προσδιορίζεις, αλλά μάλλον αποκλείεται η φίλη του να είναι Κουασιμόδος ή γκέι – αλλιώς δεν θα είχες φρουμάξει. Αν είναι σχέση «εκμετάλλευσης» (εκείνη γουστάρει κι εκείνος αρμέγει «φιλία»), δεν κινδυνεύεις. Το ανάποδο μάλλον δύσκολο, γιατί λογικά δεν θα σε είχε εμφανίσει στον κρυφό του έρωτα – αν όμως ισχύει τέτοια τρέλα, έχεις χοντρό πρόβλημα. Οπότε, για το δικό σου καλό ελπίζουμε να σου λέει ψέματα, να έχει παίξει σεξ μεταξύ τους και να το έχουν ξεπεράσει. Σε αυτή την περίπτωση θεωρητικά δεν απειλείσαι, αλλά σου σπάνε τα νεύρα. Έχεις δύο επιλογές: να την κοντράρεις ή να την κάνεις φίλη. Ας τις δούμε σε μεγέθυνση.


Μην αρχίζεις τα «Τη συμπαθώ, αλλά…», ξέρουμε ποια είναι η αλήθεια. Η Φύση σου σε οδηγεί να τη μισήσεις και πολύ σωστά, γιατί η Φύση είναι σκληρή και θέλει σύγκρουση για να επικρατήσει το δυνατότερο θηλυκό. Άρα, ιδέα πρώτη: να προσπαθήσεις να τη διώξεις.
Μπορείς; Σόρι, αλλά δεν σε κόβω για Τσακ Νόρις. Αν μπορούσες, θα το είχες κάνει και δεν θα ήμασταν εδώ να συζητάμε. Που σημαίνει ότι αυτή η γυναίκα είναι δυνατή και παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του δικού σου. Αφού, όπως λες, είναι ωραίος και έξυπνος, ο τίτλος «καλύτερή του φίλη» σημαίνει πολλά. Ότι την αισθάνεται δικό του άνθρωπο, είναι «δοκιμασμένη» ποιος ξέρει σε ποιες τούνδρες και στενωπούς, άρα την εμπιστεύεται πέρα από εφήμερες σχέσεις (και η δική σας δεν είναι ακόμα αυτό που θα λέγαμε «βράχος»). Αν θέλεις να χρησιμοποιήσουμε παρομοίωση ζωικού βασιλείου, αυτή είναι η παλιά λέαινα κι εσύ μπροστά της είσαι ακόμα γατάκι.
Ξέρω, έχεις φάει τα προπέρσινα Μανόλο σου τώρα, αλλά ψέματα να σου πω; Αν πας να τη θάψεις, έστω ύπουλα, στα μάτια του δικού σου (που προφανώς καταλαβαίνει ότι ζηλεύεις – αλλιώς δεν θα επέμενε ότι «είμαστε μόνο φίλοι», «πλατωνικοί», τίρου-ρίρου-πίου) θα φανείς bitchy και φτηνή. Άσε που και εκείνη (γυναίκα είναι) σε περιμένει στη γωνία, να σε καταρρίψει σαν πύραυλος Κρουζ που χτυπάει χαρταετό.
Αν παίξεις το παιχνίδι «πετάω μπηχτές», μπροστά του ή σε όλη την παρέα, εκείνη απλώς μπορεί: α) να σε αγνοήσει (υπεράνω), β) να το παίξει «θλιμμένα λαβωμένη» (θύμα) ή γ) να σου τη βγει καταπέλτης και να μείνεις μόνη σαν (σίχαμα) λεμόνι να βουλιάζεις στην κινούμενη άμμο της δικής σου αμηχανίας ή σαν αρνί κομμένο παϊδάκια, που αναρωτιέται πού διάολο έμαθε αυτός ο Φρέντι να χειρίζεται τόσο καλά το αλυσοπρίονο. Τι μένει;


Να την κάνεις φίλη σου. Ειλικρινά και χωρίς υστεροβουλία. Ξέχνα τι μπορεί να έχει παιχτεί μεταξύ τους στο παρελθόν και μην πας να την ψαρέψεις (γατάκι). Έχεις μόνο μία ευκαιρία και με οποιαδήποτε δηθενιά τη χάνεις, την κάνεις πιο καχύποπτη και αποφασισμένη να σε εξαφανίσει.
Άνοιξε την καρδιά σου (καλά, όχι και τελείως, δεν λες τίποτα που δεν χρειάζεται να μάθει κι εκείνος), ζήτα της με τρόπο «βοήθεια» και αγωνίσου (χωρίς δουλοπρέπεια) να την κάνεις και δική σου φίλη. Τι θα κερδίσεις; Τα πάντα. Το βασικότερο, μια ισχυρή σύμμαχο στο δικό του κόσμο. Αν σε πιστέψει και αναλάβει το «μάνατζμέντ» σου, στα δύσκολα αυτή θα σε υποστηρίξει εξηγώντας του από γυναικεία οπτική: γιατί θύμωσες, γιατί έπαθες υστερία, γιατί του έψαξες το κινητό, γιατί συμπεριφέρεσαι σαν εξωγήινη.
Και αν η σχέση σας προχωρήσει και κάποια στιγμή εμφανιστεί το θωρηκτό «μαμά του», πάλι εκείνη θα σε ξελασπώσει. Οι μαμάδες των αντρών είναι, φυσικά, καχύποπτες απέναντι σε οποιαδήποτε υποψήφια νύφη, αλλά πολύ δεκτικές απέναντι στην «καλύτερη φίλη» του κανακάρη (ξέρουν ότι «φίλη» είναι αυτή που έχει πια μπει στην ασφαλή για όλους περιοχή του friend zone).

Friend of story
Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο. Με σύμμαχο την καλύτερή του φίλη, δεν θα κινδυνέψεις ποτέ (εκτός κι αν θέλεις) να πας διακοπές με σκηνή στο Δέλτα του Έβρου, να κατέβεις με ράφτινγκ Λούσιο και Αλφειό ή να διασχίσεις περπατώντας το φαράγγι της Σαμαριάς. Ούτε να πάρεις ποτέ δώρο στα γενέθλιά σου ένα πουλόβερ «από μαλλί Shetland, που αντέχει στους μείον είκοσι». Τελικά, σε συμφέρει η καλύτερή του φίλη – αν την κάνεις φίλη σου.