Από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους μέχρι και σήμερα όλοι προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα “τι είναι η ευτυχία”. Οι απαντήσεις ποικίλουν όπως και οι άνθρωποι. Τι καθορίζει όμως το επίπεδο της ευτυχίας μας;
![Successful business team](https://sciencearchives.files.wordpress.com/2014/11/happy-employees.jpg?w=540&h=340)
Ο ιδρυτής της θετικής ψυχολογίας, καθηγητής Martin Seligman δίνει την παρακάτω εξίσωση για την ευτυχία: Ε=Γ+Κ+Ε, δηλαδή η ευτυχία είναι το αποτέλεσμα της γενετικής προδιάθεσης, της κοινωνικής συγκυρίας και των ενεργειών μας.
Επιπλέον, η Σόνια Lyubomirsky, εξέχουσα ερευνήτρια στον τομέα της ευτυχίας επισημαίνει ότι αν θα είμαστε ευτυχισμένοι ή όχι στη ζωή μας, εξαρτάται κατά 50% από γονιδιακούς παράγοντες, κατά 10% από τις συγκυρίες της ζωής και κατά 40% από δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας.
![more-happy](https://sciencearchives.files.wordpress.com/2014/11/more-happy.jpg?w=510)
Ξεκινήστε λοιπόν να μειώνετε βαθμιαία τα αρνητικά σενάρια του τύπου “όλα είναι χάλια”, “όλα μου πάνε στραβά”, “η κατάσταση είναι δύσκολη” κ.α. Στη δε διάρκεια της ημέρας κάντε ένα τρικ, κάθε φορά που σκεπτόσαστε κάτι άσχημο θα το αφήνετε στην άκρη για μια συγκεκριμένη ώρα που θα ονομάσετε “η ώρα της καταστροφολογίας”.
Τι θα συμβεί; Θα αντιληφθείτε ότι με το να σκέφτεστε όλα τα αρνητικά οδηγείστε μόνο σε αδιέξοδο. Τι θα κερδίσετε; Ένα νέο τρόπο σκέψης, πιο θετικό, πιο δημιουργικό, ο οποίος θα σας βοηθήσει να μειώσετε τη “δυστυχία” σας. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν ανακαλούμε δυσάρεστα γεγονότα, το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι αισθήματα απογοήτευσης, έλλειψη συγκέντρωσης και μείωση της απόδοσης σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.
Ίσως πολλοί ισχυριστούν ότι δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεπτόμαστε. Όμως όλες οι επιστημονικές έρευνες καταλήγουν ότι ο άνθρωπος αλλάζει αρκεί να το θελήσει. Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ευτυχία είναι αποτέλεσμα όλων αυτών που έχουμε και όχι όλων αυτών που θα θέλαμε να είχαμε..