Άνδρες εναντίων γυναικών: Η αιώνια πάλη των 2 φύλων! - Point of view

Εν τάχει

Άνδρες εναντίων γυναικών: Η αιώνια πάλη των 2 φύλων!




  Παρατηρούμε τις τελευταίες δεκαετίες ότι σε καφετέριες, bars, clubs, και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης συχνάζουν στην πλειοψηφία τους μεγάλες αντροπαρέες και γυναικοπαρέες, αλλά σπανιότερα ανάμεικτες παρέες. Διαισθάνομαι παράλληλα όμως ότι στις σκέψεις και τα συναισθήματα των ανδρών και γυναικών κυριαρχεί η προσδοκία να γνωρίσουν τον άνδρα ή τη γυναίκα, που θα τους έλκει ερωτικά, ώστε να γίνει το ξεκίνημα μίας καινούριας σχέσης. Ταυτόχρονα με αυτήν την όμορφη αναζήτηση, παρατηρώ ότι τα δύο φύλα έχουν την τάση αποξένωσης, ως απόρροια της φοβικής ή και της εχθρικής συνθήκης που υπάρχει μεταξύ τους ανά τους αιώνες. Παρόλο που τα τελευταία 50 χρόνια υπάρχει στα χαρτιά η ισότητα των 2 φύλων διαπιστώνω ότι κάθε άλλο παρά ίσοι αισθάνονται οι άνδρες και γυναίκες.
Γιατί τα 2 φύλα δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.
Γιατί τα 2 φύλα συμπεριφέρονται σαν ξένοι μεταξύ τους.


   Άνδρες φοβούνται να προσεγγίσουν τις γυναίκες και το αντίθετο. Δυστυχώς όλα ξεκινούν από το σύστημα θεσμών, αξιών, πεποιθήσεων της κοινωνίας. Η κοινωνία μέσω των θεσμών της, διαπαιδαγωγεί τον άνθρωπο να αναπτύσσει κοινωνική συμπεριφορά, φοβική, απαξιωτική ακόμα και εχθρική για το αντίθετο φύλο και πιο συγκεκριμένα:
  • Ο άνδρας ως αρσενικό πρότυπο-κυνηγός-θύτης να εντοπίζει όσες περισσότερες γυναίκες-πράγματα, ώστε να αυτοεπιβεβαιώνει τον ανδρισμό του και παράλληλα να μην αφήσει να τον “τυλιξει” κάποια γυναίκα (δεσμευτεί).
  • Η γυναίκα ως θύμα-τρόπαιο, να αποτρέψει να την εκμεταλλευτεί ο άνδρας-θύτης, και να σχεδιάσει, μέσω της δωροδοκίας, να αντιστρέψει τους ρόλους. Έτσι, ως γυναίκα-θύτης τελικά να βρει έναν άνδρα-θύμα (όπως λέγεται εσφαλμένα «καλό παιδί»), και να αποκατασταθεί κοινωνικά.
  Η «διαμάχη» των δύο φίλων εντείνεται επίσης από κάποιες εσφαλμένες πεποιθήσεις της κοινωνίας που οι κυριότερες είναι:
Το σεξ είναι «ταμπού»
Το σεξ πέρασε στην κοινωνία, από μία φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, ως κάτι για τ οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε και να βιώνουμε ενοχή. Από τους κόλπους της οικογένειας, το σεξ αντιμετωπίζεται ως κάτι κρυφό, που δεν πρέπει να αναφερόμαστε σε αυτό, ή αντιμετωπίζεται με αστεϊσμό, με αποτέλεσμα στο παιδί να γεννιούνται ενοχικές σκέψεις και συναισθήματα και να μην αναζητά απαντήσεις, ή να ζητά απαντήσεις σε λάθος ή επικίνδυνους τόπους [ΜΜΕ, διαδίκτυο]. Παράλληλα, η μη αναφορά στο θέμα τους σεξ και η έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, αφήνει απροστάτευτους τους ανήλικους, λόγω άγνοιας, στους παιδεραστές ή στους συνομηλίκους τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κακοποιηθούν σεξουαλικά. Παρατηρούμε επίσης ότι όσο σε κοινωνικές ομάδες αντιμετωπίζεται το σεξ σαν «ταμπού», αναπτύσσονται σε μεγαλύτερα ποσοστά τα κρούσματα παιδεραστίας και κακοποίησης των ανηλίκων, καθώς και επίσης αύξησης των αφροδίσιων νοσημάτων και ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων.

Το σεξ είναι μέσο εξουσίας και χειραγώγησης 
Το σεξ χρησιμοποιείται ως μέσω εξουσίας και χειραγώγησης. Μέσω τους σεξ οι άνδρες επιβάλλουν στις γυναίκες την εξουσία και υποταγή ενώ παράλληλα οι γυναίκες το χρησιμοποιούν ως μοχλό χειραγώγησης και επιρροής των ανδρών

Το σεξ είναι μέσο δημοφιλίας 
Το σεξ χρησιμοποιείται ως μέσο αποδοχής και ένταξης στις κοινωνικές ομάδες. Παρατηρούμε ότι όσες περισσότερες εμπειρίες και «πέραση» έχει ένας άνδρας τόσο πιο περισσότερη δημοτικότητα και μεγαλύτερη αποδοχή λαμβάνει από τα άτομα της κοινωνίας, ενώ αντίστοιχα όσο πιο ερωτική και ποθητή είναι μία γυναίκα λαμβάνει αντίστοιχα μεγαλύτερη αποδοχή και δημοφιλία. Δυστυχώς, το κριτήριο της επιλογής συντρόφου καθορίζεται από το βαθμό δημοφιλίας και κοινωνικού status του έτερου ήμισυ και όχι τον βαθμό έλξης σε πνευματικό, συναισθηματικό και ερωτικό τομέα. 

Διαπιστώνουμε ότι με τις παραπάνω πεποιθήσεις η «πάλη» μεταξύ των δύο φίλων θα συνεχίζεται, ενώ στην πραγματικότητα αυτά που μας ενώνουν είναι συντριπτικά περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Υπάρχουν τρόποι να γεφυρωθεί το χάσμα. Προτείνω τους εξής:

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση 
Το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης να μπει στα σχολεία από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ώστε να παιδιά να ενημερωθούν με σαφήνεια και αντικειμενικότητα για το θέμα του σεξ. Επίσης το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης οφείλουν να παρακολουθήσουν και οι γονείς, ώστε να μάθουν να ενημερώσουν σωστά τα παιδιά τους.

Να αντιμετωπίζουμε το αντίθετο φύλο πρωτίστως ως συνάνθρωπό μας. 
Οι άνδρες και γυναίκες έχουν παρόμοιες σκέψεις, αισθήματα, επιθυμίες και θέλω. Αυτό που χρειάζεται είναι να προσεγγίζουν αρχικά ο ένας τον άλλον με κίνητρο την γνωριμία και όχι τη σεξουαλική ικανοποίηση. Σε αυτά τα θεμέλια μπορεί να χτιστεί υγιής σχέση μεταξύ των δύο φύλων. 

Άνδρες εναντίων γυναικών: Η αιώνια πάλη των 2 φύλων! Γιατί τα 2 φύλα συμπεριφέρονται σαν ξένοι μεταξύ τουςΝα εκφράζουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας
Να μάθουμε να μιλάμε και να εκφραζόμαστε με αξιοπρέπεια για τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Όσο πιο ειλικρινείς είμαστε με τους άλλους, τόσο πιο ειλικρινείς σχέσεις χτίζουμε, που βασίζονται στην εμπιστοσύνη.


Να απενοχοποιήσουμε το σεξ 

Να το απενοχοποιήσουμε από το μυαλό και την καρδιά μας. Το σεξ είναι μία φυσιολογική λειτουργία, που λογίζεται ως «καλή» ή «κακή» ανάλογα με τον τρόπο χρήσης της.

Οι άνδρες και οι γυναίκες είναι καιρός να μιλήσουν με ειλικρίνεια. Να βγάλουν τις μάσκες και τα φαντάσματα του παρελθόντος και να εκφράσουν τα παράπονα, τα θέλω και τις επιθυμίες τους.
Γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν!

Ιωάννης Στρέζος
Λαμπαterre Blog
via

Pages