Playlist για το Φθινόπωρο - Point of view

Εν τάχει

Playlist για το Φθινόπωρο




Στο σχολείο μαθαίναμε ότι το φθινόπωρο έρχονται τα πρωτοβρόχια, ότι τα φύλλα στα δέντρα κιτρινίζουν και πέφτουν και ότι ο ουρανός γίνεται γκρίζος. Αυτά μπορεί και να μην τα καταλαβαίνεις αν ζεις σε μια μεγάλη πόλη όπως η Αθήνα, αλλά σίγουρα καταλαβαίνεις ότι η μέρα μικραίνει και η νύχτα μεγαλώνει, ότι το πρωινό χουζούρι είναι πολύ πολύ γλυκό, ότι τα πρώτα κρύα έρχονται, ότι η βροχή κάνει μια πολύ όμορφη μουσική, ότι θέλεις να περνάς περισσότερες ώρες στο σπίτι. Αυτή είναι μια λίστα με τραγούδια και μελωδίες που έχουν θέμα τους το φθινόπωρο ή τα συναισθήματα που ταιριάζουν με αυτή την εποχή.
------
1. Antonio Vivaldi - "Autumn"
Τέσσερις εποχές και αντίστοιχα τέσσερα κονσέρτα για βιολί γραμμένα το 1725. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα της μπαρόκ μουσικής. Η πλήρης αποτύπωση της κάθε εποχής σε νότες!




2. Yves Montand - "Les Feuilles Mortes"
Η καλύτερη εκτέλεση σε ένα από τα πιο πολυδιακευασμένα κομμάτια στην ιστορία της μουσικής. Μάλλον διασκευασμένο σε όλες τις γλώσσες του πλανήτη. Γραμμένο το 1945 σε μουσική του Joseph Kosma και στίχους του ποιητή Jacques Prévert, Ταξίδι στο φθινοπωρινό Παρίσι...



3. U2 - "October"
Τραγούδι από το ομότιτλο album των U2 που κυκλοφόρησε το 1981. Ένα ήρεμο, ατμοσφαιρικό, σχεδόν instrumental κομμάτι, που μας έδειξε πρώτη φορά, ότι οι U2 μπορούν με ευκολία να ξεφύγουν από τον ήχο τους με θεαματικά αποτελέσματα.




4. Billie Holiday - "Autumn In New York"
Ένα jazz standard γραμμένο από τον Vernon Duke το 1934 για το musical "Thumbs Up!" που παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά στο Broadway. Πολλές οι εκτελέσεις του, πολλές και οι φωνές που το έχουν τραγουδήσει, ανάμεσά τους η Sarah Vaughan, η Ella Fitzgerald και Billie Holiday.


 
5. Ganga - "Autumn"
Μια από εκείνες τις περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι η electronica είναι μια εξέλιξη της κλασικής μουσικής. Ο Δανός Christian Ronn που κρύβεται πίσω από το όνομα Ganga έχει συνθέσει μια απόλυτα εθιστική φθινοπωρινή μελωδία.




6. John Coltrane and Johnny Hartman – "Autumn Serenade"
O John Coltrane και ο Johnny Hartman μπορεί να γνωρίστηκαν στα 40’s όταν ήταν μέλη του συγκροτήματος του Dizzy Gillespie, αλλά μόλις το 1963 αποφάσισαν να μπουν μαζί στο studio και να ηχογραφήσουν το album με τίτλο "John Coltrane and Johnny Hartman" και να κυκλοφορήσουν ένα από τα must-have jazz albums.




7. The Vines - "Autumn Shade II"
Το φθινόπωρο στην Αυστραλία έχει alternative rock και ψυχεδελικούς ήχους. Το κομμάτι υπάρχει στο “Winning Days”, το δεύτερο album των The Vines που ηχογραφήθηκε στην Νέα Υόρκη και κυκλοφόρησε το 2004.




8. Paolo Nutini - "Autumn"
To 2006 o 19 ετών Σκοτσέζος Paolo Nutini κυκλοφορεί το ντεμπούτο album του με τίτλο “These Streets”. Ο Paolo Nutini έγραψε τα περισσότερα κομμάτια του album μετά τον χωρισμό του από την Teri Brogan, την κοπέλα του από την ηλικία των 15 (!) Το φθινόπωρο μιας σχέσης.




9. Guns N’ Ross - "November Rain"
Ο ορισμός του power ballad. O Axl Rose κάθεται στο πιάνο, συνθέτει και ερμηνεύει ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια τραγούδια των Guns N’ Roses. Το τραγούδι γράφτηκε το 1983 και κυκλοφόρησε ως single το 1992.


 
10. Yo La Tengo - "Autumn Sweater"

Κομμάτι από το “I Can Hear the Heart Beating as One” το album των Yo La Tengo που κυκλοφόρησε το 1997. Το “Autumn Sweater” θεωρήθηκε από πολλούς κριτικούς ως το καλύτερο του album, ενώ από κάποιους άλλους ένα από τα καλύτερα των Yo La Tengo.




11. Justin Hayward - "Forever Autumn"
O Jeff Wayne, ο Gary Osborne και ο Paul Vigrass γράφουν τη μελωδία το 1969 ως jingle για ένα διαφημιστικό της Lego. Αργότερα του βάζουν στίχους και το κυκλοφορούν σε album. Μερικά χρόνια μετά ο Jeff Wayne ηχογραφεί και πάλι το κομμάτι και αποφασίζει ότι θα ταίριαζε μια φωνή όπως αυτή του “Nights in White Satin” και έτσι ο Justin Hayward των Moody Blues ερμηνεύει το τραγούδι και το 1978 φτάνει στο #5 των UK Singles Chart.




12. Pet Shop Boys - "My October Symphony"
To 1990 οι Pet Shop Boys αλλάζουν ελαφρά τον ήχο τους και κυκλοφορούν το “Behaviour” ένα από τα καλύτερά άλμπουμ τους. Κιθάρα στο “My October Symphony” παίζει ο Johnny Marr των The Smiths.




13. The White Stripes – "Dead Leaves And The Dirty Ground"
O Jack Gillis και η Meg White παντρεύονται το 1996. Ο Jack Gillis παίρνει το επίθετο της γυναίκας του και ονομάζεται Jack White. H  Meg White μαθαίνει drums και μαζί με τον Jack σχηματίζουν τους The White Stripes. To 2000, πριν γνωρίσουν τη μεγάλη επιτυχία, παίρνουν διαζύγιο. Τόσο το ίδιο το “Dead Leaves And The Dirty Ground”, όσο και το video clip του αναφέρεται στο τέλος της σχέσης τους.




14. The Strawbs - "Autumn"
Ένα συγκρότημα από την Αγγλία που στα 70’’s κυκλοφορεί το album με τίτλο “Hero and Heroine”. Σε αυτό βρίσκεται το “Autumn” το οποίο δεν είναι ένα τραγούδι αλλά μια τριλογία που αποτελείται από τα "Heroine's Theme”, "Deep Summer Sleep” και "The Winter Long”.




15. Sea Wolf - "Leaves In The River"
O τίτλος και μόνο δημιουργεί εικόνες. Το κομμάτι έχει για background ήχους βροχής. Αν το ακούσετε βλέποντας τη βροχή από το παράθυρό σας, θα κολλήστε για πάντα!




16. The Kinks - "Autumn Almanac"
O Ray Davis γράφει το κομμάτι και οι The Kings το κυκλοφορούν ως non album track το 1967 σε δύο εκδόσεις, μια μονοφωνική και μια στέρεο. Το κομμάτι είναι από τα classics των The Kings η δομή του διδάσκεται σε αρκετές διάσημες σχολές μουσικής.




17. Simon & Garfunkel - "Leaves That Are Green"
Το κομμάτι υπάρχει στο “The Paul Simon Songbook” του Paul Simon του 1965. Το ίδιο κομμάτι υπάρχει και στο “Sound Of Silence” των Simon & Garfunkel του 1966. Άβυσσος η δισκογραφία! Leaves that are green, turn to brown...






18. Donna summer - "Autumn Changes"
Γιατί το φθινόπωρο θέλει τη disco του! H Casablanca Records κυκλοφορεί το 1976 την απάντηση στις “Τέσσερις Εποχές” του Antonio Vivaldi με τίτλο “Four Seasons Of Love”. Στο εξώφυλλο η Donna Summer φορώντας ένα κρεμ κορμάκι, ξαπλώνει νωχελικά σε ένα λαμπρό φεγγάρι (αυτά είναι εξώφυλλα)!




19. Natalie Merchant - "Autumn Lullaby"

Ένα φθινοπωρινό νανούρισμα από το “Leave Your Sleep”, το διπλό album της Natalie Merchant, που έχει θέμα του την παιδική ηλικία και περιλαμβάνει μουσική και ποίηση από τη Βρετανία και την Αμερική του 19ο και του 20ο αιώνα.






20. The Last Bison - "Autumn Snow"

Επειδή σε κάποια μέρη του πλανήτη μπορεί να χιονίζει το φθινόπωρο...

 

Pages