Είναι στο χέρι μας να νιώθουμε καλά; - Point of view

Εν τάχει

Είναι στο χέρι μας να νιώθουμε καλά;





Ναι, είναι! Αποφασίστε να αισθανθείτε καλά και αυτό θα συμβεί! Ας δούμε δέκα εύκολους τρόπους που ο καθένας από εμάς μπορεί να ακολουθήσει και να αλλάξει θετικά τη στάση ζωής του.


1) Νούμερο ένα μυστικό: Αισιοδοξία.

Το ιδανικό είναι να είστε «φύσει και θέσει» αισιόδοξοι. Αυτό σας εξασφαλίζει μια ζωή γεμάτη χαρά, ανεξαρτήτως καταστάσεων, γιατί είστε μέσα σας πλήρεις. Αν όμως δεν είναι στη φύση σας, και πάλι μπορείτε να οπλίσετε τον εαυτό σας με αισιοδοξία.
Όπως λένε οι Μόντι Πάιθονς «να βλέπετε πάντα τη θετική πλευρά της ζωής».Άλλωστε δεν υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τον κόσμο υποκειμενικά, ανάλογα με το δικό του φίλτρο. Είναι στο χέρι σας λοιπόν αν θα έχετε θετικό ή αρνητικό φίλτρο. Αναλογικά, θα λέγαμε ότι το φίλτρο της αντίληψης, που όλοι εξ ορισμού έχουμε, είναι σαν να φοράμε μονίμως στο πρόσωπο μας ένα πέπλο, που μέσω αυτού βλέπουμε τον κόσμο. Εσείς λοιπόν τι θα διαλέγατε; Ένα λευκό πέπλο σαν αυτό που φοράνε οι νύφες, ή ένα μαύρο σαν αυτό που φοράνε οι χήρες;


2) Αδερφάκι του πρώτου: Χαμόγελο

Το χαμόγελο σας ομορφαίνει, γλυκαίνει το πρόσωπό σας και σας κάνει αυτομάτως να νιώθετε καλύτερα. Είναι αδύνατο να χαμογελάει κάποιος και την ίδια στιγμή να νιώθει χάλια. Είναι αλήθεια, δοκιμάστε το.


3) Να κρατάτε το σώμα σας ευθυτενές

Ένα πολύ απλό κόλπο για να νιώθετε καλύτερα είναι να κρατάτε το σώμα σας στητό και σε ευθεία, σαν λαμπάδα, είτε περπατάτε, είτε κάθεστε. Το καμαρωτό περπάτημα και στήσιμο χαρίζει στους άντρες λεβεντιά και στις γυναίκες χάρη. Ακόμα και αν νιώθετε χάλια, μην αφήσετε το σώμα σας να σας προδώσει καμπουριάζοντας. «Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι κρατούν το σώμα τους στητό, οι δυστυχισμένοι προχωρούν σκυφτοί».
Τι μπορείτε να κάνετε; Πάρτε βαθιά ανάσα, σηκώστε ψηλά τα χέρια και κατεβάστε τα ρίχνοντας πίσω τους ώμους. Αυτό αυτόματα θα ισιώσει το σώμα σας και θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα. Και μην ξεχνάτε: το γνωστό σύμβολο της ομορφιάς, ο Κουασιμόδος, ήταν καμπούρης!


4) Να ελέγχετε τις σκέψεις σας

Τα συναισθήματα δημιουργούνται από τις σκέψεις. Άρα κάθε συναίσθημα που νιώθετε, οφείλεται στη σκέψη που έχετε εκείνη τη στιγμή στο μυαλό σας.Είναι αδύνατον να νιώσετε ζήλια αν δεν κάνετε σκέψεις ζήλιας. Είναι αδύνατον να νιώσετε άγχος, αν δεν κάνετε αρνητικές σκέψεις του τύπου «Θα αποτύχω», «Θα χάσω τη δουλειά μου», «Δεν θα προλάβω την προθεσμία». Και αυτό είναι αλήθεια!! Τσεκάρετέ το! Κάθε φορά που νιώθετε ένα αρνητικό συναίσθημα, ελέγξτε τις σκέψεις που έχετε στο μυαλό σας. Αντικαταστήστε αμέσως κάθε αρνητική σκέψη με μια θετική. Κρατήστε σταθερά τις θετικές σκέψεις μέσα σας και θα δείτε άμεσα τη διάθεσή σας να αλλάζει προς το καλύτερο.
Εξασκηθείτε σε αυτή την τεχνική και σιγά-σιγά θα σας γίνει βίωμα και θα σκέφτεστε μονίμως θετικά. Είναι σαν την οδήγηση. Όταν μαθαίνεις, σκέφτεσαι προσεκτικά κάθε κίνηση, προτού την κάνεις. Μετά όμως από πολύ εξάσκηση, κοινώς πολλές ώρες στο τιμόνι, οδηγείς πλέον χωρίς να σκέφτεσαι. Έχει γίνει ασυνείδητη ικανότητα. Έτσι και η θετική σκέψη. Από ασυνείδητη ανικανότητα (Δεν μπορώ, αλλά και δεν γνωρίζω ότι δεν μπορώ), μπορεί να γίνει ασυνείδητη ικανότητα!


5) Κάντε ευχάριστα πράγματα

Βγείτε βόλτα στη φύση, μαζευτείτε με φίλους και κάντε πλάκα, διασκεδάστε. Να φροντίζετε κάθε μέρα να κάνετε έστω μια μικρή ασχολία που σας ευχαριστεί. Έχετε υποχρέωση στον εαυτό σας και στους ανθρώπους που αγαπάτε, να βρίσκετε τρόπους να γεμίζετε τις μπαταρίες σας. Αν μονίμως θυσιάζετε τον εαυτό σας και αυτά που σας ευχαριστούν, λόγω υποχρεώσεων, μην νομίζετε ότι κάνετε καλό σε κανέναν με αυτό τον τρόπο. Ο εαυτός μας είναι σαν μια δεξαμενή ενέργειας, η οποία για να δίνει σε άλλους θα πρέπει και από κάπου να γεμίζει. Θα πρέπει να υπάρχει ροή! Διαφορετικά, αν μόνο δίνει και ποτέ δεν παίρνει, κάποια στιγμή θα στερέψει. Ή για να το πούμε πιο λαϊκά «αν κλατάρει το γαϊδούρι…».


6) Να σας κάνετε πλάκα

Μην παίρνετε τον εαυτό σας πολύ στα σοβαρά! Πιθανώς να σας σοκάρει αυτή άποψη, όμως ο εαυτός σας είναι από τα λίγα πράγματα που δεν αξίζει να παίρνετε στα σοβαρά. Κάντε πλάκα μαζί του. Διακωμωδήστε τον και μαζί και τις καταστάσεις που σας ενοχλούν. Οι άνθρωποι που αυτοσαρκάζονται ζουν πιο ξένοιαστη ζωή. Σαν τα μικρά παιδιά που δεν φοβούνται μη γίνουν ρεζίλι και κάνουν αυτό που λαχταράει η ψυχή τους.
Να είστε και δεκτικοί στην πλάκα. Μην παρεξηγήστε για ψύλλου πήδημα. Οι άνθρωποι που δέχονται το χιούμορ, αφενός περνάνε καλύτερα και αφετέρου είναι πιο ευχάριστη παρέα. Αν πιάσετε τον εαυτό σας να θυμώνει με τη σάτιρα, σας ανάβει λαμπάκι ο οργανισμός σας ότι κάτι δεν πάει καλά. Σημαίνει ότι έχει αλλοιωθεί το φίλτρο της αντίληψής σας και σας κάνει να τα βλέπετε όλα πιο μαύρα και βαριά από ότι πραγματικά είναι. Και αν αφήνετε ακόμα και την πλάκα να σας χαλάει τη διάθεση, τότε δίνετε αξία σε κάτι που δεν αξίζει.


7) Βάλτε το χορό στη ζωή σας

Μην χάνετε ευκαιρία να χορεύετε. Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που λένε ότι δεν ξέρουν να χορεύουν, με αποτέλεσμα να μην χορεύουν ποτέ. Δεν έχει σημασία αν ξέρετε τα βήματα ή αν χορεύετε ωραία. Σημασία έχει να μην στερείτε στον εαυτό σας μια τέτοια απόλαυση.
Ο χορός είναι εκτόνωση, χαρίζει ευεξία, γυμνάζει το σώμα και γεμίζει τον εγκέφαλό μας με αισθήματα χαράς και ικανοποίησης. Λάτιν ή κρητικά, ποντιακά ή καλαματιανό, αφήστε το χορό να σας μαγέψει. Και αν δεν ξέρετε να χορεύετε, αφεθείτε απλώς στο ρυθμό. Χορέψτε με την ψυχή σας. Χορέψτε γελοία. Διακωμωδήστε το για να σας φύγουν οι ντροπές.
Αντί να παλεύετε να χορέψετε καλά και να φαίνεστε σφιγμένοι, νιώστε το ρυθμό και κάντε βλακείες. Και να γελάνε μαζί σας δεν πειράζει, μισή ντροπή δική τους, μισή δική σας. Στην τελική αυτοί που θα γελάνε, είναι αυτοί που τελικά κάθονται και σας χαζεύουν. Στο κάτω-κάτω δείτε και αυτό θετικά. Χαρίζετε με το ταλέντο σας γέλιο στον κόσμο. Αυτό από μόνο του είναι θετικό. Πάντως μην αφήνετε ευκαιρία για χορό να πάει χαμένη και χορέψτε με ένταση, με ενέργεια.
Οι έντονες στιγμές είναι αυτές που τελικά μένουν και έχουμε κάτι να διηγούμαστε. Αν πάτε Σάββατο βράδυ σε ένα γλέντι γάμου τι θα θέλατε να έχετε να πείτε τη Δευτέρα στους συναδέρφους σας; «Πήγα, χόρευα όλα νύχτα και γλέντησα με την ψυχή μου», ή «Έκατσα στο τραπέζι και έφαγα όλο το μπουφέ!»;


8) Να βλέπετε τις καταστάσεις με προοπτική

Να βλέπετε πέρα από τον εαυτό σας τον κόσμο γύρω σας. Ειδικά αν αντιμετωπίζετε δύσκολες καταστάσεις, βοηθάει πάντα να βάζετε προοπτική στη σκέψη σας. Δεν γυρνάει όλος ο κόσμος γύρω από τον εαυτό σας και σίγουρα μέσα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, το πρόβλημά σας φαντάζει ασήμαντο. Η επαφή με τη φύση πάντα βοηθάει στο να διευρύνεται η σκέψη και να αποκτάει προοπτική. Και η προοπτική με τη σειρά της, καλλιεργεί τη φαντασία και μας επιτρέπει να βρίσκουμε δημιουργικές λύσεις. Ο Νεύτωνας ανακάλυψε το νόμο της βαρύτητας, βλέποντας να πέφτει ένα μήλο στο κεφάλι του. Πιστεύετε ότι εκείνη τη στιγμή αυτό έψαχνε να ανακαλύψει ή μήπως σκεφτόταν κάτι άλλο που τον προβλημάτιζε;… Ποιός ξέρει!


9) Να προσφέρετε

Μια άλλη διάσταση προοπτικής είναι να «βλέπετε» και τους ανθρώπους γύρω σας. Σύμφωνα με τον Αίσωπο «υπάρχει πάντα κάποιος σε χειρότερη μοίρα από τη δική σου». Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε όταν νιώθετε έλλειψη ή στενοχώρια, είναι να προσφέρετε. Εθελοντικά και χωρίς προσδοκία για αντάλλαγμα, να προσφέρετε. Χρόνο, χρήμα, υλικά αγαθά, την ενέργειά σας, την αγάπη σας, ό,τι και αν έχετε να διαθέσετε, για κάποιους είναι πολύτιμα. Όσο για εσάς και μόνο η πράξη της προσφοράς θα σας κάνει να νιώσετε «γεμάτοι» και πιο δυνατοί.


10) Να έχετε πίστη

Η πίστη κινεί βουνά. Απ’ όπου και αν αντλείτε δύναμη να θυμάστε ότι η πίστη είναι ανεξάντλητη πηγή δύναμης και ενέργειας. Από περιπτώσεις επιχειρηματιών που ξεκίνησαν από το μηδέν και έχτισαν ομίλους, μέχρι περιπτώσεις ασθενών που νίκησαν τον καρκίνο με τη δύναμη της θέλησής τους… Κοινή συνισταμένη: η θέληση που πηγάζει πάντα από την πίστη.
Κορυφαίο παράδειγμα της αξίας της πίστης, με διαφορά το θετικότερο γεγονός του αιώνα-κυριολεκτικά ένα θαύμα- οι άνθρωποι που βγήκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια του ανθρακωρυχείου της Χιλής, όπου έζησαν θαμμένοι για 68 μέρες! Πώς να μην σκέφτεται ένας άνθρωπος θετικά μετά από αυτό;
via

Pages