7 χαρακτηριστικά των ευφυών ανθρώπων - Point of view

Εν τάχει

7 χαρακτηριστικά των ευφυών ανθρώπων


 Kim ung yong



Η ευφυία και η αναγνώρισή της, είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα της ανθρωπότητας. Αυτή η ανάγκη για ικανότητα αναγνώρισης του έξυπνου ανθρώπου, οδήγησε σε θεωρίες για τη δημιουργία ενός δείκτη ευφυίας (IQ). Ο δείκτης ευφυίας, παρουσιάζει αρκετά προβλήματα και έτσι οι ειδικοί, έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στοιχεία που …προδίδουν έναν έξυπνο άνθρωπο και δε χρειάζεται να είμαστε ειδικοί για να τα παρατηρήσουμε. Επειδή η ευφυία έχει ταυτιστεί λανθασμένα με το «καλό», θα αναφερθούμε και στα αρνητικά χαρακτηριστικά που έχουν οι έξυπνοι άνθρωποι.


  1. Η περιέργειά τους…είναι παρεξηγήσιμη!
Οι άνθρωποι έχουμε στη φύση μας την περιέργεια. Όμως οι άνθρωποι που θέλουν να χρησιμοποιούν το μυαλό τους περισσότερο, έχουν περιέργεια για πράγματα που βρίσκονται σε γη, νερό και αέρα. Συνήθως η περιέργεια καταλήγει να τους γίνεται εμμονή και δεν είναι περιέργεια «φυσιολογική» για την εκάστοτε ηλικία που διανύουν.
  1. Πριν πάνε κάπου…ξέρουν πρώτα το πώς θα βγουν.
Οι έξυπνοι άνθρωποι διατηρούν αυτήν την ειδοποιό διαφορά σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Έχουν σχέδιο και λειτουργούν βάσει στρατηγικής. Είναι οπαδοί του Προμηθέα…και έτσι προνοούν.
  1. Οι στόχοι, είναι πάντα εφικτοί.
Οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση και το πιο σημαντικό, δεν είναι αυτοπεποίθηση «ψώνιου». Η γνήσια αυτοπεποίθηση προέρχεται από την εξής υπόθεση: Αφού όλα μπορούν να γίνουν αντικείμενα μάθησης, τότε…όλα γίνονται! Όλα μαθαίνονται λοιπόν, αφού όλα γίνονται –εύκολα ή δύσκολα- αντιληπτά.
  1. Δεν τους ενδιαφέρει τόσο το «όνομα» και η ιδιότητα που έχει κάποιος αλλά αυτό που λέει και κάνει.
Άλλη μια απόρροια της γνήσιας αυτοπεποίθησης που έχουν οι έξυπνοι άνθρωποι είναι η «απιστία» που δείχνουν σε αυτό που λέμε «αυθεντίες». Τα πάντα περνάνε από αμφισβήτηση. Για αυτούς, υπάρχει ο κόσμος του ορθού και ο κόσμος του λάθους. Όλα τα υπόλοιπα είναι γαρνιτούρα που συνοδεύουν το κυρίως πιάτο…
Όπως είπαμε, τα χαρακτηριστικά τους δεν είναι μόνο καλά και γοητευτικά. Υπάρχουν και κάποια άλλα τα οποία είναι περισσότερο βλαβερά.
  1. Καλωσήρθατε στη χώρα των…ξεροκέφαλων.
Ο έξυπνος άνθρωπος μολονότι ακούει τα πάντα και συζητάει για τα πάντα ως λάτρης της μάθησης, καταλήγει πάντα σε κάτι. Αν καταλήξει κάπου, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει άποψη εκτός και αν αυτό που πιστεύει, πάψει να λειτουργεί. Στον κόσμο του σωστού και του λάθους, υπάρχει αναγκαστικά το «ναι» και το «όχι». Οι περισσότεροι άνθρωποι κουράζονται γύρω τους και τους αποκαλούν τουλάχιστον απόλυτους.
  1. Ζωή άστατη και ανθυγιεινή.
Ο ευφυής άνθρωπος θεωρεί πως ο εγκέφαλος υποκαθιστά όλα τα όργανα και όλες τις λειτουργίες του οργανισμού…Αυτός είναι και από τους λίγους παραλογισμούς που υιοθετεί ως στάση ζωής. Η αυπνία και το «ευέλικτο ωράριο ύπνου», είναι η πιο κοινή κακή συνήθεια στους έξυπνους ανθρώπους. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται όλη η λειτουργία του οργανισμού. Το βράδυ γι’ αυτούς έχει άλλη σημασία. Βεβαίως, υπάρχουν και ευφυείς που ξεφεύγουν πολύ περισσότερο από τις αυπνίες όμως είναι κυρίως εκείνοι που τελικά δεν ακολούθησαν τις κλίσεις τους…
  1. «Ψειρίζουν» τους γύρω τους.
Πώς θα μπορούσαμε να κατατάξουμε την εκλεκτική συμπεριφορά κάποιου; Οι έξυπνοι άνθρωποι συνήθως το παρατραβάνε. Κοιτούν τα πράγματα σα να διορθώνουν γραπτό…Το μάτι τους, πάει στο λάθος! Είπαμε! Ο κόσμος γι’ αυτούς έχει σωστά πράγματα και λάθος πράγματα. Συχνά, οι άνθρωποι που δεν τους μοιάζουν τους μοιάζουν ανυπόφοροι, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, αδιάφοροι. Δεν θέλουν να αντιληφθούν το διαφορετικό πράγμα ως κάτι τέτοιο. Αν συνυπολογίσουμε και τον αυθορμητισμό που τους διακρίνει, οι έξυπνοι άνθρωποι γίνονται σπανίως συμπαθείς στην πρώτη γνωριμία και χαρακτηρίζονται ως «Α.Ξ», δηλαδή, αντιπαθητικοί ξερόλες.
Φωτό από: Harald Groven / (CC BY-SA 2.0)

via

Pages