Εμίρηδες και εφοπλιστές στην κούρσα για το «φιλέτο» της Εκκλησίας στον Λαιμό - Point of view

Εν τάχει

Εμίρηδες και εφοπλιστές στην κούρσα για το «φιλέτο» της Εκκλησίας στον Λαιμό





Εως το τέλος του έτους θα κινηθεί η διαδικασία για την αξιοποίηση της έκτασης των 83 στρεμμάτων που έχει η Αρχιεπισκοπή στον Λαιμό της Βουλιαγμένης. Η περιοχή μεταξύ της πλαζ του «Αστέρα» και των παραθαλάσσιων κατοικιών που διαθέτουν στο Καβούρι μερικοί από τους επιφανέστερους Ελληνες επιχειρηματίες, εφοπλιστές κ.ά. συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον προτού καν κινηθούν επίσημα οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από μια στοιχειώδη διαδικασία διερεύνησης της αγοράς, η συγκεκριμένη παραθαλάσσια έκταση συγκεντρώνει ισχυρό διεθνές και εγχώριο ενδιαφέρον.

Μεταξύ άλλων, λέγεται ότι έχει τραβήξει την προσοχή του εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θάνι. Ο πολυσυζητημένος τελευταία εμίρης, λόγω της αγοράς εκ μέρους του της Οξυάς και άλλων τεσσάρων νησιών στο Ιόνιο, καθώς και μιας έκτασης στη Ζάκυνθο, είναι διεθνώς ο διαθρησκευτικός ηγέτης του Ισλάμ και με την ιδιότητα αυτή διατηρεί δεσμούς με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Είναι προφανές ότι τα 83 στρέμματα στον Λαιμό ενδιαφέρουν και τον Φερίτ Σαχένκ, αφεντικό του ομίλου Dogus, ο οποίος μαζί με αραβικά funds αγόρασε τα περίπου 300 στρέμματα του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, έκταση όμορη με την ιδιοκτησία της Εκκλησίας. Ούτως ή άλλως, η αξία της συγκεκριμένης περιοχής θα αυξηθεί με την ολοκλήρωση του project για επτάστερο ξενοδοχείο και βίλες στον «Αστέρα». 






Ενδιαφέρον για το εκκλησιαστικό-φιλέτο φέρεται να εκφράζουν και ισχυροί εφοπλιστές, όπως η οικογένεια Μαρτίνου, η οποία κατοικεί στην περιοχή και είναι γνωστή για τις μεγάλες επενδύσεις της σε real estate σε όλη την Ελλάδα. Στην ίδια τροχιά λέγεται ότι είναι και η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, καθώς οι ιδιοκτήτες του «Costa Navarino» έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση του «Αστέρα».

Προφανώς μόλις ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία ο αριθμός των ενδιαφερομένων θα αυξηθεί θεαματικά. Η εκμετάλλευση της περιοχής θα γίνει με βάση το μοντέλο της μακροχρόνιας μίσθωσης. Η αξιοποίηση των 83 στρεμμάτων στον Λαιμό Βουλιαγμένης είναι το crash test της Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε. (ΕΑΕΑΠ) για τα επόμενα βήματα εκμετάλλευσης των περιουσιακών της στοιχείων.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προκηρυχθεί ανοιχτός διαγωνισμός για την επιλογή της εταιρείας η οποία θα ενεργεί ως σύμβουλος της ΕΑΕΑΠ για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής της περιουσίας. Ηδη η ΕΑΕΑΠ έχει έρθει σε επαφή και έχει ακούσει ιδέες από τη Ηill International, τη CBRE, την Dimand A.E. και την Cushman & Wakefield.

Η τελευταία μάλιστα έχει εκδηλώσει την επιθυμία να παράσχει δωρεάν τις υπηρεσίες της στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης. Ωστόσο, η επιλογή θα γίνει με διαγωνισμό. Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ των συγκεκριμένων εταιρειών και της ΕΑΕΑΠ η έκταση θα παραχωρηθεί για δραστηριότητες χαμηλής όχλησης και ήπιας εκμετάλλευσης που δεν θα αλλοιώσουν το περιβάλλον. 






Ουσιαστικά, η αξιοποίηση των 83 στρεμμάτων της Εκκλησίας θα είναι μια προέκταση του project στον «Αστέρα», όπου δύο μονάδες θα παραμείνουν σε λειτουργία προσφέροντας ξενοδοχειακές υπηρεσίες 7 αστέρων ενώ προβλέπεται να οικοδομηθούν περίπου 15 βίλες υψηλών προδιαγραφών. Το μοντέλο για την όμορη ιδιοκτησία των 83 στρεμμάτων προβλέπει τη δημιουργία περίπου 10 πολυτελών κατοικιών.

Η δημιουργία της είναι μια κοινή πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Οι δύο άνδρες έχουν πολύ καλές σχέσεις και συγκρότησαν τη συγκεκριμένη εταιρεία η οποία απαλλάσσεται μεν από την πληρωμή φόρων, αλλά το 50% των εσόδων της από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας θα πηγαίνει για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους και το υπόλοιπο για τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων της Εκκλησίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αρχιεπισκοπή σιτίζει σε καθημερινή βάση 53.000 άτομα στην Αθήνα, δραστηριότητα που ο κ. Ιερώνυμος θέλει να ενισχύσει και με τα έσοδα από την εκμετάλλευση της περιουσίας που σήμερα παραμένει αναξιοποίητη.

Ταυτόχρονα, το Δημόσιο έχει δεσμευτεί να παράσχει τα κατάλληλα εργαλεία σε νομοθετικό και διοικητικό επίπεδο που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας. Η ΕΑΕΑΠ διοικείται από πενταμελές συμβούλιο, όπου τρία μέλη (Πέτρος Σουρέτης, επικεφαλής της Intrakat, Αρις Συγγρός του Invest In Greece, και Μιχαήλ Καρλούτσος) έχουν διοριστεί από την Εκκλησία και δύο από το Δημόσιο. Η ευθύνη διαχείρισής της ξεκινά από την εισφορά των ακινήτων από την Αρχιεπισκοπή.

Τα 83 στρέμματα στον Λαιμό θα έχουν μεταβιβαστεί από την Αρχιεπισκοπή στην ΕΑΕΑΠ έως τον Οκτώβριο, ενώ στο μεταξύ θα έχει επιλεγεί και ο εξειδικευμένος σύμβουλος ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας. Στην ΕΑΕΑΠ θα παραχωρήσει τα ακίνητά της η Αρχιεπισκοπή, ενώ και οι υπόλοιπες μητροπόλεις, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να εισφέρουν ακίνητα ιδιοκτησίας τους.

Σειρά παίρνουν τα 3.500 στρέμματα της Μονής Πεντέλης

Την περιουσία της Εκκλησίας διαχειρίζεται η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ), η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε με επιτυχία διαγωνισμό για την αξιοποίηση του κτιρίου όπου στεγαζόταν παλαιότερα το υπουργείο Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως. Στον διαγωνισμό όπου συμμετείχαν επίσης ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη και μια τεχνική εταιρεία κέρδισε ο ξενοδοχειακός όμιλος Ηλέκτρα. Το κτίριο νοικιάστηκε για 40 χρόνια και θα γίνει μια επένδυση 20 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει 120 θέσεις εργασίας με σκοπό να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο της αλυσίδας. Ενδιαφέρον για την ενοικίαση του συγκεκριμένου κτιρίου είχε επιδείξει και η γερμανική αλυσίδα «Μotel One».

Εφόσον ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου η διαδικασία για την αξιοποίηση των 83 στρεμμάτων στον Λαιμό, σειρά θα πάρουν τα 3.500 στρέμματα στην Πεντέλη της ομώνυμης μονής και το οικόπεδο δίπλα από το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

¦ Λεωφόρος Αλεξάνδρας: Το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι δεσμευμένο επί 18 χρόνια από τον Δήμο Αθηναίων.
Ο Αρχιεπίσκοπος θα επιδιώξει, σε συνεννόηση με τον δήμο, να ελευθερωθεί.

¦ Μονή Πεντέλης: Για τα 3.500 στρέμματα στην Πεντέλη η Εκκλησία προώθησε τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, γεγονός που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από τους κατοίκους, με αποτέλεσμα οι σχεδιασμοί να παγώσουν.

¦ Βουλιαγμένη - Βάρκιζα: Ενα άλλο περιουσιακό στοιχείο της Αρχιεπισκοπής είναι τα 1.200 στρέμματα στην παραθαλάσσια περιοχή της Φασκομηλιάς, μεταξύ της Λίμνης Βουλιαγμένης και της Βάρκιζας. Για τη συγκεκριμένη περιοχή λέγεται ότι είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον εφοπλιστή Πάρη Δράγνη. Ωστόσο, η αξιοποίηση θα καθυστερήσει καθώς υπάρχουν και ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες.

¦ Κολωνάκι: Άλλο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της Αρχιεπισκοπής είναι τα 11,5 στρέμματα στη Δεινοκράτους στο Κολωνάκι.
Toυ Αλέξανδρου Κασιμάτη
via

Pages