Πως ξεκίνησε το φιλί - Point of view

Εν τάχει

Πως ξεκίνησε το φιλί




Το φιλί είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, μια από τις πιο παράξενες ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι ανθρωπολόγοι υποστηρίζουν ότι το φιλί είναι η εξέλιξη της κίνησης που έκαναν οι άνθρωποι, αιώνες πριν, προσπαθώντας να μυρίσουν τον άλλον σε μια προσπάθεια να αντλήσουν πληροφορίες για εκείνον.
“Σε κάποιο σημείο, γλίστρησαν και κατέληξαν στα χείλη και έκριναν ότι είναι πολύ καλύτερα”, λέει ο Βον Μπράιαντ, ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο Τέξας A&M και αυθεντία στο θέμα της εξέλιξης του φιλιού.
Για το μεγαλύτερο μέρος της πρώιμης ανθρώπινης ιστορίας, η όσφρηση ήταν η πιο σημαντική από τις αισθήσεις για τις διαπροσωπικές σχέσεις, εξηγεί η Σέριλ Κίρσενμπαουμ, συγγραφέας του βιβλίου “Η Επιστήμη του Φιλιού”.
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν την όσφρηση για να διαπιστώσουν τη διάθεση του άλλου, την υγεία του και την κοινωνική του θέση, λέει η ίδια.
“Έτριβαν τη μύτη τους στο πρόσωπο του άλλου γιατί στο πρόσωπό μας υπάρχουν οσφρητικοί αδένες και με το χρόνο το τρίψιμο στο πρόσωπο μεταφέρθηκε στα χείλη κι έτσι γεννήθηκε το φιλί ως κοινωνικός χαιρετισμός”, λέει η Κίρσενμπαουμ.
Το φιλί ως ρομαντική έκφραση θεωρείται ότι ξεκίνησε στην Ινδία, όπου το μεγαλύτερο ινδικό έπος που γράφτηκε στα σανσκριτικά περίπου το 1.000 π.κ.ε. το Μαχαμπχαράτα, περιελάμβανε τις πρώτες περιγραφές ενός ρομαντικού φιλιού στην ιστορία.
“Ακούμπησε το στόμα της στο στόμα μου και έκανε έναν ήχο που μου προκάλεσε ευχαρίστηση”, αναφέρει το ποίημα.


Οι ιστορικοί θεωρούν ότι την εποχή εκείνη, το ρομαντικό φιλί ήταν άγνωστο στον υπόλοιπο κόσμο και ότι στην Ευρώπη έγινε γνωστό από τον Αλέξανδρο.
Στην αρχαία Ελλάδα, το φιλί ήταν ένας τρόπος για να επικοινωνήσει κάποιος την τάξη του, την κοινωνική του θέση και την πίστη του, μεταξύ ανδρών στο στρατό κυρίως, σύμφωνα με την ίδια.
“Ήταν ένας τρόπος να εκφράσει κάποιος ένα είδος κοινωνικής ιεραρχίας”, εξηγεί.
Το φιλί αναφέρεται και στην Οδύσσεια του Ομήρου, αλλά ως μια μορφή ικεσίας, όχι ως ρομαντική έκφραση, λέει η Κίρσενμπαουμ. Για παράδειγμα, ο Οδυσσέας επιστρέφει στην πατρίδα και δέχεται το φιλί ενός από τους σκλάβους.
Για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, το σημείο που φιλάει κάποιος τον άλλον δείχνει τη θέση του σε μια βασιλική οικογένεια ή στο στρατό.
Κάποιος που ήταν κοινωνικά ισότιμος θα φιλούσε έναν άλλον άνδρα στο στόμα, ενώ οι υποδεέστεροι στρατιώτες, οι υπηρέτες και οι σκλάβοι φιλούσαν το μάγουλο, το χέρι, τα πόδια, τα ρούχα ή ακόμα και το έδαφος μπροστά σε κάποιον που εθεωρείτο πολύ ανώτερης καταγωγής για να δεχτεί φιλί. Αυτό συνεχίστηκε και τον 18ο αιώνα.
Αλλά την εποχή του Ιούλιου Καίσαρα, οι Ρωμαίοι έβλεπαν διαφορετικά το φιλί. Στη συλλογή του των ερωτικών ελεγειών “Amores” (Έρωτες), ο Οβίδιος αναφέρεται στο “savium”, το οποίο οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν “φιλί της ψυχής” και που σήμερα –εξηγεί ο Μπράιαντ–είναι το γαλλικό φιλί.
Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Τιβέριος επιχείρησε να απαγορεύσει το φιλί γιατί θεωρούσε ότι έτσι μεταδιδόταν η λέπρα, λέει η Κίρσενμπαουμ.



“Αλλά απέτυχε, γιατί στους ανθρώπους άρεσε πραγματικά να φιλιούνται”, προσθέτει.
Στη Βίβλο, το φιλί αναφέρεται εννέα φορές, αλλά μόνο στην Προς Ρωμαίους επιστολή πρόκειται για ρομαντικό φιλί. Υπάρχει το φιλί της προδοσίας (του Ιούδα), φιλιά χαιρετισμού, φιλιά υποταγής και το φιλί της ζωής στο βιβλίο της Γενέσεως.
Πολλοί Πάπες προσπάθησαν στη διάρκεια του χρόνου να απαγορεύσουν το ρομαντικό φιλί. Το 1312 ο Πάπας Κλεμέντιος Ε’ διακήρυξε ότι “το φιλί που δίδεται με σκοπό τη συνουσία εκτός γάμου θα θεωρείται θανάσιμο αμάρτημα”.
Την εποχή εκείνη το φιλί παρέμενε άγνωστο στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Όταν οι ευρωπαίοι ιεραπόστολοι μετέβησαν στην Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία τον 19ο αιώνα, διέδωσαν το φιλί σε μέρη όπου το αποστρέφονταν.
“Διέδωσαν το φιλί μαζί με τον λόγο του Θεού σε πολλούς από αυτούς τους λαούς”, λέει ο Μπράιαντ.
Στην Ιαπωνία, το φιλί εθεωρείτο προσβλητικό όταν το διέδωσαν οι Αμερικανοί τον 19ο αιώνα. Όταν εκτέθηκε στο Τόκιο το γλυπτό του Ροντέν, “Το Φιλί”(φώτο κάτω), τη δεκαετία του 1920, το έκρυψαν πίσω από ένα παραβάν, ενώ οι σκηνές με φιλιά αφαιρούνταν προσεκτικά από τις ταινίες του Χόλιγουντ που προβάλλονταν στην υπό κατοχή Ιαπωνία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σήμερα το φιλί λαμβάνει πολλές διαφορετικές έννοιες, σύμφωνα με τον σύμβουλο σχέσεων στο Σικάγο Τζέφρι Σάμπερ, συγγραφέα ενός βιβλίου για τη σημασία του φιλιού.


Τι να ξέρετε για το Γαλλικό φιλί




Το βλέπετε σύχνα στις ταινίες, σε σκοτεινούς δρόμους. Το Γαλλικό φιλί είναι διαχρονικά το πιο ρομαντικό φιλί, όπου και αν ζείς.
Παρακάτω διαβάστε προσεκτικά τα 11 βήματα που πρέπει να κάνετε για να έχετε ένα από τα καλύτερα φιλιά.
  1. Υγραίνετε τα χείλη σας: Με τα υγρά χείλη η κίνηση θα γίνεται πιο εύκολα. Περάστε ελαφρά με την γλώσσα σας τα χείλη σας. Κάντε το μόνο μία φορά, γιατί με την δεύτερη μπορεί να παραγίνουν υγρά και να έχουμε ένα δυσάρεστο αποτέλεσμα.
  2. Πλαγιάστε ελαφρά το κεφάλι σας: Αν είστε ευθεία, οι μύτες σας θα σας είναι εμπόδιο! Για να το αποφύγετε αυτό, πλαγιάστε το κεφάλι σας από τη μια μεριά, μόνο βεβαιωθείτε ότι δεν θα διαλέξετε την ίδια μεριά!
  3. Κλείστε τα μάτια σας:  Όταν πλησιάζετε ο ένας τον άλλον, κοιτάξτε στα μάτια του/της παρτενέρ σας, αλλά όταν πλησιάσετε αρκετά κοντά, κλείστε τα. Θα ήταν κάπως τρομακτικό να φιλιέστε και το βλέμμα σου να είναι αλλού! Παρόλα αυτά εάν θέλετε να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά, να κοιτάτε τον/την παρτενέρ σας.
  4. Ξεκινήστε με το στόμα κλειστό: Το Γαλλικό φιλί γίνεται με ανοιχτό στόμα, αλλά ξεκινάτε με το στόμα κλειστό και στη συνέχεια ανοίξτε αργά το στόμα σας. Είναι όπως, για παράδειγμα, όταν ξεκινάς να μάθεις γαλλικά, πρώτα θα μάθεις γραμματική και μετά όλα τα άλλα, έτσι και το γαλλικό φιλί. Καλό θα ήταν κάθε φορά να ξεκινάς με κλειστό το στόμα.
  5. Εξερεύνησε μα την γλώσσα σου:Άν καταλάβεις ότι ο/η παρτενέρ σου απολαμβάνει το φιλί σας, άνοιξε το στόμα σου λίγο πιο πολύ και σιγά σπρώξε τη γλώσσα σου μέσα στο στόμα του. Η γλώσσα είναι πολύ ευαίσθητη και αγγίζοντας τη γλώσσα του/της με δική σου θέληση, θα τον ευχαριστήσεις. Μήν βάλεις την γλώσσα σου πολύ βαθιά στο στόμα του/της! Συνήθως, αν το άλλο πρόσωπο θέλει κιάλλο, θα το πάρει!
  6. Πάρτο αργά:  Τα φιλιά με πάθος είναι καλά μερικές φορές, αλλά για να ευχαριστηθείς ένα γαλλικό φιλί, το παίρνεις αργά! Μην βιαστείς, πάρε τον χρόνο σου και εξερεύνησε το στόμα του/της παρτενέρ σου.
  7. Ανάσα:  Αν το φιλί σας κρατήσει αρκετή ώρα, είναι εύκολο να ξεχάσεις να αναπνεύσεις! Πίστεψέ με, δεν είναι ρομάντικο να αλλάζει το χρώμα του προσώπου σου σε μωβ! Πάρε μικρές ανάσες από τη μύτη σας κατά τη διάρκεια του φιλιού σας. Αν εσύ και ο/η παρτενέρ σου είστε άνετα, προσπαθήστε να αναπνεύσετε απο το στόμα(το να μοιράζεστε την ανάσα σας, μπορεί να είναι εξίσου ρομάντικο).
  8. Συνδύασε το: Όταν νιώσεις άνετα, δοκίμασε να κάνεις κάτι ταυτόχρονα. Πρόσθεσε ποικιλία! Μερικές φορές φίλα τον/την με πιο πολύ πάθος και άλλες φορές δώσε μεγαλύτερη σημασία στα χείλη του/της παρά στη γλώσσα.
  9. Χρησιμοποίησε τα χέρια σου: Κατά τη διάρκεια του φιλιού, ειδικά του πρώτου, κράτα τα χέρια του ‘’ευγενικά’’. Στην αρχή έχε τα χέρια σου στη μέση του και σιγά σιγά άρχισε να τον χαϊδεύεις στην πλάτη ή στο πρόσωπο και στα μαλλιά. Επίσης, μπορείς να έχεις τα χέρια σου γύρο απο το λαιμό του κατά τη διάρκεια του φιλιού. Αυτό δίχνει οτι είσαι άνετη μαζί του. Κράτα ελαφρά με τα χέρια σου το πρόσωπο του παρτενέρ σου στα μάγουλα και στον λαιμό.
  10. Διάβασε τη γλώσσα του σώματος του:Ο καθένας φιλάει διαφορετικά και ο καθένας προτιμάει διαφορετικά πράγματα-δεν υπάρχει σωστός τρόπος. Αυτό που ξεχωρίζει τους καλούς από τους άσχετους, είναι η δυνατότητα στο να καταλάβουν τη γλώσσα του σώματος σου. Φυσικά αν ο παρτενέρ σας τραβηχτεί νιώθει άβολα, τότε πρέπει να το πάτε πιο αργά. Το καλό φιλί απαιτεί, πάρε-δώσε, γι’αυτό διάβασε την γλώσσα του σώματος του παρτενέρ σου και δώσε σημασία στα στοιχεία που σου δείχνουν ότι κάνεις κάτι που του/της αρέσει. Άσε τον/την παρτενέρ σου να σε φιλήσει πίσω.
  11. Ανακάλυψε το στύλ σου: Όπως το γαλλικό φιλί ετσι και όλα τα άλλα είδη χρειάζονται εξάσκηση. Θα γίνεσαι όλο και καλύτερος/η όσο περισσότερο το κάνεις.

Pages