Μην εμπιστεύεσαι το συνηθισμένο - Point of view

Εν τάχει

Μην εμπιστεύεσαι το συνηθισμένο



Να δυσπιστείς στο καθιερωμένο.
Ανέλαβε την υπευθυνότητα της δικής σου  σκέψης.
Αφύπνισε τον εαυτό σου από τη σύγχυση της ανεξέταστης συνήθειας.
Οι  λαϊκές αντιλήψεις,οι αξίες και οι τρόποι δράσης, σπάνια είναι τα σοφότερα.
Πολλά πιστεύω που υπάρχουν διάχυτα δεν θα περνούσαν από κατάλληλα τεστ λογικότητας.
Ο κοινός τρόπος σκέψης -τα μέσα και οι στόχοι του- είναι στην πραγματικότητα μη δημιουργικός  και μη ενδιαφέρων. Η δουλειά του είναι να διατηρεί την υπάρχουσα κατάσταση  για άτομα και θεσμούς  που θέλουν να προστατευτούν υπέρμετρα.
Από  το άλλο μέρος, οι νέες ιδέες  δεν περιέχουν αναγκαστικά το στοιχείο της αρετής.
Κρίνε τις ιδέες και τις ευκαιρίες με βάση το κατά πόσο αυτές ειναι ζωτικές. Συναίνεσε σε αυτό που προωθεί τον ανθρωπισμό, τη δικαιοσύνη, την ευεργετική ανάπτυξη, την ευγένεια, τη δυνατότητα, και σε αυτό που ωφελεί την ανθρώπινη κοινότητα.
Εξέτασε τα πράγματα  όπως εμφανίζονται στο δικό σου μυαλό, δες αντικειμενικά αυτά που λέγονται από τους άλλους και μετά δημιούργησε τις δικές σου πεποιθήσεις.
Τα πιστεύω που έχουν αποκτηθεί με κοινωνικό τρόπο ειναι συχνά αναξιόπιστα. Τόσα πολλά από τα πιστεύω μας έχουν αποκτηθεί από ατύχημα και από ανεύθυνη η ελλειπή  διδασκαλία.
Πολλά από τα πιστεύω αυτά ειναι  τόσο βαθιά χαραγμένα  που ειναι αποκρυμμένα από τη δική μας θέα. Η κοινοτοπη νωθρότητα της ζωής  που ζουν οι απείθαρχοι είναι επικίνδυνα μεταδοτική, γιατί συχνά είμαστε  εκτεθειμένοι  στην έλλειψη διαζευκτικού τρόπου  υγιεινής διαβίωσης.
Αφυπνίσου και επαγρύπνα. Κάνε μία εκτ'ιμηση  των συνηθειών σου για να διατηρήσεις τα πιο υψηλά σου πρότυπα..
Πολλοί άνθρωποι δηλώνουν με όλη τους την ειλικρίνεια  ότι δεσμεύονται να τηρήσουν την ακεραιότητά τους, ενώ προβαίνουν  σε απερίσκεπτες η υπέρμετρες  πράξεις. Προχωρούν θέλοντας και μη, υποσκάπτοντας  τις αλλοιώς πως αγαθές προθέσεις τους, αποτυγχάνοντας να έρθουν αντιμέτωποι  με τον εαυτό τους και να εκφράσουν  ξεκάθαρα  ένα συνεπή ηθικό κώδικα προς τον οποίο να ανταποκρίνονται οι μελλοντικές  τους πράξεις.
Μην ακούς τι λένε οι άνθρωποι. Κοίτα τι κάνουν και αποτίμησε τις συνακόλουθες  συνέπειες της συμπεριφοράς  τους.
Όπως ακριβώς πρέπει να καθαρίσουμε, να τακτοποιήσουμε, και να συντηρήσουμε τα σπίτια μας για να προχωρήσουμε με οτιδήποτε, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με το μυαλό μας.
Γιατί με το να μην κάνουμε κάτι τέτοιο  όχι μόνο κινδυνεύουμε να είμαστε ανεπαρκείς, αλλά προκαλούμε ακριβώς  τη διαφθορά της ψυχής  μας.
Μία  ανοργάνωτη, σκοτεινή ψυχή είναι επικίνδυνη, γιατί είναι τρωτή στον επηρεασμό καλύτερα οργανωμένων  αλλά ανεπιθύμητων επιρροών..
Μην  εμπιστεύεσαι κανέναν  και τίποτα παρά μόνο τον εαυτό σου..
Παρακολούθα  ακατάπαυστα τα πιστεύω σου και τις παρορμήσεις σου..


Επίκτητος
Η   τέχνη του ζην

Pages