Πόνοι γονάτου, αλλαγές καιρού και αρθρίτιδα - Point of view

Εν τάχει

Πόνοι γονάτου, αλλαγές καιρού και αρθρίτιδα


Για τους πόνους στα γόνατα είναι πολύ σημαντικό να γίνεται η ορθή διάγνωση της αιτίας που ευθύνεται.
Οι πόνοι στα γόνατα λόγω οστεοαρθρίτιδας, επιδεινώνονται με την πτώση της θερμοκρασίας και την αύξηση της ατμοσφαιρικής βαρομετρικής πίεσης.
Οι ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα, συχνά αναφέρουν ότι αντιλαμβάνονται τις αλλαγές του καιρού λόγω του ότι οι πόνοι στα γόνατα ή άλλες αρθρώσεις που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, παρουσιάζουν έξαρση. Οι πόνοι τους, αυξάνονται όταν υπάρχει κρύο ή βροχή.

 Κύστη Baker υπερηχογραφικά

Οι πόνοι στα γόνατα είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα. Ορισμένες καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για πόνους στα γόνατα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

   1. Παχυσαρκία
      
   2. Υπερβολική χρήση των γονάτων
      
   3. Αύξηση της ηλικίας
      
   4. Αστάθεια της άρθρωσης του γονάτου λόγω μυϊκών προβλημάτων
      
   5. Αθλητικές δραστηριότητες (ποδόσφαιρο)
      
   6. Προηγούμενοι τραυματισμοί
      
   7. Μηχανικά προβλήματα όπως διαφορά μήκους των δύο κάτω μελών, πλατυποδία, ανατομικές ανωμαλίες της άρθρωσης του γονάτου

Οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν πόνο στα γόνατα είναι:

   1. Αρθρίτιδα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα και η ποδάγρα
      
   2. Τραυματισμοί, καταπόνηση, στραμπούληγμα, βλάβες στους συνδετικούς ιστούς, εξάρθρωση γονάτου
      
   3. Τενοντίτιδα
      
   4. Ρήξη μηνίσκου ή συνδέσμων
      
   5. Μολύνσεις άρθρωσης
      
   6. Φλεγμονή σάκου τένοντα
      
   7. Εξάρθρωση επιγονατίδας
      
   8. Συστηματικές νόσοι αυτοάνοσου τύπου όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
      
   9. Κύστη Baker
      
  10. Κακοήθεις νόσοι όπως λευχαιμία, καρκίνος οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα τύπου Ewing's), διάφορες μορφές καρκίνων που κάνουν μεταστάσεις στα οστά ή στο μυελό των οστών

Αριστερά: φυσιολογική ακτινογραφία γόνατος. Δεξιά: γόνατο με οστεοαρθρίτιδα

Οι σχέσεις μεταξύ καιρικών αλλαγών και πόνων αρθρίτιδας, ενώ είναι καλά γνωστές από τους πάσχοντες, δεν είχαν μέχρι πρόσφατα τεκμηριωθεί επιστημονικά. Για να εξετάσουν το πρόβλημα, Αμερικανοί γιατροί διεξήγαγαν έρευνα σε 200 ασθενείς από διάφορες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ασθενείς αυτοί έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα των γονάτων, το 64% ήταν γυναίκες και είχαν μέσο όρο ηλικίας 60 ετών.

Για διάστημα 3 μηνών, οι ασθενείς κατέγραφαν τακτικά τον πόνο που βίωναν. Οι γιατροί κατέγραφαν παράλληλα από τους σταθμούς παρακολούθησης του καιρού που ήταν στο πιο κοντινό σημείο σε κάθε ασθενή, τις αλλαγές του καιρού.



Οι παράμετροι μετεωρολογίας που παρακολουθούνταν και καταγράφονταν καθημερινά ήταν: Θερμοκρασία, βαρομετρική πίεση, βροχόπτωση, θερμοκρασία δρόσου (σχετίζεται με την υγρασία του αέρα, είναι η θερμοκρασία που θα πρέπει να ψυχθεί ο αέρας υπό σταθερή ατμοσφαιρική πίεση ώστε να καταστεί κορεσμένος χωρίς την προσθήκη άλλων υδρατμών) και σχετική υγρασία (έκφραση της υγρασίας του αέρα, είναι αυτή που επηρεάζει περισσότερο τους ανθρώπους).
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι υπήρχε σταθερός συσχετισμός μεταξύ της σοβαρότητας του πόνου της οστεοαρθρίτιδας των γονάτων των ασθενών μαζί με τις αλλαγές της θερμοκρασίας του καιρού και της βαρομετρικής πίεσης.

Η πτώση της θερμοκρασίας του καιρού και η αύξηση της βαρομετρικής πίεσης, συνοδεύονταν από επιδείνωση του πόνου των ασθενών.

Οι άνθρωποι γνώριζαν από παλιά ότι για την αρθρίτιδα, τα ήπια κλίματα και οι ηλιόλουστες μέρες, σε πολλές περιπτώσεις βελτιώνουν τους πόνους των ασθενών με αρθρίτιδα. Ωστόσο αυτό δεν ισχύσει πάντοτε και για όλες τις περιπτώσεις.

Επίσης δεν έχει γίνει καλά κατανοητό γιατί η θερμοκρασία και η βαρομετρική πίεση επηρεάζουν τους πόνους της αρθρίτιδας. Είναι πιθανόν ότι επηρεάζονται οι δυνατότητες κίνησης μιας άρθρωσης ή η ροή του υγρού που βρίσκεται στην άρθρωση και τη λιπαίνει. Η βαρομετρική πίεση μπορεί να παίζει ρόλο στη σταθεροποίηση των αρθρώσεων.

Χειρουργείο γόνατος

Για τους πόνους στα γόνατα είναι πολύ σημαντικό να γίνεται η ορθή διάγνωση της αιτίας που ευθύνεται. Η κατάλληλη αντιμετώπιση θα εξαρτηθεί από την ή τις αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα.  

Αντωνακάκης Ε. Σωκράτης
Γενικός Χειρουργός
Πηγάδια Καρπάθου
τηλ. 6974 139 931
via

Pages