Αναίσθητοι οι άντρες; Όχι δα… - Point of view

Εν τάχει

Αναίσθητοι οι άντρες; Όχι δα…



Όταν το θέμα είναι η συμπεριφορά προς το αντίθετο φύλο, οι νεαροί άντρες συχνά έχουν την φήμη των αναίσθητων που νοιάζονται μόνο για το σεξ. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική, καθώς μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως είναι πιο ευαίσθητοι από τις γυναίκες στα συναισθηματικά «γαϊτανάκια» της σχέσης.
«Οι νεαροί άντρες όχι μόνο δεν είναι αναίσθητοι, αλλά αντιθέτως δένονται πολύ με τις συντρόφους τους και επιπλέον ωφελούνται περισσότερο από τις νεαρές γυναίκες από τα καλά που τους προσφέρει η σχέση τους, ενώ πλήττονται περισσότερο από τα αρνητικά», δηλώνει η επικεφαλής ερευνήτρια Ρόμπιν Σάιμον, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο WakeForest, της Βορείου Καρολίνας.

Στη μελέτη τους οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από δημοσκόπηση στην οποία είχαν συμμετάσχει 1.611 άντρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 23 ετών.

Κατ’ αρχάς, έλεγξαν εάν επηρεαζόταν η ψυχική υγεία των εθελοντών από την ύπαρξη της ερωτικής σχέσης ή από έναν πρόσφατο χωρισμό, καθώς και εάν υπήρχαν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.




Στη συνέχεια, εξέτασαν πόσο επηρέαζαν άντρες και γυναίκες οι διενέξεις με το ταίρι τους αλλά και η υποστήριξη μέσα στη σχέση τους, συγκρίνοντας και πάλι τα δύο φύλα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χωρισμός επηρέαζε περισσότερο τις γυναίκες, οι οποίες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, καθώς και ότι η ύπαρξη της σχέσης τις ωφελούσε περισσότερο. Όταν, όμως, το θέμα ήταν το τι γίνεται μέσα στην σχέση, οι ρόλοι αντιστρέφονταν.

Στην πραγματικότητα, οι άντρες αποκόμιζαν περισσότερα συναισθηματικά οφέλη από τις θετικές πλευρές της σχέσης, ενώ είχαν και πολύ περισσότερες πιθανότητες να πληγώνονται από τους καυγάδες.

Η δρ Σάιμον πιστεύει ότι οι νεαροί άντρες είναι πιο ευάλωτοι στα σκαμπανεβάσματα της σχέσης επειδή πολύ συχνά η σχέση τους αποτελεί την μοναδική πηγή οικειότητας και τρυφερότητας στη ζωή τους, ενώ οι νεαρές γυναίκες «συχνά έχουν πολλά είδη στενών σχέσεων – λ.χ. με την οικογένεια ή τις φίλες τους».

Μαζί της συμφωνεί η ψυχολόγος Λώρα Φρέιμ, υπεύθυνη του Προγράμματος Υποστήριξης Υγιούς Γάμου στο Ιατρικό Κέντρο Μοντεφιόρε στην πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία ωστόσο τονίζει πως το ίδιο ισχύει και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία άντρες.

«Στο πρόγραμμά μας, οι άντρες συχνά παραδέχονται ότι οι γυναίκες τους αποτελούν την μοναδική πηγή συναισθηματικής στήριξης και συχνά είναι αυτοί που εκφράζουν την περισσότερη ευγνωμοσύνη για την ενθάρρυνση και την στήριξη που δέχονται μέσα στον γάμο τους», τονίζει.

Τα Νέα
via

Pages