Ένας χωρισμός συνοδεύεται πάντα από θλίψη, πόνο ή και θυμό. Αυτός είναι ένας δρόμος που πρέπει να διασχίσουμε για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε κάτι καλύτερο… Δεν είναι όμως απαραίτητο να ακολουθήσετε την πιο… μακρινή διαδρομή. Μπορείτε κάλλιστα να… κόψετε δρόμο αν ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα!
– Τις περισσότερες φορές η σχέση που πρέπει να σωθεί είναι αυτή που έχετε με τον εαυτό σας και όχι αυτή με τον πρώην σύντροφο σας. Μην επιδιώξετε – από την αρχή τουλάχιστον – να παραμείνετε φίλοι με τον πρώην. Ο φίλος που πραγματικά χρειάζεστε αυτήν την περίοδο -και πάντα- είναι ο εαυτός σας!
- Αντιμετωπίστε τον πόνο σαν μια διαδικασία που πρέπει να περάσετε για να καταλήξετε κάπου καλύτερα και μην αφήσετε την θλίψη να σας καταβάλλει και να σας ρουφήξει. Μέρα με την μέρα θα νιώθετε περήφανη που κάνετε ένα βήμα μπροστά!
- Ανακαλύψτε ποιες είναι οι πραγματικές προσδοκίες σας. Θέλετε πράγματι να διακόψετε την σχέση ή μήπως ενδόμυχα αποζητάτε την επανασύνδεση; Πρέπει να γνωρίζετε ότι δύσκολα θα μπορέσετε να προχωρήσετε αν δεν κατανοήσετε και αποδεχθείτε ότι όλα τελείωσαν.
- Αποφύγετε να περιγράφετε την κατάσταση και τα συναισθήματα σας με τα μελανότερα χρώματα. Αν πείσετε τον εαυτό σας ότι αυτό που περνάτε είναι ένας εφιάλτης, ότι είναι μια κατάσταση αφόρητη που σας κάνει να υποφέρετε φρικτά, αυτό που θα καταφέρετε είναι να μείνετε παθητική απέναντι στα γεγονότα. Συγκεντρωθείτε σε αυτά που μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα και διοχετεύστε την ενέργεια σας σε πιο θετικές σκέψεις!
– Μην ξεχνάτε ότι ο πόνος δεν θα περάσει αν πρώτα δεν ακούσετε η ίδια τον εαυτό σας. Εκφράστε τον θυμό ή την θλίψη που νιώθετε και επιτρέψτε στον εαυτό σας να εξωτερικεύσει αυτά που νιώθει. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι είναι καλύτερα να θυμώσετε με κάποιον άλλον παρά με τον εαυτό σας.
- Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να οδηγηθεί σε καταστάσεις που σίγουρα κάποια μέρα θα σας κάνουν να αισθανθείτε ταπεινωμένη. Με το να κάνετε κύκλους γύρω από το σπίτι του πρώην φίλου σας, να του στέλνετε συνεχώς e-mail ή να του τηλεφωνείτε στο σπίτι για να δείτε αν είναι εκεί, όχι μόνο δεν θα καταφέρετε ποτέ να απαγκιστρωθείτε από αυτήν την σχέση αλλά του δίνετε την χαρά να σας δει να πονάτε.
Και τέλος, μάθετε να εμπιστεύεστε ξανά τους ανθρώπους. Κάθε σχέση έχει ρίσκο και κανένας δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι δεν θα ξαναπονέσετε. Μην αφήσετε όμως μια άσχημη εμπειρία να σας αποτρέψει από το να ζήσετε την ζωή- με τα θετικά και τα αρνητικά της- στο έπακρον!
Γ.Βασιλειάδη Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπευτή