Είναι μικρά, νόστιμα και συνοδεύουν ιδανικά σούπες και πράσινες σαλάτες. Τα κρουτόν – ή, κατά τα δικά μας, μικρά κομμάτια ψωμιού τηγανισμένα – γίνονται εύκολα και γρήγορα στην κουζίνα σου.
- Φέτες τοστ (κατά προτίμηση ολικής άλεσης) χωρίς κόρα
- Ελαιόλαδο
- Λίγο αλάτι
- Προαιρετικά: Ρίγανη – πάπρικα – σκόρδο
Κόβεις τις φέτες του τοστ σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, ρίχνεις λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και τα τηγανίζεις σε καυτό λάδι ώσπου να ροδίσουν. Τα βγάζεις με τρυπητή κουτάλα και τα βάζεις σε ένα πιάτο που έχεις στρώσει με απορροφητικό χαρτί. Τα πασπαλίζεις με το αλάτι και, αν θέλεις, με ρίγανη, πάπρικα ή όποιο άλλο μυρωδικό σου αρέσει ανακατεύοντάς τα ελαφρά. Μπορείς επίσης να τους δώσεις περισσότερη γεύση με αρωματικό αλάτι ή με σκόρδο που θα ρίξεις στο τηγάνι την ώρα που τα τηγανίζεις.
* Τα σπιτικά κρουτόν διατηρούνται το πολύ δύο ημέρες, αλλά είναι καλύτερα όταν τρώγονται τραγανά και ζεστά, την ώρα που βγαίνουν από το τηγάνι.