Η μαγική εξίσωση των πρώην καπνιστών - Point of view

Εν τάχει

Η μαγική εξίσωση των πρώην καπνιστών



της Μικέλα Φερούση
Θες απεγνωσμένα να κόψεις το κάπνισμα και δεν μπορείς; Σου έχω βρει τη μαγική εξίσωση. Μη βιάζεσαι, όμως. Πρώτα εμφανίζονται οι δεκάδες πρώην καπνιστές που τα κατάφεραν, που όλως τυχαίως έχουν μόλις κλείσει 3 χρόνια χωρίς το αμαρτωλό τσιγάρο και που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι όλα είναι στο μυαλό. Αναρωτιέσαι τι παραπάνω έχουν αυτοί στο δικό τους μυαλό από εσένα και δέχεσαι την πρώτη ήττα του αγώνα. Τι κι αν οι φίλοι σου ορκίζονται πως σ’ αγαπούν κι έτσι; Η αναρώτηση συνεχίζεται, κάτι δεν κάνεις καλά.
Παρασκευή μεσημέρι στο γραφείο, σκάει μύτη ο ανειδίκευτος πλην παντογνώστης τύπος (ας τον πούμε Φόλη), με στιλάκι παρακμιακού πωλητή της δεκαετίας του ’80 και χιουμοράκι φορμόλης να σου δώσει την τέλεια απάντηση: δεν παιδεύτηκε καθόλου, δεν ένιωσε στέρηση, δεν πάχυνε και μάντεψε τι άλλο: το δούλεψε κι αυτός με το μυαλό του! Απορίας άξιο το πώς τόσα χρόνια δεν μπόρεσε να δουλέψει με το μυαλό του την πιθανότητα να κάνει κάτι χρήσιμο και να βρει τρόπο να μη γίνεται ενοχλητικός. Κι όμως, ακόμη κι αυτός τα κατάφερε.
Αλλά κάθε κακό πρέπει να τριτώσει. Φίλος φίλου, του γιου του μπατζανάκη του κουμπάρου της αδελφής του γαμπρού που ήταν αξιωματικός, πήγε λέει στην Αμερική για μετεκπαίδευση και στο στρατόπεδο απαγορευόταν το κάπνισμα ακόμη και στους υπαίθριους χώρους. Ως περήφανοι Έλληνες, μαζεύτηκαν δυο-τρεις χαρμάνηδες που δεν άντεξαν άλλο, βρήκαν ένα χώρο που τους φάνηκε ασφαλής και το σκάσανε το τσιγαράκι. Έλα όμως που τους είδε ο guard από τη security camera και τους έκανε ρόμπα μπροστά σε όλους τους συμμετέχοντες… Δε φτάνει που έρχονταν από την ήδη διαπομπευμένη Ελλάδα της κρίσης, ήθελαν να κάνουν κι εδώ τις λαμογιές έκαναν και στη χώρα τους. «Γι’ αυτό έφτασαν ως εδώ». Θίχτηκε ο πατριώτης, πείσμωσε. 25 μέρες στο αμερικανικό στρατόπεδο, δεν κάπνισε, γυρνώντας στο Ελλάντα δεν το ξανάβαλε ποτέ στο στόμα του. Από τότε λέει τη φοβερή του ιστορία σε όποιον βρεθεί μπροστά του.
Η αλήθεια είναι ότι μου έχουν προτείνει και πρωτότυπες μεθόδους, όπως για παράδειγμα, η υπνοθεραπεία. Εγγυημένο αποτέλεσμα, άμεση λύση. Σε τιμή ευκαιρίας, της οποίας τα χρήματα αν διέθετα για να κάνω το κέφι μου, θα έκλεινα για μια νύχτα δίκλινο στο Hilton. Τελευταία ήρθε η χαριστική βολή. Βγήκε ο σύντροφος, ο αξιότιμος κ. Κουτσούμπας και ακολουθώντας τη βασική αρχή της κοινοκτημοσύνης, μοιράστηκε με όλους μας το μυστικό του πώς κατάφερε να κόψει το κάπνισμα. Απλά, τράκαρε με μια νταλίκα! Του στοίχισε μόνο 15 μέρες στο νοσοκομείο, κανά-δυο σπασμένα πλευρά, άλλους τόσους μώλωπες, αλλά το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.
Με τη χαριστική βολή είναι που αφυπνίζεσαι, φιλόδοξε συν-καπνιστή. Δεν είναι τόσο δύσκολο τελικά να το κόψεις. Αρκεί να είσαι άντρας (εύκολο), να έχεις θέληση (πιο εύκολο), να είσαι άχρηστος σε όλα (θέλει προσπάθεια), να έχεις άθλιο χιούμορ (συμβαίνει στις καλύτερες οικογένειες), να σε έχουν ρεζιλέψει στην Αμερική και να έχεις τρακάρει με νταλίκα. Σκέψου το, εγώ εν τω μεταξύ πάω να φορέσω κάτι πρόχειρο και να βγω στην εθνική Αθηνών-Λαμίας περιμένοντας την επόμενη νταλίκα…
http://troktiko.eu/

Pages