Η αυτοπεποίθηση δεν οδηγεί απαραίτητα στην επιτυχία - Point of view

Εν τάχει

Η αυτοπεποίθηση δεν οδηγεί απαραίτητα στην επιτυχία




Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί φοιτητές νομίζουν ότι είναι κάτι το ιδιαίτερο. H υψηλή αυτοεκτίμηση θεωρείται γενικά ως ένα καλό πράγμα – αλλά μήπως η υπερβολική αυτοεκτίμηση σε κάνει λιγότερο επιτυχημένο;

confidence1 Περίπου εννέα εκατομμύρια νέοι άνθρωποι έχουν απαντήσει στις ερωτήσεις της American Freshman Survey, μιας αμερικανικής έρευνας για πρωτοετείς φοιτητές, από το 1966 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα. Η έρευνα ζητάει από τους φοιτητές να βαθμολογήσουν το πώς αξιολογούν τον εαυτό τους σε μια σειρά βασικών τομέων δεξιοτήτων σε σχέση με τους συνομίληκούς τους – κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών υπήρξε μια δραματική αύξηση του αριθμού των φοιτητών που περιγράφουν τον εαυτό τους ως «άνω του μετρίου» στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Μια άλλη μελέτη που έγινε από την ψυχολόγο Twenge και τους συνεργάτες της έδειξε ότι υπάρχει μια αύξηση προς τον ναρκισσισμό κατά 30% σε σχέση με το 1979. «Η κοινωνίες μας παλιότερα ενθάρρυναν τη σεμνότητα και την ταπεινότητα», λέει η Twenge. «H ματαιοδοξία και η αυτοπεποίθηση ήταν δείγμα κακού χαρακτήρα ».

confidence1 Δεν σημαίνει ότι όποιος έχει υψηλή αυτοεκτίμηση είναι ναρκισσιστής. Μερικές φορές οι θετικές απόψεις μπορεί να είναι αβλαβείς και απόλυτα δικαιολογημένες. Αλλά ενώ κάποιοι θεωρούν ότι ο ναρκισσισμός είναι ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό, η Twenge και οι συνεργάτες της θεωρούν ότι είναι αρνητικό και καταστροφικό.

Η Twenge αποδίδει την «επιδημία του ναρκισσισμού» σε ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων τάσεων – στο στυλ ανατροφής των παιδιών, στην κουλτούρα της θεοποίησης των διάσημων, στα social media στην εύκολη πρόσβαση του δανεικού χρήματος, που επιτρέπει στους ανθρώπους να φαίνονται πιο επιτυχείς από όσο είναι.

confidence «Αυτό που έχει κυριαρχήσει κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών είναι η ιδέα ότι το να είσαι γεμάτος αυτοπεποίθηση – να αγαπάς τον εαυτό σου, να πιστεύεις στον εαυτό σου – είναι το κλειδί της επιτυχίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η βαθιά ριζωμένη πεποίθηση είναι αναληθής».

Πάνω από 15.000 έρευνες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ της υψηλής αυτοεκτίμησης και μετρήσιμων θετικών αποτελεσμάτων στην πραγματική ζωή, όπως ακαδημαϊκά επιτεύγματα, επαγγελματικές ευκαιρίες, δημοτικότητα, υγεία, ευτυχία και την τήρηση των νόμων και των κοινωνικών κωδίκων. Ωστόσο, πολύ λίγα στοιχεία δείχνουν ότι η αυξημένη αυτοεκτίμηση οδηγεί σε απτά θετικά αποτελέσματα.

«Αν υπάρχει συσχετισμός, είναι πολύ μικρός», λέει ο Roy Baumeister του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριδας, κύριος συντάκτης μιας σχετικής έρευνας του 2003. Μια μελέτη του 2006 του John Reynolds από το ίδιο Πανεπιστήμιο διαπίστωσε ότι οι φοιτητές είναι όλο και πιο φιλόδοξοι αλλά όλο και λιγότερο ρεαλιστές στις προσδοκίες του, δημιουργώντας αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «πληθωρισμό της φιλοδοξίας». Όσο όμως αυξάνονται οι προσδοκίες, αυξάνεται το άγχος και η κατάθλιψη. Αν το φαινόμενο συνεχιστεί, όλο και περισσότεροι νέοι θα αποτυγχάνουν στους στόχους τους.

Πηγή: www.lifo.gr
via

Pages