Καρκίνος χοληδόχου κύστης: Σημεία και συμπτώματα - Point of view

Εν τάχει

Καρκίνος χοληδόχου κύστης: Σημεία και συμπτώματα



Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης είναι μια σπάνια ασθένεια η οποία παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.
Τα κακοήθη κύτταρα του καρκίνου της χοληδόχου κύστης, αναπτύσσονται στη βλεννογόνο που είναι η στοιβάδα κυττάρων που καλύπτουν την κοιλότητα του οργάνου. Σταδιακά επεκτείνονται προς τα έξω και διηθούν το μέσο (μυϊκό) και εξωτερικό στρώμα του οργάνου.

Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης είναι δύσκολο να ανιχνευθεί και να διαγνωσθεί έγκαιρα, στα αρχικά του στάδια. Οι λόγοι για αυτό είναι:

   1. Δεν παρατηρούνται σημαντικά σημεία ή συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου
      
   2. Τα συμπτώματα του καρκίνου αυτού είναι όπως τα συμπτώματα πολλών άλλων ασθενειών
      
   3. Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται πίσω από το συκώτι και αυτό δεν ευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση

Τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα της νόσου είναι:

   1. Ίκτερος (κίτρινο χρώμα του δέρματος και του άσπρου των ματιών)
      
   2. Πόνος πάνω από το στομάχι
      
   3. Πυρετός
      
   4. Αναγούλες και εμετοί
      
   5. Φούσκωμα της κοιλιάς
      
   6. Μάζα στην κοιλιά

Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης, κάποτε ανακαλύπτεται όταν αφαιρεθεί το όργανο για άλλους λόγους. Οι ασθενείς με πέτρες στη χολή, σπάνια παρουσιάζουν καρκίνο της χοληδόχου κύστης.

Η πρόγνωση του ασθενούς, δηλαδή οι πιθανότητες ίασης του, εξαρτάται από τους ακόλουθους παράγοντες:

   1. Το στάδιο του καρκίνου. Εάν ο καρκίνος της χοληδόχου έχει κάνει μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος, τότε η πρόγνωση είναι χειρότερη
      
   2. Η δυνατότητα ολικής αφαίρεσης του όγκου. Εάν ο καρκίνος βρίσκεται σε στάδιο που επιτρέπει την ολική αφαίρεση του, τόσο μακροσκοπικά όσο και μικροσκοπικά, τότε οι πιθανότητες ίασης του ασθενούς αυξάνονται
      
   3. Στις περιπτώσεις υποτροπών, δηλαδή ο καρκίνος επανεμφανίζεται μετά από μια πρώτη θεραπευτική αγωγή που πέτυχε την εξαφάνιση του, τότε η πρόγνωση γίνεται χειρότερη

Η θεραπεία που θα χορηγηθεί εξαρτάται από την ηλικία και τη γενική κατάσταση του ασθενούς και ανάλογα με τα συμπτώματα ή προβλήματα που προκαλεί στον ασθενή.
Τα θεραπευτικά όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση, τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία.

Η ίαση από τη νόσο μπορεί να επιτευχθεί εάν η διάγνωση γίνει πριν από την εξάπλωση του καρκίνου, πέρα από τη χοληδόχο κύστη, σε άλλα μέρη του σώματος. Στις περιπτώσεις που ο καρκίνος μπορεί να αφαιρεθεί ολικά, ο ασθενής είναι δυνατόν να ιαθεί.
Στις περιπτώσεις που η νόσος έχει κάνει μεταστάσεις, η ανακουφιστική θεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα και τις επιπλοκές της νόσου προσφέροντας έτσι βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.



Αντωνακάκης Ε Σωκράτης
Γενικός Χειρουργός
Πηγάδια Καρπάθου
Τηλ. 6974 139 931
via

Pages