Όλοι μας τις έχουμε δει και τις έχουμε ακουμπήσει και κάποιοι από μας είχαν και άσχημο τσούξιμο... Τι είναι όμως οι μέδουσες; Ας δούμε!
Κάθε καλοκαίρι τα ίδια! Θάλασσες γεμάτες από μέδουσες. Ή καλύτερα, τσούχτρες όπως τις αποκαλούμε οι πιο πολλοί. Σε διάφορα χρώματα και με αρκετά επώδυνο τσίμπημα! Ας δούμε όμως μερικές πληροφορίες σχετικά με αυτό το περίεργο πλάσμα!
Τί είναι οι μέδουσες: Οι μέδουσες είναι θαλάσσια ασπόνδυλα (χωρίς σπονδυλική στήλη) ζώα και ανήκουν στην τάξη των Σκυφόζωων.
Είναι πλαγκτονικοί οργανισμοί και τους συναντάμε σε όλες τις θάλασσες τις γης. Αποτελούν σημαντικό κρίκο της εξέλιξης των θαλάσσιων οργανισμών. Πρόκειται για έναν οργανισμό που έχει επιβιώσει εδώ και εκατομμύρια χρόνια! Αποτελούνται από τον κύριο κορμό τους (ομπρέλα) και από τα πλοκάμια τους ή από πτερύγια τα οποία βρίσκονται γύρω από τον κύριο κορμό τους.
Τα πλοκάμια των μεδουσών, είναι καλυμμένα από κνιδοκύτταρα ή κνιδοκύστεις και το τσίμπημά τους προκαλεί στον άνθρωπο κνησμό (δηλαδή φαγούρα), τοπικό ερεθισμό και πόνο. Στα μικρά ψάρια προκαλεί παράλυση(!), οπότε αν είστε μικρό ψάρι... μακριά!!
Αν και στερούνται βασικών αισθητήριων οργάνων, αλλά και εγκεφάλου, το νευρικό τους σύστημα, τις επιτρέπει να αντιδρούν σε διάφορα ερεθίσματα. Μερικά από αυτά είναι το φώς, η θερμότητα και πολλά άλλα.
Επίσης έχουν μια πολύ λεπτή ακύτταρη ζελατίνα που λειτουργεί ως επιδερμίδα η οποία κατά κάποιο τρόπο τις προστατεύει! Μια ενήλικη μέδουσα αποτελείται κατά 98% από νερό!
Τσίμπημα μέδουσαςΥπάρχουν πάρα πολλά είδη μεδουσών τα οποία είναι πάρα πολύ επικίνδυνα και το τσίμπημά τους είναι θανατηφόρο.
Ευτυχώς τέτοια είδη δεν συναντάμε στις ελληνικές θάλασσες. Οι μέδουσες που εμφανίζονται στις θάλασσές μας μπορούν να προκαλέσουν από μια απλή φαγούρα, μέχρι έναν τοπικό και επώδυνο ερεθισμό. Τίποτα το σοβαρό αφού εάν δεν είναι αλλεργικό το θύμα, αντιμετωπίζεται το τσίμπημά της με μια αλοιφή κατά των τσιμπημάτων. Εάν υπάρχει περίπτωση το θύμα να είναι αλλεργικό, τότε χρειάζεται αμέσως ιατρική φροντίδα
Οι «τσούχτρες» είναι αρκετά σημαντικά πλάσματα τις θάλασσας, αφού πολλά ψάρια τρέφονται με αυτές! Το ποιο γνωστό από όλα είναι οι φάλαινες οι οποίες καθημερινά καταναλώνουν εκατοντάδες κιλά πλαγκτόν (συμπεριλαμβανομένων και μεδουσών). Η τροφική αλυσίδα όπως γνωρίζουμε ξεκινάει από το πλαγκτόν. Το πλαγκτόν τρέφει τις μέδουσες και αυτές στη συνέχεια τρέφουν "γενναία" πολλά μεγαλύτερα ψάρια.
Επίσης, στην Κίνα οι μέδουσες σερβίρονται ως συμπλήρωμα σε σαλάτες λαχανικών ή ως Gourmet έδεσμα, αφαλατωμένο, κομμένο σε λωρίδες και ραντισμένο με μπόλικο ξύδι!
ΠΗΓΗ