Αιμορροιδοπάθεια – μέθοδος hal - Point of view

Εν τάχει

Αιμορροιδοπάθεια – μέθοδος hal



TI EINAI OI AIMΟΡΡΟΙΔΕΣ;  Οι αιμορροΐδες υπάρχουν φυσιολογικά στον πρωκτικό σωλήνα. Η φλεβική ανεπάρκεια των αιμορροΐδων δημιουργεί την αιμορροϊδοπάθεια. Η αιμορροϊδική νόσος είναι μια ενοχλητική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλους τους ανθρώπους και προκαλείται κυρίως από καταστάσεις όπως καθιστική ζωή, κακή διατροφή, δυσκοιλιότητα, εγκυμοσύνη και άλλα.

Περίπου ένας στους δύο ενήλικες υποφέρει κάποια στιγμή στη ζωή του από αιμορροϊδοπάθεια. Οι επεμβάσεις στην περιοχή του πρωκτού είναι πάντοτε ανεπιθύμητες και μέχρι σήμερα επίσης πολύ επώδυνες. Αυτό αποτρέπει πολλούς ασθενείς από το να επισκεφθούν τον γιατρό.




Οι αιμορροΐδες δεν προκαλούν πια φόβο!
Η εξέλιξη της τεχνολογίας έδωσε τη λύση με την ανώδυνη μέθοδο κατά της αιμορροϊδοπάθειας, την H.A.L. μια μέθοδο που δίνει άμεση λύση στη δυσάρεστη αυτή ασθένεια και προσφέρει:

+   Ανώδυνη Θεραπεία
+   Άμεση επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες
+   Δεν απαιτεί (γενική) ολική αναισθησία
+   Δεν απαιτεί νοσηλεία
+   Χωρίς καμία τομή στο δέρμα ή τον βλεννογόνο

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ?  Τα κύρια συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας, ανάλογα και με τον βαθμό της, είναι ο κνησμός,  η αιμορραγία, ο πόνος, και η πρόπτωση που συνήθως είναι αυτή που μας ενεργοποιεί να απευθυνθούμε στο γιατρό.
Είναι σημαντικό εάν παρατηρηθεί αιμορραγία στα κόπρανα ή από την περιοχή του πρωκτού να ερευνηθεί επισταμένα η αιτία διότι δεν είναι απαραίτητο να έχει προκληθεί η αιμορραγία αποκλειστικά από τις αιμορροΐδες. Υπάρχουν παθήσεις που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα και  πρέπει να διερευνούνται αμέσως.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ? Τα αίτια της αιμορροϊδικής νόσου δεν είναι πάντα συγκεκριμένα.
Ενέχονται  παράγοντες διατροφικοί και περιβαλλοντικοί καθώς και γενετικοί που αφορούν την ανατομία και αρχιτεκτονική των φλεβών.
Άλλα αίτια είναι: Οι τροφές, οι οποίες φαίνεται να παίζουν μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση και τη βαρύτητα της αιμορροϊδοπάθειας.
Η δυσκοιλιότητα αποτελεί βασικό προδιαθεσικό παράγοντα λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης που προκαλείται κατά την αφόδευση.
Καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης όπως βαριές χειρονακτικές εργασίες, βήχας & πνευμονοπάθειες, παθήσεις του προστάτη καθώς και η εγκυμοσύνη μπορεί να προδιαθέσουν την εμφάνιση αιμορροΐδων.
Η έλλειψη φλεβικών βαλβίδων σε μερικούς ανθρώπους είναι βασική αιτία της αιμορροϊδοπάθειας.
Άλλες παθολογικές καταστάσεις του ανθρώπινου οργανισμού όπως πυλαία υπέρταση - ηπατοπάθειες κλπ.

ΒΑΘΜΟΙ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑΣ:
Οι αιμορροΐδες κατατάσσονται σε τέσσερεις βαθμούς κατά Goligher ανάλογα με την αιμορραγία και την πρόπτωση.
Ανάλογα με τον βαθμό πάθησης του κάθε ασθενή, ο γιατρός επιλέγει την καταλληλότερη και πιο αποτελεσματική μέθοδο για την αντιμετώπισή τους.
ΒΑΘΜΟΣ Ι
Εμφάνιση: Ελαφρώς διευρυμένες αιμορροΐδες, όχι προπίπτουσες*.
Συμπτώματα: Αιμορραγία και κνησμός
Τρόπος Αντιμετώπισης: Δεν απαιτείται χειρουργική παρέμβαση.
ΒΑΘΜΟΣ ΙΙ
Εμφάνιση: Προπίπτουσες αιμορροΐδες, κατά την αφόδευση που ανατάσσονται αυτόματα.
Συμπτώματα: Αιμορραγία και κνησμός
Τρόπος Αντιμετώπισης: Συνιστάται χειρουργική θεραπεία.
ΒΑΘΜΟΣ ΙΙΙ
Εμφάνιση: Έντονα διευρυμένες αιμορροΐδες, που επανέρχονται στον πρωκτικό σωλήνα μηχανικά.
Συμπτώματα: Αιμορραγία και κνησμός
Τρόπος Αντιμετώπισης: Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη.
ΒΑΘΜΟΣ ΙV
Εμφάνιση: Πολύ έντονα διευρυμένες αιμορροΐδες, που προπίπτουν μόνιμα, δεν ανατάσσονται.
Συμπτώματα: Έντονος πόνος και αιμορραγία
Τρόπος Αντιμετώπισης:  Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Για την θεραπεία των αιμορροΐδων εφαρμόζονται ειδικές δίαιτες ή και φαρμακευτικές αγωγές που έχουν σκοπό είτε να αποφεύγονται οι τροφές εκείνες που προκαλούν τον ερεθισμό ή να θεραπεύεται η δυσκοιλιότητα.
Διατροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, μεγάλες ποσότητες νερού, φάρμακα που τροποποιούν την κινητικότητα του εντέρου, αλοιφές, τοπικά μαλακτικά και αναισθητικά καθώς και ο καλός τοπικός καθαρισμός, περισσότερη φυσική δραστηριότητα, είναι μερικοί από τους τρόπους που μπορεί να βοηθήσουν. Συχνά όμως λόγω επανειλημμένης αποτυχίας τους καταλήγουμε στις επεμβατικές μεθόδους.
Όταν οι παραπάνω απλές τεχνικές αποδεικνύονται ανεπαρκείς συνίστανται οι χειρουργικές τεχνικές, οι οποίες και αυτές κατατάσσονται σε αναίμακτες, λιγότερο επεμβατικές, μέχρι και επεμβατικές.

ΜΕΘΟΔΟΣ HAL: Η καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση των αιμοροϊδικών αρτηριών H.A.L.® (Doppler Guided Hemorrhoidal Artery Ligation) είναι μια πρωτοποριακή, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την ανώδυνη αντιμετώπιση των αιμορροΐδων 2ου έως και 3ου βαθμού.
Ένα ειδικό εργαλείο εντοπίζει τους κλάδους της κάτω αιμορροϊδικής αρτηρίας με τη βοήθεια υπερήχου. Μετά τον εντοπισμό τους απολινώνονται με απορροφήσιμα ράμματα. Με αυτό τον τρόπο ελαττώνεται η αιμάτωση του αιμορροϊδικού πλέγματος και κατά συνέπεια η εσωτερική πίεση, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των αιμορροΐδων στο αρχικό τους μέγεθος μετά τη θεραπεία.
Η διεργασία αυτή πραγματοποιείται στο κατώτερο μέρος του πρωκτού, πάνω από την οδοντωτή γραμμή όπου δεν υπάρχουν νεύρα, συνεπώς δεν υπάρχει πόνος. Δεν απαιτείται καμία τομή στο δέρμα ή το βλεννογόνο.
Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία 20-40 λεπτά περίπου, ακόμη και με τοπική αναισθησία. Ο ιατρός θα επιλέξει την καταλληλότερη μέθοδο αναισθησίας για εσάς.
Συνήθως ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του μερικές ώρες μετά την επέμβαση.

H Τεχνική H.A.L. εφευρέθηκε από τον Καθ. Morinaga στην Ιαπωνία και αργότερα αναπτύχθηκε και η μέθοδος R.A.R® (Recto Anal Repair) που αφορά την αντιμετώπιση αιμορροΐδων 3ου και 4ου βαθμού με πρόπτωση. Οι τεχνικές H.A.L.® και R.A.R. προσφέρουν μία ελάχιστα επεμβατική λύση χωρίς τομές και σχεδόν ανύπαρκτο πόνο. Το ποσοστό επιτυχίας είναι πάνω από 95%, ενώ εφαρμόζεται από το 1995 παγκοσμίως με άριστα αποτελέσματα σε χιλιάδες ασθενείς ετησίως.

Σήμερα υπάρχουν διάφορες  χειρουργικές μέθοδοι αντιμετώπισης αυτής της πάθησης. Κάποιες από αυτές προωθούνται ως ανώδυνες και ελάχιστα επεμβατικές. Άλλες είναι αποτελεσματικές αλλά σχετίζονται με μετεγχειρητικό πόνο και δυσανεξία. Στις περισσότερες τυπικές χειρουργικές μεθόδους ο προπίπτων ιστός συνήθως αφαιρείται. Η περιοχή του ορθού είναι πολύ ευαίσθητη και οποιαδήποτε αφαίρεση ιστού ανεξαρτήτως εργαλείου (νυστέρι, laser, υπέρυθρες, υπέρηχοι ή διαθερμία) προκαλεί μετεγχειρητικό πόνο στην περιοχή του ορθού.
Κάποια από τα μειονεκτήματα αυτών των μεθόδων είναι τα ακόλουθα:
·         Απαραίτητη διαμονή στο νοσοκομείο
·         Αρκετά επώδυνες
·         Μεγάλος χρόνος ανάρρωσης (αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες)
·         Αυξημένη πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών
·         Χωρίς μόνιμη αποκατάσταση (κάποιες φορές)

ΠΡΟΛΗΨΗ: Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, όπως είναι η υιοθέτηση μερικών απλών μέτρων στην καθημερινή ζωή, μπορούν να σας απαλλάξουν οριστικά από ενοχλήσεις που πιθανόν σας προκαλεί η αιμορροϊδοπάθεια. Αντίθετα η χρήση ημίμετρων είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να σας οδηγήσει ποτέ σε πλήρη ίαση.
Κάποιες απλές συμβουλές μπορούν να ληφθούν υπόψη ώστε να συμβάλλουν στην πρόληψη της εμφάνισης των αιμορροΐδων, για παράδειγμα:
·      -Αποφυγή δυσκοιλιότητας αυξάνοντας την πρόσληψη υγρών και φυτικών ινών
·      -Αποφυγή παρατεταμένης παραμονής στην τουαλέτα
·      -Προτροπή φυσικής δραστηριότητας, άσκησης κτλ
·      -Απώλεια βάρους εάν κριθεί απαραίτητο 

Aντωνακάκης Ε. Σωκράτης
Γενικός Χειρουργός
Κάρπαθος
laosocrates@yahoo.gr 
κιν. 6974 139 931, 6972 681 581 via

Pages