Η βαρθολινίτιδα είναι η φλεγμονή ενός εκ των δύο βαρδολινείων  αδένων. Οι βαρδολίνειοι αδένες βρίσκονται δεξιά και αριστερά στην είσοδο του κόλπου, οι οποίοι έχουν ως ρόλο τους την παραγωγή εκκρίματος για την λείανση της εισόδου του κόλπου. Οι αδένες αυτοί έχουν εκφορητικούς πόρους, στους οποίους αφήνουν τα εκκρίματα τους και στο τέλος φτάνουν να συλλέγονται  όλες οι εκκρίσεις σε έναν τελικό πόρο, ο οποίος υπάρχει στη δεξιά πλευρά της εισόδου του κόλπου, όσο αφορά το δεξιό βαρθολίνειο, και στην αριστερή πλευρά του κόλπου, όσος αφορά το αριστερό βαρδολίνειο αδένα.
Εξαιτίας φλεγμονών του αδένα, υπάρχει περίπτωση να διαταθεί λόγω στένωσης ο εκφορητικός  πόρος του αδένα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου του με συνοδά συμπτώματα φλεγμονής όπως ερυθρότητα, πόνο, αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά, και λοιπά.
Είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο να συμβαίνει η φλεγμονή ενός εκ των δύο βαρδολινείων αδένων και σε αρχική φάση η αντιμετώπιση του είναι κυρίως φαρμακευτική.
Η φαρμακευτική αντιμετώπιση έχει ως σκοπό ουσιαστικά τη χρήση διπλού αντιβιοτικού σχήματος προκειμένου να καταπολεμηθούν τα βακτήρια, τα οποία είναι η αιτία της φλεγμονής. Κυρίως ΜΕΤΡΟΝΙΔΑΖΟΛΗ  είναι το φάρμακο επιλογής σε τέτοιες περιπτώσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αναερόβια στελέχη.
 
ΚΛΙΝΙΚΑ: Η ασθενής παρατηρεί ξαφνικά στην είσοδο του κόλπου ή στο δεξιό ή στο αριστερό μέρος αυτού μια μάζα να υπάρχει στην περιοχή, η οποία έχει τάση και αρχίζει να πονάει έντονα. Η αύξηση του όγκου της συγκεκριμένης μάζας, μπορεί να γίνει μέσα σε μερικές ώρες και συνοδεύεται από αύξηση του πόνου. Δυσκολεύεται στο να καθίσει, στο να περπατήσει και μερικές φορές αναγκάζεται να πάει στο γιατρό το συντομότερο δυνατόν, μη ξέροντας τι της συμβαίνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις που ο πόνος είναι έντονος αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια καλή αντισηψία, επιφανειακή της περιοχής, και μια μικρή διάνοιξη μπορούμε να παροχετεύσουμε το υγρό που είναι συσσωρευμένο μέσα στην κοιλότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση ανακούφιση της ασθενούς και φυσικά η άμεση λήψη παυσίπονων και αντιβιοτικών βοηθάει στην καταπολέμηση του προβλήματος.
Μερικές όμως φορές η αργοπορία της ασθενούς να ζητήσει ιατρική βοήθεια μπορεί να γίνει μια αυτόματη ρήξη του όγκου που έχει σχηματισθεί και φυσικά σε αυτή την περίπτωση έχουμε μείωση των συμπτωμάτων. Είναι όμως πολύ συχνό να ξαναεμφανιστεί η στην ίδια ή στην απέναντι πλευρά το ίδιο πρόβλημα άμεσα ή αρκετές βδομάδες ή μήνες μετά. Στην περίπτωση που έχουμε σε μικρά χρονικά διαστήματα επανάληψη του προβλήματος τότε αυτό που πρέπει να γίνει είναι, εκτός από τη λήψη αντιβιοτικών, να γίνει μια μικρή χειρουργική επέμβαση, η οποία έχει να κάνει με την μαρσιποποίηση, όπως λέγεται η τεχνική της κύστης. Δηλαδή ανοίγεται η συγκεκριμένη κύστη και ράβεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αφεθεί ελεύθερη να στεγνώσει στον ατμοσφαιρικό αέρα και αυτό συνήθως επιφέρει την τελική λύση του προβλήματος. Σε μερικές περιπτώσεις όμως που ούτε αυτό βοηθάει στη λύση του προβλήματος, η ριζική χειρουργική αφαίρεση του ενός εκ των δύο βαρδολίνειων αδένων, είναι η χειρουργική τεχνική επιλογή.
Βαρθολίνειοι αδένες – περιληπτικά:

- Είναι αόρατοι και εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό που χρησιμεύει ως λιπαντικό κατά τη σεξουαλική επαφή. Ποιες διαταραχές μπορεί να παρουσιαστούν και ποιες οι επιπτώσεις των διαταραχών αυτών
Διαταραχές
Σε κάποιες περιπτώσεις, εξαιτίας μιας φλεγμονής του κόλπου από μύκητες μικρόβια ή και άσηπτη φλεγμονή (δεν προκαλείται από μικρόβιο) από έντονο σεξ, τριβή σε σελά ποδηλάτου κ.ά, φράζει ο εκφορητικός πόρος του αδένα (σωληνάκι από το οποίο ρέει η βλέννα), με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται η βλέννα στον αδένα και να δημιουργείται κύστη. Το μικρόβιο της φλεγμονής που προσβάλλει τον πόρο του αδένα συνήθως εισχωρεί και στο εσωτερικό του και δημιουργείται φλεγμονή που γίνεται απόστημα. Αρχικά έχει το μέγεθος ενός φουντουκιού και δεν πονάει. Αν παραμεληθεί, μεγαλώνει φτάνοντας ακόμη και το μέγεθος ενός αβγού και είναι τόσο επώδυνο που η ασθενής δεν μπορεί να καθίσει ή να περπατήσει με άνεση.
Αντιμετώπιση
Η απλή διόγκωση του αδένα λόγω απόφραξης του πόρου μπορεί να υποχωρήσει με αντιβίωση. Όταν είναι σε οξεία φάση, αρχικά χορηγείται αντιβίωση ώστε να υποχωρήσει η φλεγμονή και στη συνέχεια αφαιρείται ο βαρθολίνειος αδένας χειρουργικά. Αν η οξεία φάση της φλεγμονής παραμεληθεί, υπάρχει ενδεχόμενο να σπάσει το απόστημα και να παροχετευτεί στους γύρω ιστούς και στον υπόλοιπο οργανισμό, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα, μέχρι και θάνατο. Αν η ασθενής απευθυνθεί αμέσως στον γιατρό, χορηγείται αντιβίωση και στη συνέχεια τραβιέται ο πυθμένας του αποστήματος στην επιφάνεια με ράμματα, έτσι ώστε να κλείσει το απόστημα από τον πυθμένα προς την έξοδο. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται μαρσιποποίηση και γίνεται με γενική αναισθησία.
Η λειτουργία τους
Οι βαρθολίνειοι αδένες είναι δύο, βρίσκονται σης δύο πλευρές της εισόδου του κόλπου, στην εσωτερική πλευρά των μεγάλων χειλέων και εκκρίνουν βλέννα προετοιμάζοντας την είσοδο του κόλπου για τη σεξουαλική επαφή. Η λειτουργία τους συνήθως ενεργοποιείται με τα προκαταρκτικά του σεξ ή με ης αυξημένες ορμές.
Μετά την αφαίρεση
Ένα μήνα μετά την επέμβαση δεν φαίνεται τίποτα στο μέρος που υπήρχε ο βαρθολίνειος αδένας και η γυναίκα δεν αισθάνεται να της λείπει τίποτα, ακόμη και αν στο μέλλον αφαιρεθεί και ο άλλος. Υπάρχουν τόσοι άλλοι αδένες εσωτερικά του κόλπου και του τραχήλου οι οποίοι εκκρίνουν την απαραίτητη για την επαφή βλέννα που σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η ποιότητα του σεξ.
Info
Η αφαίρεση του βαρθολίνειου αδένα δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.
Αντωνακάκης Ε. Σωκράτης

Γενικός Χειρουργός

Πηγάδια Καρπάθου

τηλ. 6974 139 931
via
Share To:

Post A Comment: